Coronavirus

29-årig studerende risikerer op til otte års fængsel for trusler mod Mette Frederiksen

Ytringer i form af trusler og vold var forbudt før coronavirus, og det er det stadig, siger Jeppe Bruus, retsordfører for Socialdemokratiet.

Et kunstnerisk udtryk for en modstandsbevægelse.

Sådan forsvarer den 29-årige lærerstuderende Vivian Anita Alexandru, at hun har delt et kontroversielt billede af en brændende dukke af statsminister Mette Frederiksen (S) med teksten "hun må og skal aflives" i en Facebook-gruppe.

Efter hun havde lagt billedet op, blev hun anholdt af politiet og sigtet for at have overtrådt straffelovens paragraf 119, stk. 1.

Den handler om trusler mod personer i offentlig tjeneste og har en straframme på op til otte års fængsel.

- Jeg ser det hele som et kunstnerisk udtryk på den her modstandsbevægelse. Ordlyden "hun må og skal aflives" tolker jeg som en reference til minksagen. Det var noget, hun udtalte, da det drejede sig om mink. Jeg ser det som et politisk statement, at hun skal må og skal aflives politisk - stilles for en rigsret, sagde Vivian Alexandru onsdag i 'Go' aften LIVE'.

- Hvis din holdning er, at statsministeren skal stilles for en rigsret, hvorfor skrev du så ikke det?

- Jeg regnede ikke med den her form for opmærksomhed. Det skulle være underbyggende for sagen. Det var ikke for at skabe røre i sig selv.

Trusler om vold strafbart

På spørgsmålet om hun fortryder brugen af billedet og den ledsagende tekst nu, svarer Vivian Alexandru "ja og nej".

- Hvis man gør det rigtige og bliver stillet over for en hård konsekvens, fortryder man så handlingen, eller står man ved den? Jeg vil selvfølgelig gerne se, min datter vokse op, men jeg tror, der er noget grundlæggende forkert på den måde, vi tolker den her paragraf på, siger Vivian Alexandru.

Den paragraf, hun taler om, er paragraf 113, som blandt andet betyder, at trusler om vold under demonstrationer er strafbart. Den Facebook-gruppe, som Vivian Alexandru lagde billedet op i, er en protestgruppe med navnet "STOP Paragraf 113".

Sagen kommer i kølvandet på flere sager med hårde straffe for coronarelaterede lovovertrædelser.

Så sent som i fredags blev en 30-årig kvinde ved byretten i København idømt to års fængsel for blandt andet at have opfordret til vold ved en Men In Black-demonstration i København 9. januar. En dom, som er anket til Østre Landsret.

Den dom udløst debat om de danske domstoles mulighed for at slå ekstra hårdt ned på coronarelateret kriminalitet ved hjælp af den såkaldte paragraf 81d i straffeloven.

- Reaktionerne på dommene i de aktuelle sager viser tydeligt, at der er noget helt galt med proportionerne, siger Jørn Vestergaard, der er professor emeritus ved Juridisk Institut ved Københavns Universitet, til TV 2.

Retsordfører: Ytringer er lovlige

Jeppe Bruus Christensen, Socialdemokratiets retsordfører, understregede onsdag i Go' Aften Live, at han ikke vil kommentere den konkrete sag, men kun udtale sig generelt om lovgivningen.

- Jeg kan godt forstå, det virker meget voldsomt. Og jeg kan forstå på debatten, at folk tænker, "må vi ikke engang demonstrere". Og selvfølgelig må man det - det er man meget velkommen til.

- Men hvis man i lyset af coronakrisen, hvor vi er ekstremt sårbare, og der er enormt stor pres på for eksempel sundhedspersonale og politi, bruger den til at begå kriminalitet, vil vi simpelthen ikke finde os i det. Derfor vil den kriminalitet, der i forvejen er ulovlig, i nogle tilfælde give dobbelt straf, siger Jeppe Bruus Christensen.

- Men når du så hører om de her sager, som ikke handler om for eksempel at stjæle håndsprit eller hamstre, men om at ytre holdninger til for eksempel regeringens coronapolitik, giver det dig så anledning til at tænke, at I måske skal revidere loven?

- Der er i hvert fald grund til understrege, at det at ytre sig er ikke ulovligt. Og man er velkommen til at ytre sig endog meget kritisk. Men hvis man ytrer sig ved vold og trusler, er det strafbart. Det var det før corona, det er det nu, og det vil det også være efterfølgende, siger Jeppe Bruus Christensen.

Det har tidligere fremgået af denne artikel, at Vivian Alexandru risikerer op til 16 års fængsel, fordi hun også var sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 81 d, der betyder at straffen kan stige til det dobbelte, hvis lovovertrædelsen er corona-relateret. Det er ikke korrekt. Østjyllands Politi oplyser til TV 2, at Vivian Alexandru kun er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 119 stk. 1, som har en straframme på op til otte års fængsel.