Coronavirus

Vi er overbeviste om, at vaccinen er sikker, siger EMA efter usædvanlige symptomer

En lang række lande har sat brugen af AstraZeneca-vaccinen i bero, men det behøver de ikke, siger Det Europæiske Medicinalagentur.

AstraZeneca-vaccinen er sikker.

Det var budskabet på et pressemøde fra Det Europæiske Medicinalagentur (EMA) tirsdag eftermiddag.

- Indtil videre er der intet, der tyder på, at vaccinerne kan give bivirkninger i form af blodpropper. Vi er stadig overbeviste om, at AstraZeneca-vaccinen er sikker, siger Emer Cooke, der er direktør for EMA.

Dagens pressemøde sker ifølge EMA-direktøren for at imødekomme den stigende bekymring, der er kommet på tværs af Europa, i takt med at flere lande har indrapporteret nye mulige bivirkninger i forbindelse med brugen af AstraZeneca-vaccinen.

Hav tiltro vaccinerne

Herhjemme døde en 60-årig kvinde af en blodprop efter at have fået vaccinen. Hendes sygdomsforløb blev efterfølgende beskrevet som "højst usædvanligt" - det indebar både et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødning.

En lang række lande - heriblandt Danmark - har valgt at sætte brugen af vaccinen i bero, mens EMA's ekspertkomité undersøger sagen. Men det behøver de altså ikke, lyder det fra agenturet.

- Tiltro til vaccinerne er altafgørende. Derfor har vi gjort det til en høj prioritet at nå frem til en klar konklusion omkring vaccinerne, siger Emer Cooke.

Ekspertkomitéen forventer at have en udmelding klar torsdag.

Ekstremt få tilfælde

Flere end fem millioner europæere er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, og til og med 10. marts er der kommet 30 indberetninger om blodpropper. Henover weekenden har EMA fået flere, efter der er kommet mere opmærksomhed på situationen.

Komitéen er nu i gang med at undersøge hver enkelt sag individuelt.

- Vores ekspertkomité er i gang med at undersøge, om de tilfælde, hvor der har været af blodpropper, har noget at gøre med vaccinen, eller om det er enkelte tilfælde, siger Emer Cooke.

Fordele, ulemper og alle de andre

På pressemødet forklarede EMA-direktøren, at de under godkendelsesprocessen havde adgang til meget store datamængder, og at de fortsat er overbeviste om, at fordelene ved vaccinen langt opvejer ulemperne.

- Der er ikke nogen grund til at konkludere, at der er en sammenhæng mellem blodpropperne og AstraZeneca-vaccinen, siger Emer Cooke.

Samtidig gjorde hun klart, at de ikke udelukkende undersøger eventuelle bivirkninger ved AstraZeneca-vaccinen, men også ved de andre godkendte vacciner.