Ung millionær trodsede coronakrisen og købte guld-Mercedes: Livet skal leves
Som succesfuld direktør af et mediebureau blev Martin Nordlund millionær allerede som 23-årig, men titlen kom med en høj pris for den generte mand.
Iværksætteren Martin Nordlund kendte kun til succes i sit arbejdsliv.
Men pludselig satte den smitsomme coronavirus i marts 2020 en kæp i hjulet på den driftige erhvervsmand.
- Vi stormede derudaf. Vi lavede omsætningsrekord efter omsætningsrekord, men så kom corona, og det slog os helt tilbage til nul.
Da Danmark lukkede ned på statsminister Mette Frederiksens ordre, havnede den nu 26-åriges firma Guide to Greenland momentant i en dyb krise.
Grundlaget for rejseportalen, der samler de bedste tilbud til turister om overnatning og oplevelser på verdens største ø, var revet væk under firmaet på grund af den største samfundsmæssige krise i nyere tid.
- Vi gik fra at omsætte fra 700.000 kroner til 10.000 kroner om måneden. Det var ikke sjovt, siger Martin Nordlund.
Virksomhedens kollaps gjorde ekstra ondt, da en række af investorerne tæller Martin Nordlunds familie.
Martin havnede i en identitetskrise under coronaens indtog i Danmark, og som om det ikke var nok, blev den unge iværksætter samtidig ramt af endnu en mavepuster.
Kærligheden brast til kæresten Anna, og parret valgte efter blot én måned i en nybygget lejlighed i Bagsværd at flytte fra hinanden.
En sorg, der tog måneder at bearbejde for Martin, og som ikke blev lettere at håndtere under den omfattende nedlukning af Danmark.
Knækket selvtillid
Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Martin Nordlund skulle blive en succesrig forretningsmand og tjene sin første million i en alder af 23 år.
Han voksede med egne ord op i et middelklassehjem, hvor hans danske far var journalist og hans grønlandske mor læge.
Martin Nordlund mener ikke, at han er "født med en sølvske i munden", men en episode i gymnasietiden gjorde uudsletteligt indtryk på ham og tændte en indre ild og et brændende ønske om at blive millionær.
Den selvsikre direktør var en helt anden person i gymnasietiden.
Som usikker teenager var Martin ekstremt opmærksom på at please alt og alle, men et brud med den daværende kæreste og klassekammerat førte til, at han i 3.g blev lagt for had af den samlede pigeflok i klassen og frosset ud.
- Det skabte et enormt knæk i min selvtillid, og jeg turde ikke sige noget højt i klassen. Det var ekstremt hårdt, for jeg var stadig den samme person, siger Martin Nordlund.
Bruddet var ekstra svært, da de tidligere kærester ikke kunne undgå at se hinanden i skoletiden.
Da Martin var blevet student, var hans eneste tanke, at han nu skulle vise klassen, hvem han var, og hvad han var i stand til at udrette.
Han havde fuldt fokus på at opnå sine mål og higede efter anerkendelse.
Martin trænede sig derfor hurtigt fysisk op, da det var hans tanke at søge om optagelse i Jægerkorpset.
Men det blev i Grønland, han fandt sit kald.
Martin rejste til Grønland i efteråret 2014 og grundlagde mediebureauet Malou Media 1. november samme år i Nuuk og sidenhen turistplatformen Guide to Greenland.
- Jeg havde et brændende ønske om at blive millionær og samtidig opbygge en inspirerende historie om mit liv, forklarer den unge iværksætter.
Igennem mere end fire år arbejdede han 24/7 med sine virksomheder, der begge hurtigt fik succes.
Millionær som 23-årig
Med kombinationen af en ekstrem dedikation for sine projekter, et 100 procent fokus på fremdrift for virksomhederne og en ydmyg tilgang til livet tjente den unge direktør hurtigt gode penge.
Målsætningen om at blive millionær syntes uundgåelig for Martin, der gennem alle årene i Grønlands hovedstad levede på en sten og hovedsageligt spiste havregryn og rugbrød.
I 2018 lykkedes projektet for den bare 23-årige mand. Martin Nordlunds virksomhed var god for en million.
Men succesen og den kompromisløse tilværelse kom med en stor pris.
For ensomheden på Grønland var stor og til tider svær at holde ud.
Afsavnet til kæresten Anna, familien og vennerne fik Martin til at søge hjem og opholde sig mere i Danmark.
Guldfarvet Mercedes
Det skulle hurtigt vise sig, at den succesfulde iværksætter kunne ånde lettet op og glemme sine økonomiske bekymringer fra marts 2020, hvor Danmark lukkede ned.
Mediebureauet Malou Media leverede under coronakrisen i 2020 det bedste regnskab nogensinde med et overskud på to og en halv millioner kroner.
Ovenpå bruddet med kæresten besluttede den unge direktør, at de mange penge skulle få ben at gå på.
Tiden var kommet for Martin til at realisere sig og forsøde tilværelsen som single med materialistiske goder.
Iværksætteren brugte efter egne ord "penge som aldrig før", og den gamle Toyota Aygo blev skiftet ud med en spritny omlakeret Mercedes C250 AMG Line i guld.
- Bilen er en måde at blive set på efter rigtig mange år, hvor jeg har været genert og følt mig usynlig, forklarer Martin Nordlund.
Sommeren 2020 blev tilbragt med en række venner i uge 29 i Skagen, hvor der blev festet igennem med champagne og drinks.
Et motto blandt iværksættere lyder "kick ass, sleep, repeat", men det benhårde fokus på arbejdslivet var blevet for meget for Martin.
Tiden var kommet til at prioritere sine venner og fyre den af, for Martin havde levet et ensomt og ekstremt kompromisløst liv i rigtig mange år.
- Man skal huske, at det er nu, vi lever. Hvis jeg skulle dø i morgen, så vil jeg også gerne nå at have prøvet noget med det, jeg har tjent, siger han.
En modnet mand i balance
Martin Nordlund har siden den hektiske sommer i 2020 gået ned i gear og søgt efter indre ro, og den har han blandt andet fundet ved dagligt at meditere.
Samtidig har han indset, at tilværelsen rummer andet en blot arbejde. Tidligere i livet kæmpede han for sine virksomheder som om, der ikke fandtes en dag i morgen.
- Jeg accepterer at holde fri. Jeg hviler i mig selv, og jeg har det i dag bedre end nogensinde, siger Martin Nordlund om tilværelsen.
Han føler, at han et lille år efter coronaens ankomst til Danmark er blevet en mere moden og voksen udgave af sig selv.
Den guldfarvede Mercedes er solgt, og den følsomme iværksætter har opnået bedre mental balance.
Fremtiden vil ifølge millionæren ikke byde på en jagt efter materielle goder, men i langt højere grad handle om at opnå anerkendelse fra den nærmeste familie.
- Jeg har ikke brug for altid at være lykkelig, men jeg har brug for at bevæge mig henimod et sted, der gør mig lykkelig, forklarer Martin Nordlund.