Coronavirus

Tyskerne må rejse ud i Europa, men danskerne skal stadig blive hjemme

Ønskescenariet for rejsebranchen er, at man så småt kan sende danskere afsted til nogle udvalgte destinationer i Europa.

Tyskere har nu fået lov til at tage på ferierejser til varme destinationer som blandt andet Mallorca, Ibiza og Bahamas.

Det sker efter, at Robert Kock-instituttet, der rådgiver den tyske regering, har givet grønt lys til rejser på grund af lave smittetal.

Det har ført til hundredevis af ekstraflyvninger i påsken af Lufthansas datterselskab Eurowings.

Rejsebranchen vil have svar

Men herhjemme efterlyser rejsebranchen en klar udmelding fra myndighederne om, hvornår danskerne kan rejse til udlandet for at holde ferie.

Ifølge Lars Thykier, som er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, har branchen været de facto lukket i over et år med store tab til følge. Blandt andet på grund af de mange tilbagebetalinger til kunder, som ikke kom afsted på ferie i det forgangne år.

- Nu kan vi så se på vores gode kolleger syd for grænsen, som lige pludselig får mulighed for at gennemføre rejser. Og vi får ikke nogen besked fra regeringen om, hvad vi må herhjemme. Det er meget frustrerende.

Ifølge Lars Thykier er ønskescenariet, at man så småt kan få gang i at sende danske rejsende til nogle udvalgte destinationer i Europa og derefter gradvist åbne langsomt op.

- Der er jo destinationer rundt omkring i Europa, der er nærmest smittefrie. For eksempel Spanien, en del af Portugal og Sardinien i Italien. Så det er noget med at begynde med at sende folk derhen, hvor det er sikkert, siger han og efterlyser en konkret dato for, hvor vi må rejse fra og mere specifikt en melding om, om danskerne må rejse ud i påsken.

Den konservative sundhedsordfører Per Larsen bakker op om rejsebranchens ønske om at få grønt lys til at sende danskerne ud i verden igen.

- Hvis vi ret hurtigt kan få et coronapas til at køre, så folk kan dokumentere, at de ikke er smittet, når de står om bord på flyet, så synes jeg, at det ville være en oplagt mulighed.

Tyskere må rejse til Nordjylland, men Danmark vil ikke have dem over grænsen

Blandt de udvalgte steder, som tyskerne må rejse til, er også Nordjylland i Danmark.

Men de danske regler betyder, at tyskerne ikke må rejse ind i Danmark, medmindre der er tale om et anerkendelsesværdigt formål.

Den lukkede dør møder nu kritik fra flere kanter.

Blandt kritikerne er Per Larsen. Han ville ikke tøve med at lade tyskerne rejse til Nordjylland, hvis de danske regler gjorde det muligt.

Vi trænger jo i den grad til at kunne komme til at tjene vores egne penge. Hele turisthusbranchen har jo i den grad brug for at komme i gang igen og få nogle tyske turister herop, siger han og tilføjer, at coronakrisen også er en økonomisk krise.

Ifølge Per Larsen står vi et coronamæssigt fornuftigt sted i forhold til at begynde at lukke grænserne lidt op.

- Jeg forestiller mig bestemt ikke, at der skulle være nogen risiko ved, at der kom nogle tyskere til Nordjylland med en lejekontrakt og nogle friske coronatests.

Fra Justitsministeriet lyder det:

- Den skærpede grænseindsats ved den dansk-tyske grænse blev indført på baggrund af smittesituationen i Flensborg. Der er ikke sat dato på en eventuel lempelse, men vi følger udviklingen og vil tilpasse indsatsen og restriktionerne yderligere, hvis der bliver behov for det.