Coronavirus

Smitten stiger markant blandt børn - især to regioner er ramt

En ekspert vurderer, at der godt kan gå endnu et par uger, inden vi kan se den fulde effekt af den delvise skoleåbning. 

Smitten med coronavirus stiger markant blandt de 6-9-årige. Det viser den seneste seneste risikovurdering fra covid-19-risikogruppen.

Risikovurderingen viser en stigning i incidensen for 6-9-årige fra 86 tilfælde per 100.000 indbyggere i uge 8 til 108 tilfælde per 100.000 indbyggere i uge 9. Samtidig viser vurderingen, at smittestigningen for aldersgruppen er størst i Region Hovedstaden og i Region Syddanmark. På landsplan ses der ellers et fald i smitten for langt de fleste aldersgrupper.

Forklaring kan findes i skoleåbning

Hvorfor det netop er i denne aldersgruppe, hvor smitten lige nu stiger, er der ingen tvivl om. Det mener i hvert fald flere eksperter, som peger på skoleåbningerne, hvor 0.-4. klasses-eleverne igen måtte komme i skole den 8. februar, som årsag til smittestigningen.

- Det er en meget kontant afregning, siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet til Berlingske.

Han vurderer, at der godt kan gå endnu et par uger, inden vi kan se den fulde effekt af den delvise skoleåbning.

Han bakkes op af professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, Lars Bjerrum, som siger til avisen, at det er et varsel om, at man skal være påpasselige med at genåbne yderligere.

I risikovurderingen bekræftes eksperternes antagelser om, at det er den delvise skoleåbning, der er skyld i smittestigningen. Her fremgår det nemlig, at der ses en stigning i antallet af nye mulige udbrud på grundskoler.

Ifølge tal fra Statens Serum Institut er aldersgruppen 6-9 år dog stadig ikke den gruppe, der ligger højst, når det gælder smitte. Her er det fortsat blandt de 20-29-årige, at der findes flest positive.

I går, den 15. marts, blev der åbnet yderligere op for børn og unges tilbagevenden til uddannelsessystemet. Her kunne blandt andet landets 5-8. klasser vende tilbage til skolen én gang om ugen, hvor de skal undervises udenfor. Desuden kunne efterskoleelever og højskoleelever vende tilbage på fuld tid.

Fald i smitte blandt flere aldersgrupper

Ifølge notatet fra risikogruppen ses de største fald i smitten fra uge 8 til 9 i aldersgrupperne:

  • 80+ (29 procent)
  • 70-79-årige (21 procent)
  • 0-2-årige (13 procent)

Udover aldersgruppen 6-9 årige steg incidenstallet for de 50-55 årige med 9 procent fra uge 8 til uge 9.

Med genåbningen af skolerne er også fulgt en kraftig opfordring til at lade skolebørnene teste mindst to gange om ugen. Dermed er også antallet af tests i aldersgruppen steget markant, viser tal fra Statens Serum Institut.