Coronavirus

Norske myndigheder undersøger teori om AstraZeneca-vaccine

Hvis vaccinen giver anledning til blodpropper i sjældne tilfælde, kan det være, at svaret skal findes i vores blodplader.

Den britiske AstraZeneca-vaccine bliver undersøgt flere steder i verden efter en række usædvanlige episoder med blandt andet blodpropper.

Hos vores norske naboer arbejder de ud fra en teori om, at AstraZeneca-vaccinen har udløst en immunrespons, som påvirker blodpladerne, der hjælper blodet med at størkne, og som provokerer immunsystemet, så man får en blodprop og et lavt antal blodplader.

Vaccinen er kun givet til personer under 65 år og primært til medarbejdere i sundhedssektoren. Tre har fået alvorlige komplikationer, og søndag afgik en af dem ved døden.

Lignende symptomer er set i Danmark, og ifølge Folkehelseinstituttet (FHI), den norske pendant til Sundhedsstyrelsen, så arbejder vi herhjemme ud fra samme hypotese.

- Det er en tilsvarende teori, som de arbejder med i Danmark, altså en vaccineinduceret immunologisk betinget trombocytopeni, siger Geir Bukholm, der er områdedirektør hos FHI, til VG.

Trombocytopeni er en tilstand med en unormalt lav koncentration af blodplader, som fører til, at kroppens evne til at standse blødninger svækkes.

Afventer europæisk beslutning

Den danske lægemiddelstyrelse vil overfor TV 2 hverken be- eller afkræfte Geir Bukholms udtalelse til den norske avis.

- Vi har ikke yderligere oplysninger til sagen på nuværende tidspunkt. Vi ved endnu ikke, hvornår vi melder noget ud, men afventer for nuværende Det Europæiske Lægemiddelagenturs (EMA) udmelding torsdag, lyder svaret fra Lægemiddelstyrelsen.

Mandag sendte Lægemiddelstyrelsen dog et opdateret brev ud til de danskere, der inden for de seneste 14 dage er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen. Både for at oplyse om almindelige bivirkninger, men også for at advare om mere alvorlige, nye symptomer.

- Vi har talt med nordmændene om de sager, der har været, og truffet beslutninger ud fra det. Der har dog ikke været nogen indberetninger på karakteristikaene fra de norske symptomer i Danmark, siger konstitueret enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen til TV 2 mandag.

Vaccinerede bør søge læge, hvis de oplever følgende symptomer:

  • Man oplever længerevarende symptomer efter vaccination (det vil sige udover de typiske tre dage efter vaccination)
  • Man oplever forværring af symptomer
  • Man oplever at få nye symptomer, efter at de almindeligt kendte, forbigående symptomer, som mange oplever de første dage efter vaccinationen, er forsvundet.
  • Kraftig hovedpine
  • Kraftige mavesmerter
  • At benet bliver koldt
  • At man pludselig og uventet får smerter i dele af kroppen
  • Vejrtrækningsbesvær
  • Lammelser i den ene side af kroppen

Vaccinen er sat på pause

I Norge har de vaccineret omkring 120.000 personer med AstraZeneca-vaccinen. I Danmark er der givet omkring 150.000 doser. I EU-området er der givet mere end seks millioner doser.

Nu er brugen af AstraZeneca-vaccinen sat i bero i en række europæiske lande, mens en ekspertgruppe fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, vurderer informationerne om bivirkninger fra den svensk-britiske medicinalvirksomhed.

Der er indrapporteret 30 tilfælde af blodpropper, som er blevet registreret blandt andet i Danmark, Norge, Østrig, Bulgarien og Italien.

Der er på nuværende tidspunkt ikke påvist nogen sammenhæng mellem vaccinen og de usædvanlige symptomer. Både EMA, WHO og AstraZeneca selv anbefaler indtil videre fortsat at bruge vaccinen.