Vestjyder har størst risiko for at dø i hastighedsulykker

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er der to grunde til, at trafikanterne i Vestdanmark fylder i statistikerne.

Hvis du er trafikant i Vestjylland har du større risiko for at dø i en ulykke, der skyldes fart, end dine medtrafikanter i andre dele af landet.

Det viser tal fra Rådet for Sikker Trafik. Ifølge statistikken er der i Midt- og Vestjyllands politikreds omkommet hele 92 personer i årene 2014 til 2019 i ulykker, hvor høj hastighed har været synderen. Til sammenligning er 22 omkommet i samme tidsperiode i Midt- og Vestsjællands politikreds.

To grunde til at vestjyderne kommer først

Ifølge Michelle Laviolette, som er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, er der to grunde til, at trafikanterne i Vestdanmark fylder i statistikken.

Øverst på listen står typen af veje. Ifølge Michelle Laviolette bliver langt flere dræbt på landevejene, end der gør på motorvejene.

- Der er flere landeveje i Vestdanmark, end der er i for eksempel Østdanmark, hvor der er lettere adgang til motorvejene, siger hun og uddyber, at landevejene ofte er farligere, fordi der kommer krydsende trafik, og man kører med varierende hastigheder.

- Så selv om man kører hurtigere på motorvejen, så er der ofte flere ting at holde styr på på landevejen.

En anden grund er, at foden ligger tungere på speederen i Vestjylland, end den gør andre steder i landet.

- Når man ser på Vejdirektoratets hastighedsbarometer, så kan man se, at der af en eller anden grund bliver kørt lidt hurtigere i Vestdanmark. Og selv om det ikke drejer sig om meget, så stiger risikoen for at komme galt af sted altså bare mere for hver kilometer, man kører for hurtigt, siger Michelle Laviolette.

Nogle strækninger inviterer måske til høj fart

Hvorfor vestjyderne har en tendens til at køre hurtigere end landets andre bilister, har seniorprojektlederen ikke noget videnskabeligt underbygget svar på.

- Men det kan muligvis have noget at gøre med, at der er flere lange, lige strækninger i Vestjylland, som nogle måske synes inviterer til høj hastighed, siger hun og tilføjer, at når man spørger trafikanter, der har kørt for hurtigt, hvorfor de har gjort det, så er svaret ofte, at de ganske enkelt ikke lagde mærke til, hvor hurtigt de kørte.

Det er ikke kun når det gælder hastighedsulykker med dødelig udgang, at Midt- og Vestjyllands politikreds ligger helt i top. Det samme er tilfældet, når det gælder dræbte i spritulykker.

I årene 2015 til 2019 var der 165 dræbte i spritulykker. Her af omkom 34 i Midt- og Vestjyllands politikreds, mens Fyn kom på andenpladsen med 23 dræbte.