Coronavirus

Tre af EUs største lande sætter vaccinationer med AstraZeneca på pause

Det Europæiske Lægemiddelagentur, WHO og AstraZeneca anbefaler fortsat brugen af vaccinen.

Tyskland, Frankrig og Italien sætter vaccinationer med AstraZeneca-vaccinen på pause som følge af rapporter om risiko for blodpropper.

Beslutningen i de tre store europæiske lande er taget ud fra et forsigtighedsprincip og er midlertidig.

I Tyskland sker det på baggrund af en anbefaling fra landets føderale institut for vacciner og biomedicin. Herfra lød det, at man burde sætte vaccinen på pause indtil tilfældene med blodpropper var undersøgt til bunds.

I Frankrig siger præsident Emanuel Macron, at man heller ikke vil vaccinere med AstraZeneca, før man har svar på undersøgelserne.

Danske, østrigske og norske tilfælde

Den sidste uge er der stort set ikke gået en dag, uden et land har meldt ud, at man slår bremsen i i forbindelse med AstraZenecas vaccine.

Tidligere i marts døde en østrigsk kvinde af en blodprop, efter hun var blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine. Her reagerede myndighederne ved at standse vaccinationen med doser fra en særlig sending.

Torsdag besluttede de danske myndigheder at sætte vaccinen helt på pause i 14 dage, fordi en 60-årig kvinde, der var blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine, døde efter en blodprop. Samme beslutning tog man i Norge og Island.

Lørdag meldte de norske sundhedsmyndigheder ud, at tre ansatte i sundhedsvæsnet var ramt af blodpropper efter vaccinationer med AstraZenecas vaccine. Mandag var den ene død.

De to nordiske dødstilfælde har vist samme "usædvanlige sygdomsbillede" med et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødninger, lyder det fra den danske Lægemiddelstyrelse.

Det er ikke konkluderet, at der er nogen sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper i hverken Danmark, Østrig eller Norge. Det bliver i øjeblikket undersøgt både i de enkelte lande og på tværs af EU.

Også uden for EU har enkelte lande midlertidigt standset udrulningen, mens en mulig sammenhæng undersøges - blandt andet i Den Demokratiske Republik Congo, i Indonesien og i Thailand, hvor man dog har genoptaget vaccinationerne.

EMA, det europæiske lægemiddelagentur, har meldt ud, at den foreløbige data ikke tyder på, at der var flere blodpropper blandt folk, der havde fået vaccinen, sammenlignet med folk, der ikke havde.

Efter Tysklands, Italiens og Frankrigs beslutning, fortalte chefen for EUs vaccinestrategi, Marco Cavaleri, europaparlamentet, at AstraZenecas vaccine fortsat havde flere fordele end risici.

Skrøbelig timing

Fredag var meldingen fra den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, at man ikke ville sætte brugen af vaccinen på pause. Fordelene ved vaccinen var større end risikoen, lød det fra ministeren.

Tyskland befinder sig - ligesom en række andre lande - lige nu i en skrøbelig situation, hvor man frygter, at en tredje smittebølge med coronavirus vil skylle ind over landet.

Det skyldes, at man er begyndt at lempe på restriktionerne, hvilket har fået presset på vaccinationsudrulningen til at stige.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og AstraZeneca selv anbefaler fortsat brugen af vaccinen.

- Omkring 17 millioner mennesker i EU og Storbritannien har nu fået vores vaccine, og antallet af indberettede blodpropper i denne gruppe er lavere end de hundredevis af tilfælde, man ellers forventer at se i befolkningen generelt, lyder det fra Ann Taylor, der er AstraZenecas cheflæge.