Coronavirus

Norsk kvinde død af blodprop efter vaccine

Man skal ikke være bekymret, hvis man oplever de almindelige og hyppigste symptomer efter vaccinationen.

En norsk kvinde, der fik en blodprop efter at være blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine mod coronavirus, er død.

Det oplyser den norske lægemiddelstyrelse, Legemiddelverket.

Lørdag meldte de norske myndigheder ud, at tre ansatte i sundhedsvæsnet under 50 år, der var blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine, var blevet ramt af blodpropper. Kvinden, der nu er død, var en af de tre.

Der er ikke konkluderet nogen sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne. Men det skal nu undersøges.

- Vi undersøger, om der findes lighedstræk mellem de tre patienter, som kan sige noget om årsagen til, at de har fået et så specielt sygdomsforløb, siger Steinar Madsen, der er medicinsk fagdirektør hos Legemiddelverket, på et pressemøde mandag.

"Højst usædvanlig kombination"

Efter de tre tilfælde af blodpropper opfordrede de norske myndigheder til, at alle vaccinerede var særligt opmærksomme på alvorlige bivirkninger.

Siden da har styrelsen modtaget over 1000 henvendelser om bivirkninger, hvoraf langt størstedelen har handlet om helt almindelige bivirkninger. Styrelsen har ikke yderligere meldinger om blodpropper i kølvandet på AstraZeneca-vacciner.

- Legemiddelverket kan præcisere, at det her drejer sig om sjældne sygdomsforløb. De har en højst usædvanlig kombination af et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødninger, lød det Steinar Madsen mandag.

På pause

I sidste uge døde en 60-årig dansk kvinde, der var blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine og efterfølgende blev ramt af en blodprop.

Her var der også tale om et "usædvanligt sygdomsbillede" med et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødninger – præcis ligesom det blev beskrevet i Norge.

Det fik de danske myndigheder til at sætte brugen af vaccinen fra AstraZeneca på pause ud fra et forsigtighedsprincip. I uge 12 vil Sundheds- og Lægemiddelstyrelsen komme med en ny vurdering af vaccinen. Også i Norge har man standset vaccinationerne med den svensk-britiske vaccine.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og AstraZeneca selv anbefaler fortsat at bruge vaccinen.

Blå mærker og blodplader

De norske myndigheder har modtaget flere indberetninger af bivirkninger, hvor yngre vaccinerede har oplevet at få hudblødninger eller blå mærker efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Ifølge Legemiddelverket er dette alvorligt og kan være en indikation på et nedsat antal blodplader.

Tidligere mandag sendte den danske Lægemiddelstyrelse et brev til de danskere, der inden for 14 dage er blevet vaccineret med AstraZenecas vaccine, hvor man opfordrede borgerne til at være særligt opmærksom på en række ualmindelige bivirkninger – som for eksempel blå mærker.

Det kan nemlig være tegn på hud- eller slimhindeblødninger. Opdager man det – eller et af seks andre ualmindelige symptomer – bør man søge læge.

De seks usædvanlige bivirkninger er:

 • Kraftig hovedpine
 • Kraftige mavesmerter
 • At benet bliver koldt
 • At man pludselig og uventet får smerter i dele af kroppen
 • Vejrtrækningsbesvær
 • Lammelser i den ene side af kroppen

Man skal ikke være bekymret, hvis man oplever de almindelige og hyppigste symptomer efter vaccinationen.

De mest almindelige bivirkninger er:

 • Smerter og rødme ved indstiksstedet
 • Træthed
 • Hovedpine
 • Muskel- og ledsmerter
 • Kulderystelser og feber

De er helt almindelige og et tegn på, at immunforsvaret sætter ind, fordi vaccinen virker. Et blåt mærke på indstiksstedet for vaccinen er også forventeligt.

Indtil videre er der i Norge givet knap 122.000 doser af vaccinen fra AstraZeneca, viser tal fra FHI. I Danmark har lige over 140.000 danskere fået mindst ét stik af AstraZenecas vaccine.