Lægemiddelstyrelsen udsender opdateret brev om AstraZeneca
Man skal ikke være bekymret, hvis man oplever de almindelige og hyppigste symptomer efter vaccinationen.
De danskere, der inden for de seneste 14 dage er blevet vaccineret med vaccinen mod coronavirus fra AstraZeneca modtager nu et opdateret brev.
Det skriver Lægemiddelstyrelsen.
Brevet bliver sendt, fordi de nyligt vaccinerede skal udvise særlig opmærksomhed på en række symptomer. Styrelsen skriver, at man bør søge læge, hvis:
- Man oplever længerevarende symptomer efter vaccination (det vil sige udover de typiske tre dage efter vaccination)
- Man oplever forværring af symptomer
- Man oplever at få nye symptomer, efter at de almindeligt kendte, forbigående symptomer, som mange oplever de første dage efter vaccinationen, er forsvundet.
Hvis man oplever tegn på hud- eller slimhindeblødninger, skal man også søge læge.
De tegn viser sig ved en større tendens til blå mærker – dog ikke ved indstiksstedet, som er helt normalt – små punktformede blødninger i huden eller blødninger, der ikke stopper, som de plejer, skriver Lægemiddelstyrelsen.
Andre "nye" symptomer, som man skal være opmærksom på, er:
- Kraftig hovedpine
- Kraftige mavesmerter
- At benet bliver koldt
- At man pludselig og uventet får smerter i dele af kroppen
- Vejrtrækningsbesvær
- Lammelser i den ene side af kroppen
Man skal ikke være bekymret, hvis man oplever de almindelige og hyppigste symptomer efter vaccinationen: Smerter og rødme ved indstiksstedet, træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter, kulderystelser og feber.
De er helt almindelige og et tegn på, at immunforsvaret sætter ind, fordi vaccinen virker. Et blåt mærke på indstiksstedet for vaccinen er også forventeligt.
Sjældne, men alvorlige indberetninger
Udrulningen af AstraZeneca-vaccinen er sat på pause indtil uge 12.
Indtil da har den danske lægemiddelstyrelse i samarbejde med Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, og de andre lægemiddelmyndigheder i EU iværksat en undersøgelse af AstraZeneca-vaccinen.
Pausen og undersøgelsen sker, fordi der har været indberetninger i EU om meget sjældne, men alvorlige tilfælde med borgere, som på samme tid har haft et lavt antal blodplader i blodet samt blødninger og blodpropper, efter de har fået AstraZeneca-vaccinen.
Der er ikke påvist en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne, og EMA har inddtil videre ikke set tegn på, at der er en sammenhæng. Vurderingen er stadig, at vaccinens fordele opvejer risikoen ved at blive vaccineret.
Et af tilfældene var i Danmark, hvor en 60-årig kvinde døde efter vaccinationen med AstraZenecas vaccine.
Grunden til, at man reagerede på dødsfaldet, er, at der var tale om et "usædvanligt sygdomsbillede" med et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødninger.
På pause flere steder
Beslutningen om den danske AstraZeneca-pause er taget ud fra et forsigtighedsprincip.
Andre lande har gjort det samme - blandt andet har Estland, Østrig, Island, Irland og Norge trykket på bremsen i forhold til AstraZenecas vacciner.
Lørdag beskrev Norge formodede bivirkninger, som er tilsvarende dem, man har set i Danmark. Den norske lægemiddelstyrelse - Lekemiddelverket - her fået flere meldinger om alvorlige tilfælde af blodpropper eller hjerneblødninger hos yngre personer, der er blevet vaccineret mod coronavirus med AstraZeneca.
Lekemiddelverket har også modtaget flere indberetninger om bivirkninger, hvor yngre vaccinerede har oplevet at få hudblødninger eller blå mærker efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Altså noget af det, som Lægemiddelstyrelsen nu beder vaccinerede være særligt opmærksomme på.
Ifølge producenten AstraZeneca er der intet, der tyder på, at firmaets vaccine skulle give bivirkninger i form af blodpropper.