Skandalen om udbytteskat

Bagmand i Danmarks største svindelsag anklaget for hvidvask i Tyskland

Sanjay Shah har tidligere fortalt, at han er parat til at stille op i en dansk retssag. Men det har Bagmandspolitiet svært ved at tro på.

Tyskland går nu i offensiven mod Sanjay Shah, der er hovedmistænkt i Danmarkshistoriens største svindelsag.

Det sker med et anklageskrift fra statsanklageren i Hamborg, som mener, at Shah har hvidvasket milliarder af kroner, som han og hans netværk har svindlet sig til i både Danmark og Belgien.

Strafferammen for hvidvask er fem år i Tyskland.

Hvis man skal give nogen skylden, bør det være de danske skattemyndigheder

Sanjay Shah

Det er den anden alvorlige tiltale mod Shah på få måneder. I januar modtog Shah et anklageskrift om groft bedrageri for omkring ni milliarder kroner fra Bagmandspolitiet i Danmark.

Sanjay Shahs talsmand Jack Irvine kritiserer den tyske beslutning.

- Det var forventet, men vi mener ikke, at en tysk domstol kan dømme i en sag om skatteforhold i Danmark, skriver Irvine i en mail.

Bagmandspolitiet oplyser, at de samarbejder med kolleger i flere lande, heriblandt Tyskland, men har ingen kommentarer til den tyske nyhed, der kan få betydning for muligheden for at udlevere ham fra Dubai, hvor han bor.

Tyskerne vil have penge

De tyske medier Süddeutsche Zeitung, WDR og NDR var de første med nyheden, som statsanklageren i Hamborg bekræfter i en mail til TV 2.

Ifølge anklageren er der rejst tiltale i flere sager om hvidvask for et "højt trecifret millionbeløb" i euro, men at de endnu ikke har begæret udlevering af Sanjay Shah til Tyskland.

Udover fængsel forsøger tyskerne at få konfiskeret mere end 200 millioner euro, omkring 1,5 milliarder kroner, fra den påståede kriminalitet.

Den tyske anklager har ikke svaret på, hvorvidt de har tænkt sig at give pengene til Danmark, hvis det lykkes at få dem konfiskeret af en dommer.

Fakta om udbyttesagen

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over otte milliarder
  • En gruppe fra USA anført af Matthew Stein og Jerome Lhote er involveret i udbetalinger for over fire milliarder
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 520 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har sigtet et ukendt antal personer

Anklaget for groft bedrageri i Danmark

Sanjay Shah, som bor i Dubai med sin familie, er i Danmark tiltalt i den såkaldte udbyttesag.

Her står han anklaget for at have franarret den danske statskasse mere end ni milliarder kroner og for at have forsøgt at hive yderligere en halv milliard kroner ud.

I det sidste tilfælde fik Skat dog standset udbetalingen, inden pengene endte hos Shah.

Ifølge anklageskriftet afgav Sanjay Shah gennem sine selskaber i mere end 3200 tilfælde urigtige og ulovlige anmodninger om refusion af udbytteskat i perioden 2012 til 2015.

Både Shah og hans medtiltalte, Anthony Mark Patterson, er anklaget for groft bedrageri efter den skærpende paragraf 286 i straffeloven, som kan give helt op til otte års fængsel, hvis de bliver dømt.

Sådan foregik svindlen

Den formodede svindel handler om refusion af udbytteskat.

Danske aktionærer skal betale 27 procent i skat af udbytter fra danske aktier. Et udbytte er, når et selskab deler et overskud med aktionærerne.

Udenlandske investorer kan dog slippe for at betale skat af udbyttet. Men pengene tilbageholdes automatisk af skat, og investorerne skal så bede om at få pengene retur.

Et organiseret netværk har angiveligt søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

Shah: - Danske myndigheder har skylden

Shah har gennem en årrække været omtalt som bagmanden bag skattefinten, som han vedkender sig at have benyttet – men som, han ikke mener, er ulovlig.

I oktober 2020 sagde Shah i et interview med det store erhvervsmedie Bloomberg, at alle hans klienter havde haft en reel aktiebeholdning, og at det danske skattevæsen havde ladet en ”ladeport stå åben”.

- Hvis man skal give nogen skylden, bør det være de danske skattemyndigheder for ikke at lukke smuthullet. De blev gjort opmærksomme på smuthullet, flere år inden at jeg trådte ind på scenen. De gjorde intet ved det. De sov ved roret, sagde Shah i interviewet.

Kort efter gav Shah et interview til dagbladet Børsen, hvor han sagde, at såfremt han blev tiltalt i sagen, ville han komme til Danmark for at deltage i sin rettergang.

Men det har statsadvokat ved bagmandspolitiet Per Fiig svært ved at tro på:

- Vi er selvfølgelig ikke så blåøjede, at vi tror, at de af egen drift møder op i en retssag i Danmark, hvor de risikerer at få en lang fængselsstraf, sagde Per Fiig 7. januar 2021 til TV 2.

Du kan læse alle TV 2s artikler om udbyttesagen her og se 'Operation X'-programmerne om sagen på TV 2 PLAY.