Coronavirus

Roskilde Festival i baggård vakte stor begejstring: - Det var EM i 92-agtigt til sidst

Både kunstnere og publikum var begejstrede over den "alternative Roskilde Festival", der løb af stablen i baggården på Hotel Kong Arthur i fredags.

Mange musikere har fået knust deres drøm her det seneste år på grund af coronavirus. Det gælder særligt de musikere, der skulle have have spillet på landets mange festivaler sommeren 2020.

Fredag aften forsøgte Roskilde Festival at gøre skaden god igen for tre af de navne, der skulle have debuteret på festivalen sidste år. De fik lov at spille i en baggård.

Det var helt fantastisk. Det var EM i 92-agtigt til sidst

Victor Sousa, Rigmor

Normalt er kunstnerne vant til at have publikum foran sig, men i baggården på Hotel Kong Arthur i København, hvor koncerterne blev afholdt, kiggede publikum med oppe fra. De var nemlig installeret på hotellets værelser, hvor de kunne se ned på de optrædende kunstnere fra vinduerne.

- Det er ikke Roskilde, men det er rigtig, rigtig dejligt

Både publikum og koncertgæster tog godt imod konceptet.

- Det er meget langt fra en rigtig Roskilde Festival. Men det er rigtig, rigtig dejligt at høre noget livemusik. Det er alt for lang tid siden, det er sket, siger Tanja Brinks Toubro, som så med fra værelse 389.

Blandt andet kunne gruppen Late Verlane spille for publikum på Hotel Kong Arthur. Video: Sofie Sparre

Også dagens første musiker Victor Persson fra Late Verlane havde det på samme måde.

- Det er første koncert i et år. Jeg skulle spille på Roskilde sidste år, men det blev ikke noget. Men det her er næsten lige så godt.

Alle er sultne efter livemusik

Da Roskilde Festival blev aflyst sidste år, var det et hårdt slag for især de 45 nye bands, der skulle spille der for første gang. Og derfor var det netop tre af debutanterne, der var på plakaten i hotellets baggård.

- Efter aflysningen sidste år følte vi, at vi ufrivilligt havde svigtet en masse nye musikere, der ikke havde en platform at udkomme på. Og det har vi sat fokus på hen over vinteren med en pladeudgivelse, en app og nu koncerter i en baggård, siger Roskilde Festivals programchef, Anders Wahrén.

Kunstnerne beskriver han som rigtig sultne:

- Alle trænger virkelig til at komme ud. Jeg kan da også selv mærke, at bare det at høre lydprøven her i eftermiddag får det til at krible lidt. Så minder det lidt om den virkelige verden igen.

Og den beskrivelse kan gruppen Rigmor, som skulle have debuteret på festivalens Rising-scene sidste år, nikke genkendende til.

- Vi er rigtig sultne, og jeg tror, at folk er virkelig sultne efter musik. Selvom der ikke står tusindvis af mennesker som ved Rising-scenen, så tror jeg stadig, at det vil føles lige så energisk for publikum, siger sanger Sarah Wichmann.

En EM 92-agtig oplevelse

Den Aarhusianske gruppe Rigmor frøs på scenen, men havde alligevel lyst til at blive for at spille mere. Video: Sofie Sparre

Efter koncerten var Rigmor da også høje på baggårdsoplevelsen.

- Det var helt fantastisk. Det var EM i 92-agtigt til sidst. Da alle hang ud af vinduerne, siger Victor Sousa, som er bassist i den aarhusianske gruppe.

Og forsanger Sarah Wichmann stemmer i:

- Jeg fryser virkelig meget, men jeg havde slet ikke lyst til at gå ind. Man havde bare lyst til at blive. Det føltes bare så godt.

Sidste gang dansk-tyske Greta spillede koncert, var det for en tom sal i Aarhus Musikhus. Video: Sofie Sparre

Finalen var dansk-tyske Greta, der senest optrådte i et tomt musikhus i Aarhus.

- Jeg har lige spillet til GAFFA-prisen i en kæmpesal uden publikum. Så det er bare virkelig dejligt det her, siger hun og tilføjer:

- Det var virkelig en fed oplevelse. Det var fedt at mærke et publikum, høre et publikum. Jeg synes virkelig, at det var rørende at høre den jublen, og alle siger skål og det der.

1300 personer til indendørs dansefest

Det er ikke kun i Danmark, at sulten efter livemusik er stor.

I Holland har man af samme årsag sat gang i en række eksperimenter for at få gang i kulturlivet igen.

Blandt andet er publikum til en teaterforestilling og en fodboldkamp blevet fulgt tæt af forskerne, der målte deres bevægelser og opførsel.

Senest har forskerne inviteret 1300 mennesker til dansefest – indendørs.

Over 100.000 ansøgte om at deltage i festforsøget – og de heldige udvalgte fik fest på ægte hollandsk manér.

De danseglade gæster blev inddelt i fem forskellige områder med forskellige regler under aftenens koncerter. Alle havde en særlig sender på sig, så forskerne kunne overvåge deres færden.

Formålet med det store eksperiment er snart at få gang i koncerter og lignende arrangementer igen – uden stor risiko for smittespredning.

Det er stadig usikkert, om de danske festivaler kan afvikles i år. Men hvis der bliver givet grønt lys, er der Roskilde Festival fra 26. juni til 3. juli.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har dog selv sagt, at hun tror på, at de danske festivaler kan blive afviklet i år i et eller andet omfang.