Coronavirus

Lægemiddelstyrelsen: Kvinde, der døde efter vaccination, havde et usædvanligt sygdomsbillede

Ifølge Lægemiddelstyrelsen havde den danske kvinde et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødning.

Tidligere på ugen satte Danmark vaccinationerne med AstraZeneca på pause, efter at en 60-årig kvinde døde af en blodprop efter at have fået vaccinen.

Indtil videre har der ikke været mange oplysninger fremme om dødsfaldet, men Lægemiddelstyrelsen oplyser nu, at grunden til, at man har reageret på dødsfaldet er, at der var et usædvanligt sygdomsbillede i sagen.

Et lignende sygdomsbillede fandt Lægemiddelstyrelsen også i få andre indberetninger i den europæiske bivirkningsdatabase.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen havde den danske kvinde et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødning. Det er højst usædvanligt og er netop i gang med at blive grundig undersøgt i Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og de andre lægemiddelmyndigheder i EU.

Norge: Flere meldinger om blå mærker

Senest har Norge lørdag beskrevet formodede bivirkninger, som er tilsvarende i sygdomsbilledet. Her har den norske lægemiddelstyrelse - Lekemiddelverket - fået flere meldinger om alvorlige tilfælde af blodpropper eller hjerneblødninger hos yngre personer, der er blevet vaccineret for coronavirus med AstraZeneca.

Ifølge de norske myndigheder har man også modtaget flere indberetninger af bivirkninger, hvor yngre vaccinerede har oplevet at få hudblødninger eller blå mærker efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Ifølge Lekemiddelverket er dette alvorligt og kan være en indikation på et nedsat antal blodplader.

De norske myndigheder opfordrer derfor personer, der har fået AstraZeneca-vaccinen, og som oplever bivirkninger mere end tre dage efter vaccinationen, og som opdager større eller mindre blå mærker på huden, til at opsøge en læge hurtigst muligt.

Ifølge AstraZeneca selv er der intet, der tyder på, at firmaets vaccine skulle give bivirkninger i form af blodpropper.

Flere lande har sat vaccine på pause

Danmark er langt fra det eneste land, der har valgt at sætte AstraZeneca-vaccinationerne på pause.

Allerede søndag i sidste uge satte Østrig udrulningen af AstraZeneca-vaccinen på pause, da en 49-årig person døde af en blodprop efter at være blevet vaccineret. Samtidig fik en 35-årig kvinde en blodprop i den ene lunge efter at have modtaget AstraZeneca-vaccinen.

Det er en sending af vacciner fra AstraZeneca ved navn ABV5300, der undersøges for eventuel forbindelse til blodpropperne.

Estland, Litauen, Luxembourg og Letland satte efterfølgende også udrulningen af AstraZeneca-vaccinen i bero, da de er blandt de 17 EU-lande, der har modtaget ABV5300, der består af en million doser.

Torsdag eftermiddag satte Italien og Norge ligeledes vaccineudrulningen af AstraZeneca på standby.

Også Thailand har fredag midlertidigt indstillet brugen af AstraZenecas vaccine, indtil der er klarhed over en eventuel sammenhæng mellem vaccinerne og blodpropper. Det oplyser landets sundhedsministerium.

Så sent som i dag har også Irlands sundhedsmyndigheder anbefalet, at man sætter vaccinationerne med Astra Zeneca på hold.