Coronavirus

Bekymrede eksperter advarer regeringen før genåbning: Gentag ikke fejlene fra sidst

Demokratiske principper har været tilsidesat under håndteringen af coronakrisen herhjemme, mener juraprofessor, der er bekymret for, det vil ske igen.

En ekspertgruppe advarer statsminister Mette Frederiksen (S), regeringen og Folketinget mod at gentage alvorlige fejl fra sidste gang, hvor det danske samfund skulle genåbnes.

Det fremgår af den nye rapport 'Da krisen blev hverdag', som er udarbejdet af en særlig Corona Task Force under fagforbundet Djøf.

Det skriver Berlingske.

Det, vi har set det sidste år, skal være den ekstreme undtagelse

Kristian Lauta, formand for Djøfs Corona Task Force og juraprofessor ved Københavns Universitet

Ekspertgruppen, der består af to professorer, formanden for Den Danske Dommerforening og tidligere Venstre-minister Lykke Friis, har i anledning af etårsdagen for nedlukningen af Danmark evalueret håndteringen af coronakrisen i Danmark.

Rapporten kritiserer regeringen for at have et for snævert sundhedsfokus og tilsidesætte den demokratiske debat det seneste år.

Samtidig kommer eksperterne med en række konkrete anbefalinger, som skal sikre demokratiske hensyn under kriser.

For at bekæmpe den smitsomme coronavirus har demokratiske principper været sat til side under krisen, og ekspertgruppen er bekymret for, at det sker igen under den kommende genåbning af samfundet.

Professor: Vildeste år i danmarkshistorien

Ekspertgruppens formand er Kristian Lauta, der er juraprofessor ved Københavns Universitet.

Han advarer mod, at den nye genåbning gentager forårets træghed i systemet ved at tilbagerulle indgreb.

Til Berlingske siger Kristian Lauta, at det seneste år har været "det vel nok vildeste år i danmarkshistorien i forhold til indgreb i menneskerettighederne".

Professoren mener, at et sundhedsfagligt forsigtighedsprincip i genåbningen i højere grad skal balanceres over for menneskerettigheder og retsstat.

- Vi skal ikke lade kriselovgivning blive til hverdagslovgivning. Udgangspunktet må være, at vi har vores frihedsrettigheder og et almindeligt fungerende demokrati. Det, vi har set det sidste år, skal være den ekstreme undtagelse til det, siger Kristian Lauta til TV 2.

Logikken bør vendes om

På trods af kritikken fra ekspertgruppen er der også ros til regeringen i rapporten. For Danmark har stået over for meget svære udfordringer.

Juraprofessoren mener, at politikerne formåede at ramme en fornuftig balance i forhold til retsstat og menneskerettigheder.

Men den største bekymring går på, at den danske retsstat er blevet "rigtig godt prøvet det seneste år".

Kristian Lauta påpeger, at nedlukningen af Danmark i midten af marts 2020 blev håndteret effektivt af regeringen.

Men juraprofessoren mener, at de ansvarlige politikere i højere grad skulle have favoriseret hensynet til, at samfundet blev lukket mindst muligt ned.

Logikken burde vendes på hovedet, så alt i udgangspunktet var åbent. Og derfra kunne lokale nedlukninger så komme på tale, mener Kristian Lauta.

S: Ikke behov for yderligere kontrol

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, mener, at Folketinget har gode muligheder for føre kontrol og debat med samråd og spørgetimer.

Den nye epidemilov trådte i kraft 1. marts, og med den reviderede lov får politikerne værktøjer til at beskytte samfundet mod smitsomme sygdomme.

Blandt andet kan regeringen tvinge privatpersoner til at blive undersøgt, indlagt, gå i isolation eller blive behandlet.

Med den nye epidemilov mener S-ordføreren ikke, at der er behov for nye kontrollerende tiltag.

- Den nye epidemilov, som har bred tilslutning i Folketinget, indfører både en epidemikommission til at vurdere forslag fra regeringen og et epidemiudvalg i Folketinget, hvor et flertal kan bremse nye tiltag under epidemilovens område, siger Jesper Petersen til Berlingske og uddyber:

- Det giver en gennemsigtighed og endnu et redskab til Folketinget for at føre kontrol med den til enhver tid siddende regering.