Coronavirus

Kan vi holde ferie i udlandet i år? Sådan svarede partilederne på fire centrale spørgsmål

Der var både realpolitik og håb om bedre tider i de svar, statsministeren og de øvrige partiledere gav torsdag aften.

Frisør og ny frisure, festival og fadøl eller måske bare udsigt til en rar lille sommerferie i udlandet?

Det var nogle af de spørgsmål, spidserne i dansk politik fik stillet som afslutning på partilederdebat og som de svarede på med simpel håndsoprækning.

TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg var vært sammen med Natasja Crone og sluttede af med at stille fire spørgsmål om de kommende måneders udsigt til genåbning.

Nedenfor udlægger politisk redaktør Troels Mylenberg partiledernes svar, mens Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, supplerer med den sundhedsfaglige vinkel.

Alle partilederne har en forventning om, at de kan komme til frisør inden længe.

Hvor mange af jer regner med at holde sommerferie i udlandet?

Hans Jørn Kolmos: Det er ikke et spørgsmål, danskerne alene kan afgøre, men afhænger i lige så høj grad af situationen i de lande, man vil tage til. Hvis man er i den privilegerede situation, at man har et feriehus i Schweiz, er der ikke noget i vejen for det. Der er jo velstillede mennesker i den politiske kreds, som bare kan rejse til deres sommerhus. Men at rejse på turist-præmisser som vi kender det, bliver betydeligt sværere. Man kan komme ud at rejse, men man skal se sig godt for, og hvordan forholdene er der, hvor man rejser hen.

Troels Mylenberg: Der er stor forskel på, om man rejser til en ødegård i Skåne, eller det er til Dubai. Der er der også den forskel, at der måske er folk, som helst vil være hjemme i Danmark og holde ferie. Når statsministeren holder hånden nede her, er det også et udtryk for, at hun måske ikke synes, hun bør tage til udlandet og holde ferie. Dem, der ikke rakte hånden op, havde måske også en bekymring for, at man ikke skal rejse ud med risiko for at tage noget med hjem igen.

Hvor mange af jer regner med at komme til frisøren inden udgangen af april måned?

Hans Jørn Kolmos: Det ser ud som om, det er realistisk. De små forretningsdrivende vil komme med i næste fase af genåbningen, og til dem må man regne frisørfaget. De vil være blandt dem, der står først for eller langt fremme i køen. Om det lige bliver ved udgangen af april, politikerne og vi andre bliver klippet, kan nok diskuteres, fordi der i sagens natur vil være meget lang kø.

Troels Mylenberg: Man kunne aflæse på reaktionen, at der i hvert fald ikke er uenighed om, at eksempelvis frisørerne bør åbne. Det hele afhænger af tallene, men vi skal nok blive klippet, og frisørerne kan begynde at slibe saksen. Når der blev spurgt på den måde, var det faktisk for at vise, om der også realpolitisk er vilje. Når statsminister Mette Frederiksen rækker hånden op på det spørgsmål, er det fordi, hun også har vilje til det.

Hvor mange af jer tror, at vi allesammen har fået tilbudt vaccinen, når sommerferien er slut i august?

Hans Jørn Kolmos: Jeg tror på, at alle over 50 år vil have fået tilbudt vaccine til den tid, fordi AstraZeneca vaccinestoppet netop nu, er et bump på vejen. Vi kommer forhåbentlig i gang med AstraZeneca igen om 14 dage. Hvis vi skal nå at vaccinere alle grupperne efter planen, skal vi ikke have flere forhindringer for at nå det til efter sommerferien. Noget vil også afhænge af befolkningens tillid til AstraZeneca-vaccinen, for ellers er jeg bange for, at der vil være et vist efterslæb.

Troels Mylenberg: Det var et særligt svært spørgsmål netop på en dag, hvor hele tidsplanen er blevet rykket på grund af stop for brug af AstraZeneca vaccinen. Planen kan blive stadig blive rykket frem og tilbage, og der er så mange usikkerhedsmomenter i det her. Det var også derfor, statsministeren tog ordet og understregede, at det handler om leverancer, men at vi egentlig er gode til at få udrullet vaccinerne. Vi har bare ikke nok leverancer. I det spørgsmål er der forskel på at være statsminister og være partiledere for de andre partier, der ikke sidder lige så tæt på både informationer og beslutninger.

Hvor mange af jer tror på at komme til musikfestival til sommer?

Hans Jørn Kolmos: De svar må afhænge meget af, hvordan man definerer musikfestival. Hvis det er i størrelse Roskilde Festival, har det lange udsigter. Det kommer i hvert fald ikke til at ske. Det er muligt mindre festivaler kan komme i gang i sensommeren med et vaccinationsbevis, eller hvis man kan fremvise en negativ test. På det tidspunkt vil vi stadig mangle at få vaccineret dem på 16 år og nedefter. Det vil ikke være muligt for andet end mindre festivaler at geare op før det.

Troels Mylenberg: At alle rakte hånden op var nok mere et udtryk for, at det er et håb, alle har. I lige den situation var der nok ikke nogen som havde lyst til demonstrativt at lade være med at håbe på at kunne komme til festival. Men det var også en tilkendegivelse af, at det tror de faktisk på. Hvis jeg var festivalarrangør ville jeg tolke det sådan, at her er et klart ønske om, at vi også kommer med i en genåbningsplan. Det var markant, at også statsministeren rakte hånden op.