Dobbeltstraf i coronadom er "vanvittigt", siger retsordfører

To års fængsel til en 30-årig kvinde for at opfordre til vold ved corona-demonstration møder skarpe reaktioner fra retsordførere.

Det er ikke en retsstat værdigt at blive idømt dobbelt straf for at deltage i en regeringskritisk demonstration.

Sådan siger Kristian Hegaard, retsordfører hos Radikale Venstre, til TV 2 i en reaktion på den dom, der fredag faldt i Københavns Byret:

- Jeg synes ikke, det er rimeligt, at man får en dobbeltstraf, bare fordi det sker som led i et arrangement, der har med coronakritik at gøre. Bare fordi det sker som led i en demonstration mod regeringen.

Ved retten blev en 30-årig mor til to idømt to års fængsel for at have opildnet til vold ved en demonstration 9. januar i København tidligere på året.

Men selvom Kristian Hegaard understreger, at der fortsat skal slås ned på lovbrud, må nogle demonstrationer ikke være mere strafbare end andre.

Skærpet på grund af corona

Dommen blev skærpet, fordi den dømtes forseelser har ‘baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark’.

Dermed kan straffen forhøjes til det dobbelte af normal praksis.

Og det har mødt stærke reaktioner på Christiansborg.

Jeppe Bruus, der er retsordfører i Socialdemokratiet, kalder dommen for "et klart signal."

- Der er lagt vægt på i dommen, at 16 betjente kommer til skade i forbindelse med demonstrationen. Det er i sig selv grov vold, og der er tale om en ekstraordinær situation. Vi har bevidst skærpet straffene markant, fordi vi står i en ekstraordinær situation. På samme måde er der også folk, som er blevet straffet ekstra for at have drevet økonomisk svindel i forbindelse med hjælpepakker, siger Jeppe Bruus til TV 2.

Også Peter Skaarup, retsordfører i DF, kalder dommen "helt på sin plads".

- Det har været skræmmende at se på voldelige demonstrationer og det er i orden at slå benhårdt ned på uromagere, når de fortsætter til trods for, at det udvikler sig voldeligt. Man binder også betjente andre steder, fordi de skal bruge ressourcer på den slags demonstrationer, siger Peter Skaarup.

Ikke i fængsel for at være småt begavet

Det argument vækker ikke genklang hos Simon Emil Ammitzbøll, der sidestiller kvindens dom med den straf, der normalt tilfalder incest og vold mod børn.

- Det her er for langt ude. Man kan da ikke få to års fængsel for at være småt begavet. Der er folk, der har fået mindre for incest og vold mod børn, skriver løsgænger og forhenværende minister Simon Emil Ammitzbøll-Bille på Twitter.

Også blandt regeringens støttepartier lyder der kritik. Ifølge SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, mener nemlig, at dommen er for hård:

- Kvinden har begået nogle meget grove og uacceptable ting, som helt sikkert skal straffes. Det bliver de også. Men det var aldrig tanken, at reglerne om dobbeltstraf skulle bruges på en sag som hendes, siger hun i en skriftlig kommentar med henvisning til en lovændring sidste år.

Jørn Vestergaard, professor emeritus ved Juridisk Institut ved Københavns Universitet, vurderer, at der er tale om en bred fortolkning af en særlig bestemmelse i den pågældende lovgivning, som har udløst den skærpede straf.

Han skriver i en mail til Berlingske:

- I lyset af formålet med indførelsen af § 81 d virker det uholdbart at anvende bestemmelsen på vold mod politiet i forbindelse med opløb og optøjer, uanset om der er tale om uroligheder i forbindelse med protest mod covid-19 restriktioner, skriver Jørn Vestergaard.

Den 30-årige kvinde selv har nægtet sig skyldig og forklaret, at hun i sidste øjeblik blev trukket op på talerstolen under demonstrationen 9. januar, hvor hun opfordrede til at “smadre byen på en ikke-voldelig måde” ved en fejl.

Derudover er hun dømt for at have opfordret til overfald med kast af kanonslag, sten, dåser og fakler mod betjente ved demonstrationen, der udviklede sig til uroligheder på blandt andet Rådhuspladsen.

Kvinden har bedt om betænkningstid i forhold til om hun skal anke dommen. Hun har anket rettens beslutning om, at hun fortsat skal varetægtsfængsles frem til afsoning.