Coronavirus

AstraZeneca-pause har rejst mange spørgsmål, men Sundhedsstyrelsen har ikke svarene på dem

Ifølge ekspert er det usandsynligt, at man frit kan vælge mellem vaccinerne.

Torsdag lød udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen, at AstraZeneca-vaccinen er sat på pause efter tilfælde med blodpropper.

Det er endnu ikke påvist, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne, men det skal sundhedsmyndighederne de næste to uger undersøge.

Det rejste naturligvis mange spørgsmål hos de 140.000 danskere, som indtil videre er blevet vaccineret med den svensk-britiske vaccine.

En af dem, som sidder tilbage med ubesvarede spørgsmål, er 53-årige Anette Balleby Häggqvist. Hun fik sit første stik tilbage i februar og skulle efter planen have haft sit andet stik 15. marts.

- Jeg vil gerne vide, om jeg kan risikere at skulle have en anden vaccine, og hvor lang tid der skal gå, inden jeg i så fald må få den?, spørger Anette Balleby Häggqvist, der til dagligt arbejder i hjemmeplejen i Aarhus Nord.

Har ikke taget stilling til spørgsmålene endnu

TV 2 har haft fat i Sundhedsstyrelsen for at høre, om de kan gøre Anette Balleby Häggqvist og de mange andre danskere klogere på deres spørgsmål.

Kan man for eksempel få lov at takke nej til AstraZeneca-vaccinen og få tilbudt en anden? Og må andet stik gerne være fra en af de andre vacciner, eller skal man vaccineres med den samme vaccine?

Men Sundhedsstyrelsen svarer tilbage, at de endnu ikke har stilling til disse ting. Presserådgiver Signe Breitenstein henviser i stedet til en FAQ inde på styrelsens hjemmeside, hvor man kan finde svar om vaccinen fra AstraZeneca.

Der er dog stadig spørgsmål, som Sundhedsstyrelsen ikke på nuværende tidspunkt kan give svar på. Og det er frustrerende, lyder det fra Anette Balleby Häggqvist, der savner mere konkrete informationer.

Hun vil stadig gerne vaccineres med AstraZeneca, men fordi hun var planlagt til at få sit andet vaccinestik på mandag, frygter hun at ende langt bag køen.

Man kan ikke selv få lov at vælge vacciner

Anders Beich, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, mener ikke, at man selv kan få lov til at vælge, hvilken vaccine man vil have.

Og han tror heller ikke, at man kan få dækket andet stik med en af de andre vacciner.

- Der er ingen grund til at være bange for AstraZeneca-vaccinen. Hvis den er godkendt til det danske marked, så er den sikker, siger han til TV 2.

AstraZeneca har tidligere været udskældt for at give flere bivirkninger end Pfizer/BioNTech og Moderna. Selv afviser de, at risikoen for blodpropper stiger, hvis man vaccineres med AstraZenecas vaccine.

Hvornår skal man senest have andet stik?

Helena Britt Jensen på 29 år ser et nyt bookinghelvede for sig. Da hun første gang skulle booke tid til vaccination, var det svært at få en tid til begge stik, som det kræver, før man kan blive vaccineret.

Hun kunne derfor godt tænke sig, at sundhedsmyndighederne melder en deadline ud for, hvornår man senest skal have andet stik, efter man har fået det første. Men understreger, at hun er forstående over for, at man kan blive nødt til at afvente og se situationen an.

Helena Britt Jensen skal på mandag starte i praktik som SOSU-assistent, og selvom hun ikke selv er nervøs for at blive smitte med coronavirus, vil hun gerne beskytte de borgere, hun skal ud til.

Hun håber derfor, at hun kan få AstraZeneca eller en af de andre vacciner snarest muligt.

Kan man nøjes med ét stik?

26-årige Jacob Holm, der arbejder på Mændenes Hjem i København, er også interesseret i at finde ud af, om han kan nøjes med ét stik.

- Skal jeg starte forfra, eller er det ene stik nok, spørger han.

Forskere fra University of Oxford, som også står bag udviklingen af AstraZeneca-vaccinen, har i deres seneste undersøgelse fundet ud af, at første stik med vaccinen beskytter 76 procent mod smitte.

Anders Beich kan dog ikke se nogen grund til, at AstraZenecas vaccine ikke skulle komme tilbage på markedet igen. Ligesom han heller ikke kan se grund til, at de danskere, der har fået første stik - herunder Jacob Holm - ikke får tilbudt andet stik med AstraZeneca.

- Jeg er allerede blevet vaccineret med det første stik af AstraZeneca-vaccinen, og jeg venter bare på at få det næste, siger lægen og formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Jacob Holm skal først have sit andet stik 7. april, og derfor tager han det stadig med ro, fortæller han og henviser til, at pausen indtil videre kun varer i 14 dage.

Sundhedsstyrelsen har tidligere meldt ud, at de sammen med Lægemiddelstyrelsen vil lave en ny vurdering i uge 12, når den potentielle sammenhæng mellem AstraZeneca og blodpropper er undersøgt nærmere.

Det Europæiske Lægemiddelagentur EMA har meddelt Danmark, at de godt kan fortsætte med at bruges AstraZenecas vaccine. De vurderer, at der ikke har været nogen indikationer på, at vaccinen skulle have været skyld i tilfældene med blodpropper, og at vaccinens fordele derfor stadig opvejer dens risici.