Coronavirus

30-årig kvinde idømt to års fængsel for at opildne til vold ved coronademo

En 30-årig mor til to er ved Københavns Byret blevet idømt to års fængsel for at have opildnet til vold demonstration 9. januar.

En kvinde skal straffes med fængsel i to år for at opfordre til vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter mod politiet i forbindelse med en demonstration i København 9. januar i år.

Det er netop kommet frem i Københavns Byret, hvor retssagen mod kvinden er blevet behandlet.

Den tiltalte sad ifølge TV 2s retsreporter Astrid Søndberg hulkende med hovedet i hænderne efter domsfældelsen.

- Jeg har to små børn, sagde hun.

Anklager Henrik Uhl Pedersen havde ellers procederet for en rekordhøj straf på 2,5 til 3 års fængsel, fordi kvindens lovovertrædelser havde ‘baggrund i eller sammenhæng med Covid 19-epidemien i Danmark’, og straffen dermed ifølge en ny del af Straffeloven kan forhøjes til det dobbelte.

- Tiltalte er vred på regeringen over nedlukningerne - det er hendes ret. Men når hun ophidser en gruppe demonstranter til vold som følge af nedlukningen, så skal bestemmelsen benyttes, procederede anklageren med henvisning til Straffelovens paragraf 81 d.

Domsmandsretten er enig i, at hun kan dømmes for paragraf 81 d. De mener bare ikke, at hun kan dømmes for at have en ledende rolle, og dermed lander straffen på to år.

Anklageren har anmodet om, at kvinden skal varetægtsfængsles til fuldbyrdelse, og den anmodning blev taget til følge.

En 30-årig kvinde skal straffes med fængsel i to år for at opfordre til vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter mod politiet i forbindelse med en demonstration i København 9. januar i år.

Den dømte kvinde fik mulighed for kortvarigt at tale med nogle pårørende, inden hun blev ført tilbage til fængslet.

Kvinden er dermed fortsat varetægtsfængslet. Forsvareren kærede med det samme fængslingen til Landsretten.

- Der er faldet en dom, som er helt unik i dansk retshistorie, siger TV 2s retsreporter Astrid Søndberg, der er til stede foran Københavns Byret.

Nægter sig skyldig

Den 30-årige kvinde selv har nægtet sig skyldig og forklaret, at hun i sidste øjeblik blev trukket op på talerstolen under demonstrationen 9. januar, hvor hun kom til at opfordre til at “smadre byen på en ikke-voldelig måde” ved en fejl.

Kvinden har udbedt sig betænkningstid i forhold til, hvorvidt hun skal anke dommen. Allerede nu har hun anket beslutningen om, at hun fortsat skal varetægtsfængsles.

En kvinde skal straffes med fængsel i to år for at opfordre til vold af særlig rå, brutal eller farlig karakter mod politiet i forbindelse med en demonstration i København 9. januar i år.

Kvindens forsvarsadvokat Hassan Mahmood beder om tid til at læse den fuldbyrdige begrundelse for dommen, før han vil udtale sig om detaljerne, men han er ikke tilfreds med resultatet.

- Vi havde en påstand om frifindelse, så det er klart, at jeg ikke er tilfreds med dommen, siger han.

I virkeligheden var hun der for at tale om højere straffe til pædofile, forklarede hun, og det gjorde hun også i en video af talen, der blev afspillet som bevismateriale i løbet af retssagen.

Ifølge anklageren fyldte det dog kun en lille del af talen, hvor hun indledte med at sige:

- Hvor er den virus, I opfører jer som om, vi alle sammen er smittede. I opfører jer som om, der er en dødelig pandemi.

Desuden blev der vist en række optagelser af vold mod politiet og kast med sten, dåser og forskelligt fyrværkeri, ligesom den 30-årige kvinde flere gange kunne ses med en megafon, hvor hun råbte slagord og ifølge anklageren indtog en ledende rolle ved demonstrationen ved at råbe:

“Samling, samling” og “Formation”.