Coronavirus

Vi kender ikke omfanget - nu vil danske forskere kortlægge covid-19-senfølger hos børn

Nogle få børn oplever blandt andet åndenød, mavesmerter og voldsom træthed efter at være smittet med coronavirus.

Den seneste tid er meldinger fra både ind- og udland dukket op om senfølger af covid-19 hos børn.

Hidtil er både omfanget og alvorligheden dog ikke blevet kortlagt, men det vil en dansk forskergruppe fra Rigshospitalet nu gøre op med.

Det fortæller Selina Kikkenborg Berg, der er professor på Hjertecentret på Rigshospitalet og Københavns Universitet, til TV 2.

- Nogle forældre er frustrerede over, at deres børn tilsyneladende ikke kommer sig over covid-19, og at de bliver ved med at have symptomer i måske 6-9 eller helt op til 12 måneder. Med studiet vil vi afdække, hvor mange børn der rammes, og hvilke symptomer de har, siger hun.

Langt de fleste børn oplever ikke senfølger

For godt fire måneder siden fik voksne danskere med komplekse corona-senfølger mulighed for at komme på senfølgeklinikker, men indtil videre er der kun oprettet en enkelt af slagsen for børn, som ligger i Region Midtjylland.

- Vi har en bred forståelse for, at der er et problem hos voksne, men der har været en opfattelse af, at der ikke har været et problem hos børn, siger Selina Kikkenborg Berg.

Vores helt klare overbevisning er, at langt, langt de fleste børn kommer sig nemt over covid-19

Selina Kikkenborg Berg, seniorforsker

Det er velkendt, at børn kan få senfølger af andre virussygdomme som eksempelvis influenza og mononukleose - også kaldet kyssesyge. Derfor er det vigtigt, at vi nu også får afdækket følgevirkningerne af coronavirus hos børn, siger Selina Kikkenborg Berg.

I Danmark har over 45.000 børn og unge under 18 år fået konstateret coronavirus, siden pandemien ramte i starten af 2020. Langt de fleste oplever et let sygdomsforløb, men ikke alle er lige heldige.

- Vores helt klare overbevisning er, at langt, langt de fleste børn kommer sig nemt over covid-19, og så er der en lille andel, der har hårdere forløb, siger Selina Kikkenborg Berg.

På verdensplan findes kun få studier af senfølger hos børn, men i England måler det nationale statistikkontor (ONS) symptomer hos smittede fem uger efter smitte. Her viser tallene, at omkring 10-15 procent af de smittede børn under 18 år oplever et eller flere symptomer.

Åndenød, smerter og voldsom træthed

Der findes endnu ikke nogen officiel diagnose for børn og unge med senfølger af coronavirus herhjemme. Men symptomerne minder meget om dem, vi ser hos voksne med senfølger.

Det drejer sig blandt andet om åndenød, mavesmerter, hovedpine, ledsmerter og voldsom træthed.

Selina Kikkenborg Berg og hendes kolleger regner med at kunne gøre offentligheden klogere på første del af deres forskning allerede inden sommerferien.

Når studiet er helt færdiggjort, håber forskerne at kunne give svar på, hvor mange børn der oplever senfølger, og hvilke senfølger der er tale om.

- Når vi ved det, kan vi tilbyde en mere målrettet behandling, og det danske sundhedsvæsen kan være bedre klædt på til at opdage, hvad der er på spil, siger Selina Kikkenborg Berg til TV 2.

13-årige Isabella og 9-årige Marvin er ikke blevet raske efter coronasmitte - læs deres historier her.