Samfund

Ulv spottet med ræv i munden

En fotograf fik sig en naturoplevelse af de større, da han så en ulv fra 100 meters afstand.

En ulv med en halv ræv i munden.

Det var det sjældne og utrolige syn, der mødte biolog Alex Sand Frich i Klelund Plantagen søndag, da han efter ni forgæves forsøg atter var at finde på lur udstyret med teleskop og håndkikkert i området syd for Grindsted.

Den 61-årige Frich havde afsat hele dagen til at lede efter ulven, men efter kun halvanden times venten var der første gang bid klokken 08.48.

- Jeg ser i min håndkikkert en lys dims i kanten af et skovparti. Hurtigt finder jeg den i mit teleskop og kan straks se, at det er en ulv, 500 meter fra os, siger Alex Sand Frich.

Ulven er kun synlig et minuts tid, inden den forlader fotografens blik og lusker ind i skoven.

En halv time senere genfinder en af Alex Sand Frichs kompagnoner den samme ulv løbe på en længere strækning.

Den forsvinder igen for øjnene af fotografen, der efterfølgende går op ad den vej, hvor ulven forsvandt.

Her opdager Alex Sand Frich ulven på cirka 300 meters afstand.

Denne her gang har ulven et bytte i munden.

- Kort efter sætter den sig i bevægelse - først væk fra os tilbage, hvorfra den var kommet, men kort efter vender den om, og nu lunter den nærmest i retning mod os.

- Pludselig kan vi se, hvad den har i munden, og den viser smukt sit bytte frem. Det viser sig at være en halv ræv, siger Alex Sand Frich lige dele begejstret og forbløffet til TV 2.

Efterfølgende dalrer ulven roligt rundt, mens Alex Sand Frich nyder synet af Danmarks største rovdyr.

- Vi så ulven flere gange i den følgende halve time, hvor den roligt lunter 360 grader rundt om os, og klokken 10.18 ser vi den for sidste gang. Nærmeste afstand var vel cirka 100 meter, siger han.

Ulv har ædt af nyfødt kalv i Nordjylland

Det er ikke kun ræv, der har stået på ulvens menu den seneste tid.

DNA-prøver analyseret i sidste uge dokumenterer, at en ulv åd af et kadaver fra en nyfødt kalv fundet i Råbjerg 14. februar.

Det kan ikke siges med sikkerhed, om ulven dræbte kalven, da analyser viser spor efter både ræv og ulv, sagde vildtkonsulent Tommy Hansen til Nordjyske:

- Vi har ikke kunnet fastslå en dødsårsag, og derfor kan kalven være dødfødt, og så er rovdyrene kommet til efterfølgende.

24 ulve registreret i Danmark

Forskerne holder generelt nøje øje med udviklingen i antallet af ulve herhjemme.

Der bliver lavet en genetisk profil for hver enkelt ulv ud fra ekskrementer og hår.

På den baggrund har man registreret 24 ulve på dansk grund, siden ulven genindvandrede til Danmark i 2012.

En af dem blev skudt og dræbt på en mark ved Ulfborg i april 2018.

Men ni andre ulve er forsvundet, uden at forskerne har kunnet finde spor efter dem hverken herhjemme eller i andre lande.

Det gør Danmark til et land med en høj forsvindingsrate for ulve - eller kryptisk høj dødelighed, som eksperter formulerer det.

- Man ser også ulve, der sporløst forsvinder i andre lande. Men den kryptiske dødelighed for ulve er høj i Danmark, når vi sammenligner med andre lande, siger seniorforsker Hans Peter Hansen, Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.