Samfund

Nedlukning og restriktioner kan have sparet op til 35.000 liv, vurderer forskere

Regnestykket møder kritik fra en sundhedsøkonom, der mener, at det er mere relevant at kigge mod Sverige.

2382 er indtil nu døde med coronavirus i Danmark, men det tal kunne have været mange gange større, hvis man havde undladt at indføre coronarestriktionerne eller lukke samfundet ned.

Det vurderer professor i epidemiologi på Lone Simonsen.

Hun har sammen med sin forskergruppe fra PandemiX-centeret på Roskilde Universitet regnet på, hvor mange døde og indlagte vi ville have haft efter et år med corona, hvis vi havde ladet epidemien køre uhindret igennem befolkningen, indtil der var opnået flokimmunitet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Beregningen kommer på etårsdagen for pressemødet, hvor statsminister Mette Frederiksen annoncerede den første store nedlukning af Danmark.

- Hvis vi ikke havde gjort noget i forhold til at begrænse corona med restriktioner, men ladet virus sprede sig nogenlunde uhindret, som vi gør med sæsoninfluenza, havde vi på nuværende tidspunkt haft 17.500-35.000 coronadøde og op mod 160.000 indlagte og dermed et hospitalsvæsen, som reelt var bukket under, siger Lone Simonsen.

Ifølge Simonsen ville der med et konservativt estimat have været 17.500 dødsfald på nuværende tidspunkt og 90.000 indlæggelser.

Den britiske mutation B117, der har ført til øget smitsomhed og dødelighed, ville ifølge forskergruppen have ført til op mod 35.000 døde med coronavirus.

- Man glemmer, at hele årsagen til, at der er sket så få dødsfald, netop er, at man meget hurtigt og meget effektivt har lavet nedlukninger. Det har reddet mange tusinder af menneskeliv, siger Lone Simonsen.

Sundhedsøkonom kalder udregning hypotetisk

Mens professor i immunologi ved Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen mener, at regnestykket fra RUC-forskerne ser fornuftigt ud, kalder sundhedsøkønom Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), udregningen for en skrivebordsøvelse.

Han finder det hypotetisk, at Danmark slet ikke havde indført restriktioner af nogen art, der er præmissen for regnestykket fra Lone Simonsens forskergruppe.

I stedet anbefaler Kjellberg, at man kigger til Sverige for at sammenligne med et land, der har indført færre og mindre aggressive restriktioner.

Her er 13.000 mennesker døde med covid-19 i et land, der har en befolkning på 10 millioner mennesker. Omregnet til danske forhold ville det give lidt over 9000 døde - altså hvis vi havde gjort som Sverige.

Svenskernes strategi har adskilt sig fra de fleste andre europæiske lande, da landet gik efter at opnå flokimmunitet i stedet for at forsøge at inddæmme smitten i begyndelsen af pandemien.

Tal fra EU's statistikkontor, Eurostat fra februar viser, at der blev registret 450.000 flere dødsfald end normalt i EU's medlemslande mellem marts og november sidste år.

Statens Serum Institut (SSI) oplyste i begyndelsen af februar i år, at Danmark i december og januar for første gang oplevede en betydelig overdødelighed under pandemien.

Ved pandemiens start fra et år siden udarbejdede Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut en risikovurdering, hvor de vurderede, at coronavirus kunne føre til mellem 1680 og 5600 dødsfald i Danmark.