Læge fik politikerne til at tale om prioritering i sundhedsvæsenet: - Det plejer at være et tabu
Forhåbentlig kan vi begynde at være ærlige om, at prioriteringen af patienter lige nu kun foregår i det skjulte, siger hjertelæge.
Thomas Emil Christensen er læge ved hjertemedicinsk afdeling på Roskilde Sygehus.
Han har længe efterlyst, at politikerne bliver mere ærlige om noget, der foregår i sundhedsvæsenet, men som ikke nødvendigvis er rart at tale om: Prioritering af patienter.
Det fik han muligheden for at fortælle dem ved torsdagens partilederdebat på TV 2, hvor politikerne diskuterede økonomi, trivsel og sundhedsvæsen i anledning af årsdagen for første coronanedlukning.
Og han er positivt overrasket over politikernes reaktion:
- Det plejer at være et fuldstændig tabubelagt emne, men pludselig står alle politikere her til aften og siger at ja, vi er nødt til at prioritere patienter og liv.
Spræng de bureaukratiske rammer
SF-formand, Pia Olsen Dyhr, mener, at der fremover skal være en god og ærlig diskussion politikerne imellem, når det handler om prioritering af patienter.
- Indtil nu har vi prioriteret kræft og hjertekarsygdomme, men bortprioriteret eksempelvis ældre medicinske patienter og fødende.
Derfor mener Olsen Dyhr, at politikerne skal blive bedre til at stole på sundhedspersonalets faglighed og selvstændige beslutninger.
Den opfattelse deler Sofie Carsten Nielsen, politisk leder i Radikale Venstre. Hun er positivt overrasket over, hvad sundhedsvæsenet har formået at klare på kort tid:
- Corona har vist os, at når man sætter sundhedsvæsenet fri og sprænger de bureaukratiske rammer, så får man gode løsninger.
En klassisk politisk diskussion
Formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, er glad for den diskussion, Thomas Emil Christensen har startet. Han mener nemlig også, at corona har vist nødvendigheden af at prioritere i sundhedsvæsenet.
- Den omstilling, vi så i sundhedsvæsenet i begyndelsen af pandemien, er helt fantastisk. Normalt havde det taget konsulentrapporter og 100 forskellige medinddragelser.
Formanden fremhæver det bud på en sundhedsreform, som den daværende VLAK-regering fremlagde i 2019, som vil decentralisere dele af sundhedsvæsenet. På den måde vil det ifølge ham fjerne nogle af "de lette opgaver" fra sygehusene, så de kan koncentrere sig mere om de svære.
Der er dog fortsat langt fra tanke til handling, og diskussionen om sundhedsvæsenet er evigt aktuelt i politik:
- Det er en klassisk politisk diskussion, så vi skal altså også turde gøre det, når det kommer til stykket, siger Søren Pape Poulsen.
Thomas Emil Christensen er dog tilfreds med at få politikerne i tale, og han synes, det er "vidunderligt", at ikke en eneste politiker stillede spørgsmålstegn ved nødvendigheden af prioritering:
- Det betyder forhåbentligt, at vi nu kan begynde at adressere, at prioriteringen lige nu kun foregår i det skjulte.