Coronavirus

EU's nye vaccine er effektiv overfor sydafrikansk variant

Selvom tallene svinger en smule, ser Johnson & Johnsons vaccine ud til at være effektiv over for den sydafrikanske variant.

Torsdag eftermiddag tildelte Europa-Kommissionen nemlig Johnson & Johnsons coronavaccine en betinget godkendelse til brug på alle over 18 år.

Dermed har EU godkendt en vaccine, som ser ud til at være effektiv mod den sydafrikanske coronavariant.

Det fortæller Kirstine Moll Harboe, der er overlæge i Lægemiddelstyrelsen og sidder i den komite i det europæiske lægemiddelagentur (EMA), som har undersøgt vaccinen.

- Det ser ud til, at den har en god effekt - også på nogle af de varianter, som er begyndt at dukke op, fortæller hun til TV 2.

Samtidig kræver vaccinen kun et enkelt stik og kan opbevares ved almindelig køleskabstemperatur.

Var effektiv i Sydafrika

Indtil videre er der konstateret 13 tilfælde af den sydafrikanske variant i Danmark, men myndighederne vurderer den som markant mere smitsom end den oprindelige coronavirus.

De første tilfælde af varianten i Danmark blev fundet blandt personer, efter at de var kommet hjem fra Vestafrika, Østafrika og Dubai i De Forenede Arabiske Emirater.

Faren ved varianten er, at den kan have nedsat følsomhed over for antistoffer, hvilket kan påvirke effekten af vacciner. Men ifølge blandt andet en amerikansk undersøgelse ser det ikke ud til a stoppe Johnson & Johnsons vaccine.

- Vaccinen havde også beskyttelse i Sydafrika, hvor over 90 procent af de smittede havde den sydafrikanske variant, fortæller Kirstine Moll Harboe.

Selvom resultaterne varierer en smule, ser vaccinen ud til at beskytte helt mod varianten i cirka 60 procent af tilfældene.

Og mens det stadig er ved at blive undersøgt, hvor effektive andre vacciner er mod den sydafrikanske virus, ser både AstraZenecas og Pfizer-BioNTechs ud til at have en markant nedsat effekt.

Corona-protein transporteres af anden virus

Johnson & Johnsons vaccine består kort fortalt af genet for Covid-19's såkaldte spikeprotein, som transporteres af en virus kaldet Adenovirus 26.

Normalt giver virussen forkølelses- eller influenzasymptomer, men i vaccinen er den modificeret, så den ikke kan formere sig i kroppen.

Til gengæld kan den modificerede virus transportere coronaens spikeprotein ind i kroppens celler, så proteinet reproduceres.

Derfor kan immunforsvaret lære covid-19 at kende, uden rent faktisk at være udsat for smitte.

Danmark køber doser til 8,2 millioner mennesker

Johnson & Johnsons vaccine er den, som Danmark har bestilt flest af - nemlig doser nok til at færdigvaccinere 8,2 millioner personer.

I alt har EU bestilt 200 millioner vaccinedoser fra selskabet til de 27 medlemslande – men der er mulighed for at bestille yderligere 200 millioner.

Selskabet har tidligere oplyst, at man sigter mod at levere en milliard doser i 2021. De første 100 millioner doser ventes at blive leveret til EU inden juni.