EMA vurderer: AstraZeneca-vaccinationer kan fortsætte

Ifølge EMA opvejer AstraZeneca-vaccinens fordele stadig dens risici, og derfor kan den fortsat bruges.

Danmark kan godt fortsætte med at bruge AstraZenecas vaccine. Sådan skriver det Europæiske Lægemiddelagentur EMA i en pressemeddelelse.

Torsdag satte Danmark ellers brugen af vaccinen i bero, efter meldinger fra flere EU-lande om alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med covid-19-vaccinen.

Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark - men selvom EMA er "opmærksom" på, at Danmark har sat AstraZeneca på bænken, kan man sagtens fortsætte med at bruge vaccinen.

- Lige nu er der ingen indikationer på, at vaccination har været skyld i disse tilfælde, der ikke er listet som bivirkninger, skriver EMA blandt andet.

Ikke flere blodpropper end normalt

EMA skriver videre, at der i alt er fundet 30 tilfælde af blodpropper i tæt på 5 millioner vaccinerede. Det antal er ikke flere, end hvad man normalt ser i befolkningen, lyder det.

- Sikkerhedskomiteens position er, at vaccinens fordele stadig opvejer dens risici, og at vaccinen dermed stadig kan bruges, mens man undersøger tilfældene.

Alligevel satte danske myndigheder - ligesom en række andre EU-lande - brugen af AstraZeneca-vaccinen på pause i 14 dage.

Overfor TV 2 kaldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) torsdag formiddag beslutningen et "forsigtighedshensyn".

- Selvom der på nuværende tidspunkt ikke er påvist en sammenhæng mellem vaccinen og de alvorlige bivirkninger, så skal vi handle rettidigt og forsigtigt, indtil konklusionen foreligger. Borgere skal kunne være trygge ved de vacciner, der tilbydes, derfor reagerer vi ved de mindste tegn på en mulig risiko, siger han.

Han understreger, at det stadig er sikkert at lade sig vaccinere, og at man kan have tillid til det samlede danske vaccinationsprogram mod covid-19, som fortsætter i takt med, vi modtager vaccinerne.