AstraZeneca-vaccine sÊttes pÄ pause - alle, der har fÄet den inden for to uger, fÄr brev

Sundhedsstyrelsen vil sammen med LĂŠgemiddelstyrelsen lave en ny vurdering af vaccinen i uge 12.

Al vaccination mod coronavirus med AstraZeneca indstilles i Danmark.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen og LĂŠgemiddelstyrelsen.

Det skyldes indberetninger af alvorlige tilfĂŠlde med blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med covid-19-vaccinen fra AstraZeneca i flere europĂŠiske lande.

Én indberetning vedrĂžrer et dĂždsfald i Danmark. Det kan pĂ„ nuvĂŠrende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhĂŠng mellem vaccinen og blodpropperne, skriver Sundhedsstyrelsen.

PĂ„ baggrund af den bekymring, som er rejst fra lĂŠgemiddelmyndighederne, har Sundhedsstyrelsen ud fra et forsigtighedsprincip valgt at standse vaccination med covid-19-vaccinen fra AstraZeneca.

14 dages pause

Indtil videre er lige over 140.000 danskere vaccineret med vaccinen fra AstraZeneca.

Vaccinen er ikke fravalgt, men sat pÄ pause, understreger styrelsen. Pausen varer indtil videre i 14 dage, og Sundhedsstyrelsen vil sammen med LÊgemiddelstyrelsen lave en ny vurdering i uge 12. Pausen gÊlder bÄde personer, der stod til at fÄ deres fÞrste stik, og personer som stÄr i kÞ til stik nummer to.

- Det, vi gÞr nu, er, at vores kollegaer i LÊgemiddelstyrelsen sender et brev til alle, der har fÄet vaccinen inden for de sidste 14 dage, fordi det er vinduet for, hvornÄr man vil se de her bivirkninger. Der skriver de, hvad personerne skal vÊre opmÊrksomme pÄ i forhold til symptomer fra blodpropper, og at de skal tale med deres lÊge, hvis de oplever nye eller overraskende symptomer fra deres krop (efter vaccinen, red.), siger SÞren BrostrÞm til TV 2.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kalder beslutningen et "forsigtighedshensyn" over for TV 2:

- Selvom der pÄ nuvÊrende tidspunkt ikke er pÄvist en sammenhÊng mellem vaccinen og de alvorlige bivirkninger, sÄ skal vi handle rettidigt og forsigtigt, indtil konklusionen foreligger. Borgere skal kunne vÊre trygge ved de vacciner, der tilbydes, derfor reagerer vi ved de mindste tegn pÄ en mulig risiko, siger han.

Han understreger, at det stadig er sikkert at lade sig vaccinere, og at man kan have tillid til det samlede danske vaccinationsprogram mod covid-19, som fortsĂŠtter i takt med, vi modtager vaccinerne.

Pause i syv andre lande

I syv andre europÊiske lande - Østrig, Estland, Litauen, Letland, Italien, Norge og Luxembourg - har man for nuvÊrende sat brugen af et sÊrligt parti, ABV5300, af AstraZeneca-vaccinen i bero, mens undersÞgelserne stÄr pÄ.

EMA, Det EuropĂŠiske LĂŠgemiddelagentur, har vurderet, at der ikke er problemer med den specifikke sending af vaccinen, som er blevet leveret til i alt 17 lande.

Nu er det op til EU at lave en nĂŠrmere undersĂžgelse af en eventuel sammenhĂŠng mellem vaccinen fra AstraZeneca og de alvorlige tilfĂŠlde med blodpropper, der er indberettet.

LÊgemiddelstyrelsen skriver, at borgere, der er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de sidste 14 dage, og som oplever lÊngerevarende symptomer i mere end 3 dage, bÞr gÄ til egen lÊge.

Har du hĂžrt eller set noget, som du mener, at TV 2 skal vide?
Tak for din henvendelse.

Man bÞr ogsÄ konsultere sin lÊge, hvis man oplever nye symptomer inden for de 14 dage, efter at evt. almindeligt kendte, forbigÄende symptomer, som er oplevet de fÞrste dage efter vaccinationen, er forsvundet.

- Jeg forstÄr godt, hvis man bliver bekymret, men man skal huske pÄ, at der endnu ikke er pÄvist en sammenhÊng mellem vaccinerne fra AstraZeneca og tilfÊldene af blodpropper. Det er det, vi nu vil undersÞge, lyder det fra Tanja Erichsen, der er enhedschef i LÊgemiddelstyrelsen.

Ændringer i vaccinationsplan

Alle, der har booket tider og invitationer til vaccination med vaccinen fra AstraZeneca, fÄr aflyst tiden. Senere vil nye tider kunne bookes via vacciner.dk.

Ændringerne smitter af pĂ„ vaccinationskalenderen, hvor AstraZeneca nu er taget helt ud for at "illustrere et worst-case scenarie".

IfÞlge den nye kalender vil alle danskere, der er 16 eller Êldre, have fÄet tilbudt vaccination senest i uge 28, den anden uge af juli. Alle kan vÊre fÊrdigvaccineret cirka 4 uger derefter, 15. august. Tidligere var datoen 18. juli.

Vaccinationstider med en af de andre vacciner fra henholdsvis Pfizer og Moderna Êndres ikke. Frontpersonale pÄ 65 Är eller Êldre vil fortsat modtage tilbud om vaccination med en af de to andre vacciner.

Statsminister Mette Frederiksen kommenterede pÄ nyheden om, at vaccinen fra AstraZeneca sÊttes pÄ pause under et doorstep kort efter:

- SelvfĂžlgelig er det med ĂŠrgrelse, at vi modtager de erfaringer og denne nyhed, lĂžd det.

AstraZeneca oplyser i et skriftligt svar til TV 2, at man er opmÊrksom pÄ Sundhedsstyrelsens beslutning, men at man ikke kan kommentere pÄ de enkelte tilfÊlde.

- Patientsikkerhed er fĂžrsteprioriteten for AstraZeneca. Vi har klare og stringente sikkerhedsstandarder for godkendelsen af al slags ny medicin - heriblandt covid-19-vaccinen fra AstraZeneca, lyder det.