Samfund

Rasmus Nøhr trækker sig fra udskældt 'genåbningsfest' i København

"Genåbningsfesten" er anmeldt som demonstration på etårsdagen for den første store nedlukning i marts sidste år.

Musikeren Rasmus Nøhr vil alligevel ikke optræde til en "genåbningsfest" i København, der er arrangeret i protest mod coronarestriktionerne.

Det skriver han på Facebook.

En gruppe, der kalder sig Frihedsbevægelsens Fællesråd, har inviteret til festen torsdag 11. marts på etårsdagen for det pressemøde, hvor Mette Frederiksen annoncerede den første store coronanedlukning.

Ifølge arrangørerne er blandt andre Saszeline Dreyer og Alex Ambrose på programmet, der byder på både musik og taler.

Vrede fra kollegaer

Også Rasmus Nøhr skulle have optrådt, men han har valgt at trække sig. Ifølge hans opslag skyldes det, at mange af hans kollegaer har opfattet festen som ”en form for hærværk imod det fælles projekt”, som ifølge Rasmus Nøhr er at komme ud af nedlukning og få hverdagen tilbage.

Til TV 2 siger han, at han med sin støtte til arrangementet har mødt meget vrede fra musikbranchen og gjort mange af de mennesker, han arbejder tæt sammen med, kede af det. Og det har ikke været hensigten.

- Det nytter ikke noget, vi bliver uvenner alle sammen. Det er ligesom det, jeg prøver at pege på, at det måske er det, en lockdown kan gøre ved os. Og så ender jeg med at blive lunten til, at folk eksploderer og bliver enormt sure, siger Rasmus Nøhr.

Musikeren, som er skeptisk over for nedlukningen, havde håbet, at der var plads til at snakke om det, han kalder ”et bredere perspektiv”. Men det er der ikke rigtig plads til lige nu, konstaterer han.

- Og det accepterer jeg. Der var jeg ikke klog nok til at kunne gennemskue det, og nu har jeg fået nogle øretæver. Jeg kan mærke, at jeg har gjort mange mennesker, som jeg holder af, kede af det. Og så synes jeg bare vægtskålen rykker sig, sådan at så bakker jeg ud, siger han.

Lovlig demonstration

Den såkaldte "genåbningsfest" er anmeldt som demonstration. Derfor er det helt lovligt på trods af forsamlingsforbud.

Alligevel møder arrangementet kritik fra flere sider.

Tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen har for eksempel kaldt det "helt vanvittigt". Og Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, at "det er egoistisk, fordi de sætter alt det, vi har kæmpet for, over styr".

- Jeg siger ikke, at de ikke skal have lov til at demonstrere. Men jeg mener, at det er forkert at lave en fest med rigtig mange mennesker. Jeg håber, at det er dem selv, der bliver syge, siger Liselott Blixt.