Lippert

Lige om lidt kommer de indefrosne feriepenge - og du skal få dem udbetalt, siger overvismand

Det er godt at få pengene ind på din egen bankbog. Men bruger du dem med det samme, er det spild for samfundet, siger Carl-Johan Dalgaard.

Tiden nærmer sig, hvor danskerne kan få fingrene i de resterende indefrosne feriepenge.

Er du en af dem, som allerede har fået udbetalt tre ugers feriepenge i efteråret, har du fortsat to uger til gode. Har du endnu ikke hævet nogle af pengene, kan du snart få udbetalt samtlige fem uger.

Lige nu skyder regeringen en bazooka af, som måske ender med at blive brugt på de forkerte

Carl-Johan Dalgaard, overvismand, De Økonomiske Råd

Men er det klogt at hive pengene ud nu, eller skal du gemme dem til pensionen, som de oprindeligt var tiltænkt?

Du skal hæve pengene, lyder det fra overvismand i De Økonomiske Råd, Carl-Johan Dalgaard. Men så længe samfundet er lukket delvist ned, bør du holde igen med at bruge dem, vurderer han.

- Den politiske beslutning er taget, pengene kan hæves nu, og det vil være godt for økonomien at blive stimuleret. Men hvis beslutningen ikke var truffet, ville jeg nok råde politikerne til at holde igen med at udbetale pengene, siger han i talkshowet 'Lippert' på TV 2 News.

Store dele af Danmark er fortsat underlagt restriktioner. Statsminister Mette Frederiksen (S) kunne tirsdag meddele, at regeringen forventer at præsentere en samlet genåbningsplan 23. marts. Det vil sige, at der endnu går en rum tid, før vi for alvor kan bevæge os ud i samfundet.

- Nedlukningen betyder også, at hjælpepakkerne ikke bliver fjernet lige med det samme - og det har visse bivirkninger. Kompensationen går til de virksomheder, som eksisterede inden krisen. Men de virksomheder, som er opstået under krisen, har meget svære vilkår. Og det er egentlig dem, som vil have den største gavn af feriepengene, siger Carl-Johan Dalgaard og uddyber:

- Hvis du vil forsøge at skubbe bag på en økonomi, finder du den største gevinst i nye virksomheder. Lige nu skyder regeringen en bazooka af, som måske ender med at blive brugt på de forkerte.

I efteråret brugte vi pengene på tøj og sko

Meget tyder da også på, at danskerne ikke står og mangler pengene lige nu.

Hvem er vismændene?

  • Titlen ”vismændene” bruges om formandskabet for Det Økonomiske Råd.
  • Vismændene er fire uafhængige økonomiprofessorer, der skal ”følge landets økonomiske udvikling og belyse de langsigtede udviklingsperspektiver".
  • I spidsen for de fire vismænd står overvismand Carl-Johan Dalgaard, der er en ansat ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.
  • Normalt udkommer vismændene med to rapporter om året, der undersøger tilstanden for den danske økonomi. De publicerede 6. april rapporten ”Corona-scenarier for dansk økonomi og de offentlige finanser”.

En ny måling, som YouGov har foretaget for Nordea, viser, at næsten halvdelen af alle danskere selv mener, at de er kommet bedre ud af 2020 økonomisk end året før. Kun hver femte har en oplevelse af, at deres økonomi er skrumpet under coronakrisen.

- Vi har ikke brug for pengene i samme omfang, som vi havde i efteråret. Derfor ville det klart være bedre for samfundet, hvis udbetalingen af pengene gik hånd i hånd med genåbningen. Så sættes de ind på din opsparing, er alt godt. Så kan de med et øjebliks varsel blive omsat. Men vælger du at sætte dem i din pension, er pengene låst, siger Carl-Johan Dalgaard.

Da danskerne i efteråret fik adgang til de første tre ugers indefrosne feriepenge, blev over 52 milliarder kroner hevet ud. I gennemsnit fik hver af de danskere 13.570 kroner ned i pungen efter skat.

En stor del af pengene røg hurtigt ud i samfundet igen. Tal fra Danmarks Statistik fra oktober viser, at detailsalget steg med 8,2 procent, hvilket er den næsthøjeste stigning på en måned nogensinde. Og danskerne brugte her især penge på tøj og sko.

Beskæftigelsesministeriet oplyser, at man kan hæve feriepengene fra slutningen af marts og frem til 31. maj. Den eksakte dato for, hvornår udbetalingen begynder, er stadig ukendt.

Vælger du ikke at få udbetalt feriepengene i den periode, vil de blive stående i Lønmodtagerenes Dyrtidsfond, LD, til du skal pensioneres eller af andre årsager må trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet.