Coronavirus

Justitsminister før udskældt 'genåbningsfest': - Den største egoist løber allerforrest væk fra alle andre

2000 har meldt sig til demonstrationen, som bliver kaldt en genåbningsfest af arrangørerne. Det kan få den modsatte effekt, advarer Nick Hækkerup.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) kommer nu med en direkte opfordring til de danskere, der overvejer at deltage i en stor demonstration torsdag mod nedlukningen af landet.

- Lad nu være. Lad os nu lige prøve at holde sammen, og lad os prøve at løfte os gennem det her ved at være solidariske med hinanden, i stedet for at den største egoist løber allerforrest væk fra alle andre, siger Hækkerup til TV 2.

Han understreger, at han ikke vil forhindre en lovlig demonstration.

Arrangørerne kalder demonstrationen en "genåbningsfest", og indtil nu har over 2000 meldt sig til på Facebook.

Advarer om modsat effekt

Men Nick Hækkerup advarer om, at det kan få præcis den modsatte effekt.

- Det kan betyde, at alle danskere skal sidde længere fanget i det her coronafængsel, siger Nick Hækkerup.

Det er en gruppe, der kalder sig Frihedsbevægelsens Fællesråd, der har inviteret til festen torsdag 11. marts på etårsdagen for det pressemøde, hvor Mette Frederiksen annoncerede den første store coronanedlukning.

Ifølge arrangørerne er blandt andre Saszeline Dreyer og Alex Ambrose på programmet, der byder på både musik og taler.

Sangeren Rasmus Nøhr skulle også have optrådt, men han har onsdag valgt at trække sig, skriver han i et opslag på Facebook.

- Desværre bliver demonstrationen af rigtig mange af mine kolleger opfattet som en form for hærværk imod det fælles projekt at komme ud af lock down og tilbage til hverdagen, skriver Rasmus Nøhr.

- Demonstrationen og min medvirken har ført til sorg og vrede og misforståelser, altså det stik modsatte af, hvad mine hensigter var. Derfor har jeg valgt at trække mig fra arrangementet, skriver han.

Kritik fra flere sider

Den såkaldte "genåbningsfest" er anmeldt som demonstration. Derfor er det helt lovligt på trods af forsamlingsforbud.

Alligevel møder arrangementet kritik fra flere sider.

Tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen har for eksempel kaldt det "helt vanvittigt". Og Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, at "det er egoistisk, fordi de sætter alt det, vi har kæmpet for, over styr".

- Jeg siger ikke, at de ikke skal have lov til at demonstrere. Men jeg mener, at det er forkert at lave en fest med rigtig mange mennesker. Jeg håber, at det er dem selv, der bliver syge, siger Liselott Blixt.