Samfund

25 personer anholdt på Christiania - skjulte hashsalg i Informationsstand

Efter masseanholdelse på Christiania onsdag, fremstilles 19 personer i grundlovsforhør, sigtet for hashhandel.

Under lettere kaotiske forhold stod politi, advokater, journalister og pårørende onsdag stimlet sammen i den lille forhal foran Dommervagten i Københavns Byret.

Årsagen til det store fremmøde var, at Københavns Politi onsdag morgen ved en aktion ransagede 28 adresser og anholdt 25 personer for at stå bag organiseret hashsalg på Christiania, mens området har været coronalukket.

Ifølge politiet har en informationsstand officielt haft til formål at vejlede udefrakommende om, at Christiania holdt lukket. Men i virkeligheden har personerne i standen foretaget mere end 8500 handler med hash fra januar til nu, mener politiet.

Blandt de anholdte er 23 mænd og to kvinder i aldersgruppen 25 til 60 år. 19 af dem blev onsdag fremstillet i grundlovsforhør, og det store antal førte til, at byretten vælger at tage to retssale i brug.

Gemte hash bag spritdispensere

Den første sigtede blev ført ind i retssalen iført en sort dynejakke, sorte joggingbukser og grå sneakers.

Senioranklager Tanja Sødergaard fortalte i retten, at politiet modtog et tip om, at der fortsat skulle foregå salg af hash på fristaden. Herefter opsatte politiet videoovervågning tæt på informationsstanden ved den Grå Hal den 22. januar.

I retten listede senioranklageren 22 separate dage op, hvor den sigtede skal have solgt mellem 225 gram og 1063 gram hash om dagen i informationstanden.

Tanja Sødergaard beskrev samtidig, hvordan hashpladerne blev gemt i skraldespande, bag spritdispensere, i tagkonstruktionen eller i buskadset tæt på standen.

- Den sigtede bider et mindre stykke hash af hashpladen med tænderne, fortalte Tanja Sødergaard, da hun beskrev et af politiets overvågningsbilleder for retten.

Sammenlagt skal han ifølge sigtelsen have solgt 11 kilo og 257 gram hash i samarbejde med flere af de andre tiltalte.

Dommer: Hashsalg kan have været sigtets levebrød

Manden nægtede sig skyldig, og ville ikke udtale sig.

Men hans forsvarer, Luise Høj, mener ikke, at det kan bevises på videoovervågningen, at den sigtede har stået bag salget af den store mængde, som anklagemyndigheden sigter ham for.

Dommer Anne Berg valgte at fængsle den sigtede frem til den 6. april. Hun mener, at der er begrundet mistanke om, at han er skyldig, og at han på fri fod vil gentage forbrydelsen.

Da han ikke har haft en fast indkomst i tre år, og tidligere er dømt for hashhandel, konkluderede dommeren, at hashsalg kan være den sigtedes levebrød.

Manden overvejer at kære afgørelsen til Østre Landsret.

Flere af de anholdte er ledende bagmænd i hashmiljøet

Anholdelserne sker på baggrund af måneders efterforskning fra politiet operative specialafdeling (OSA). OSA er ifølge pressemeddelelsen af den opfattelse, at flere af de anholdte er ledende bagmænd i hashmiljøet omkring Pusherstreet på Christiania.

Politiet oplyser desuden, at alle de anholdte har bopæl på Christiania.