Vi har ikke kurs mod 870 indlagte, siger SSI's direktĂžr
Konservative fÞler, at frygten for en stor stigning i antallet af smittede har holdt dem i et jerngreb i forhold til at fÄ mere af Danmark Äbnet.
Danmark er ikke lÊngere pÄ vej mod op mod 900 indlagte i april.
Det slÄr direktÞren i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, fast i en kommentar til et tweet sent mandag aften.
- Heldigvis har smitteudviklingen fulgt et af de mere gunstige scenarier, vores modellÞrer regnede pÄ. SÄ lige nu har vi ikke kurs mod 870.
At Danmark nu ikke er pÄ vej mod det hÞje antal indlagte kommer nÊppe som en overraskelse for dem, der har fulgt med i smittetallene de seneste uger.
Europas laveste smittetal
Danmark har registreret mellem 300 og 600 smittede om dagen siden genÄbningen af skolerne.
Dertil kommer, at Danmark gennem flere uger har haft en af Europas laveste positivprocenter, idet den har ligget pÄ 0,3 til 0,4.
I sidste uge var det kun Island, der havde en smitteprocent, der var lavere end Danmarks, viser tal fra EU-agenturet for sygdomsforebyggelse (ECDC).
Positivprocenten fortĂŠller, hvor mange af de tests, der bliver lavet, der er positive. Jo lavere positivprocent, jo bedre.
Samtidig er vi gÄet fra at have 400 indlagte 8. februar, hvor skolerne Äbnede, til nu en mÄned senere at have 234.
De 870 mulige indlagte i april blev af regeringen i form af justitsminister Nick HÊkkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) brugt til at advare om, hvad der kunne ske i forbindelse med forhandlingerne om den seneste genÄbning i slutningen af februar.
Forhandlinger der endte med, at mange skoleelever stadig var hjemsendt, at frisÞrer stadig ikke mÄtte Äbne, og at forsamlingsloftet blev pÄ fem. Der var dog ogsÄ regionale undtagelser. Mest markant pÄ Bornholm, der Äbnede mere end resten af landet.
Allerede dengang gik flere eksperter dog i rette med beregningerne.
- Jeg tvivler pÄ, at modellerne er sÄ prÊcise, som de bliver udlagt. Det er mere pejlemÊrker, sagde Kjeld MÞller Pedersen, professor i sundhedsÞkonomi ved Syddansk Universitet, der har mange Ärs erfaring i beregninger pÄ sundhedsomrÄdet, til Berlingske 24. februar.
Her blev han bakket op af blandt andre Joakim Juhl, der er forsker i matematisk modellering, som kaldte forudsigelsen "ekstremt usikker".
- Vi er blevet holdt i et jerngreb
Hos Det Konservative Folkeparti er sundhedsordfÞrer Per Larsen frustreret over den mÄde, som regeringen har brugt tallene fra SSI pÄ i forhandlingerne om yderligere genÄbning af Danmark.
- Vi er blevet holdt i et jerngreb i forhold til, at vi nÊsten kunne ramme vores makskapacitet, hvis vi Äbnede for meget op, siger han til TV 2 med henvisning til, at det vurderes, at det danske sundhedsvÊsen maksimalt kan klare at have omkring 1000 personer indlagt med covid-19.
OgsÄ hos Venstre er der Êrgrelse over den mÄde, som tallene fra SSI er blevet brugt pÄ.
SundhedsordfĂžrer Martin Geertsen peger pĂ„, at det her endnu en gang slĂ„r fast, at beregningerne â eller prognoserne, om man vil â er forbundet med meget stor usikkerhed.
- Man kan ikke regne sig frem til det her. Man bliver nÞdt til at lÊgge beregningerne en lille smule til side, nÄr man trÊffer politiske beslutninger, siger han til TV 2.
Martin Geertsen hÄber nu, at meldingen fra Henrik Ullum kan vÊre med til at fÄ alle bÞrn i skole og Äbnet de liberale erhverv i resten af landet sÄ hurtigt som muligt.
Og det kan mÄske ogsÄ komme pÄ tale.
Mandag slog Socialdemokratiets sundhedsordfÞrer Rasmus Horn Langhoff fast, at den nuvÊrende situation giver grund til optimisme i forhold til en yderligere genÄbning.
- Det ser mere positivt ud nu, end vi havde forventet og end de estimater, der blev givet tidligere. Dem mÄ man jo tage til sig fremadrettet, nÄr myndighederne bestiller udregninger pÄ, hvad man kan forvente af smitte og indlÊggelsestal ved yderligere genÄbning, sagde Rasmus Horn Langhoff til TV 2 mandag.