Coronavirus

Vi har ikke kurs mod 870 indlagte, siger SSI's direktør

Konservative føler, at frygten for en stor stigning i antallet af smittede har holdt dem i et jerngreb i forhold til at få mere af Danmark åbnet.

Danmark er ikke længere på vej mod op mod 900 indlagte i april.

Det slår direktøren i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, fast i en kommentar til et tweet sent mandag aften.

- Heldigvis har smitteudviklingen fulgt et af de mere gunstige scenarier, vores modellører regnede på. Så lige nu har vi ikke kurs mod 870.

At Danmark nu ikke er på vej mod det høje antal indlagte kommer næppe som en overraskelse for dem, der har fulgt med i smittetallene de seneste uger.

Europas laveste smittetal

Danmark har registreret mellem 300 og 600 smittede om dagen siden genåbningen af skolerne.

Dertil kommer, at Danmark gennem flere uger har haft en af Europas laveste positivprocenter, idet den har ligget på 0,3 til 0,4.

I sidste uge var det kun Island, der havde en smitteprocent, der var lavere end Danmarks, viser tal fra EU-agenturet for sygdomsforebyggelse (ECDC).

Positivprocenten fortæller, hvor mange af de tests, der bliver lavet, der er positive. Jo lavere positivprocent, jo bedre.

Samtidig er vi gået fra at have 400 indlagte 8. februar, hvor skolerne åbnede, til nu en måned senere at have 234.

De 870 mulige indlagte i april blev af regeringen i form af justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) brugt til at advare om, hvad der kunne ske i forbindelse med forhandlingerne om den seneste genåbning i slutningen af februar.

Forhandlinger der endte med, at mange skoleelever stadig var hjemsendt, at frisører stadig ikke måtte åbne, og at forsamlingsloftet blev på fem. Der var dog også regionale undtagelser. Mest markant på Bornholm, der åbnede mere end resten af landet.

Allerede dengang gik flere eksperter dog i rette med beregningerne.

- Jeg tvivler på, at modellerne er så præcise, som de bliver udlagt. Det er mere pejlemærker, sagde Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, der har mange års erfaring i beregninger på sundhedsområdet, til Berlingske 24. februar.

Her blev han bakket op af blandt andre Joakim Juhl, der er forsker i matematisk modellering, som kaldte forudsigelsen "ekstremt usikker".

- Vi er blevet holdt i et jerngreb

Hos Det Konservative Folkeparti er sundhedsordfører Per Larsen frustreret over den måde, som regeringen har brugt tallene fra SSI på i forhandlingerne om yderligere genåbning af Danmark.

- Vi er blevet holdt i et jerngreb i forhold til, at vi næsten kunne ramme vores makskapacitet, hvis vi åbnede for meget op, siger han til TV 2 med henvisning til, at det vurderes, at det danske sundhedsvæsen maksimalt kan klare at have omkring 1000 personer indlagt med covid-19.

Også hos Venstre er der ærgrelse over den måde, som tallene fra SSI er blevet brugt på.

Sundhedsordfører Martin Geertsen peger på, at det her endnu en gang slår fast, at beregningerne – eller prognoserne, om man vil – er forbundet med meget stor usikkerhed.

- Man kan ikke regne sig frem til det her. Man bliver nødt til at lægge beregningerne en lille smule til side, når man træffer politiske beslutninger, siger han til TV 2.

Martin Geertsen håber nu, at meldingen fra Henrik Ullum kan være med til at få alle børn i skole og åbnet de liberale erhverv i resten af landet så hurtigt som muligt.

Og det kan måske også komme på tale.

Mandag slog Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff fast, at den nuværende situation giver grund til optimisme i forhold til en yderligere genåbning.

- Det ser mere positivt ud nu, end vi havde forventet og end de estimater, der blev givet tidligere. Dem må man jo tage til sig fremadrettet, når myndighederne bestiller udregninger på, hvad man kan forvente af smitte og indlæggelsestal ved yderligere genåbning, sagde Rasmus Horn Langhoff til TV 2 mandag.