Coronavirus

Ekspert er optimistisk efter dagens smittetal: - De tiltag, vi har levet under, har været gode nok

Epidemien er i øjeblikket ikke i vækst i Danmark, lyder det fra sundhedsministeren.

Der er det seneste døgn registreret 527 nye smittetilfælde i Danmark, oplyser sundhedsmyndighederne.

Der er i alt foretaget 134.448 prøver det seneste døgn, hvilket giver en fortsat lav positivprocent på 0,39.

Både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Statens Serum Institut (SSI) mener, at de lave tal giver håb om, at der kan genåbnes flere dele af det danske samfund.

Tidligere tirsdag eftermiddag oplyste sundhedsministeren desuden, at det såkaldte kontakttal i Danmark er på 1,0.

Det betyder, at 10 personer i gennemsnit giver smitten videre til 10 andre.

- Det betyder, at epidemien i Danmark ikke er i vækst, uddyber Magnus Heunicke i et tweet.

Der er sket 22 nye indlæggelser af smittede på landets hospitaler det seneste døgn. Der er dog også sket udskrivelser, så antallet af indlagte i alt med coronavirus falder til 224. Det er 13 færre end mandag morgen.

Der er ingen nye dødsfald blandt de smittede.

I alt er 2381 personer smittet med covid-19 afgået ved døden i Danmark.

210.098 personer er nu færdigvaccineret mod coronavirus. Det svarer til 3,6 procent af befolkningen. 549.062 personer har påbegyndt vaccination.

Professor: Positiv tendens

Eskild Petersen, adjungeret professor i infektionssygdomme ved klinisk institut på Aarhus Universitet mener, at dagens smittetal afspejler en positiv tendens.

- Jeg er optimistisk. Smittetallet er konstant, og det viser, at de tiltag, vi lavede i starten af januar, har været i stand til at kontrollere den britiske variant, siger han.

Den britiske mutation af coronavirus, b117, fylder nu næsten 80 af smittetilfældene. Den er mere smitsom og derfor grunden til, at man hidtil har holdt samfundet lukket.

Men ifølge Eskild Petersen er vi nået til et punkt, hvor vi kan sige, at vi har tøjlet den for nu.

- Når den britiske variant har overtaget 80 procent af de smittede, og vi stadig har så stabile smittetal, som vi har, ser det ud til, at de tiltag, vi har levet under, har været gode nok, siger han. I det lys er det ifølge Eskild Petersen fornuftigt at begynde at åbne mere.

- Det er en god idé at åbne skolerne – især når man planlægger at teste to gange om ugen. Jeg synes, de skal tilbage hurtigst muligt, siger han.