Samfund

Der er plads til forsigtig genåbning, mener SSI

Flere partier håber på, at folkeskolen kan blive åbnet.

Det går bedre end forventet med smitten i Danmark, og derfor kan det godt forsvares, at flere ting bliver genåbnet.

Det siger direktør i Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum, til TV 2:

- Vores anbefaling er, at vi kigger ind i en forsigtig genåbning.

Det er kun få uger siden, at SSI’s beregninger viste, at den seneste genåbning ville resultere i op mod 870 indlæggelser på danske hospitaler i midten af april. I skrivende stund er 234 indlagt.

Men den seneste genåbning 1. marts og genåbningen af skolerne 8. februar har endnu ikke ført til nogen smittestigning. Det til trods for at den britiske variant som forventet har fået overtaget i Danmark.

Faktisk har smittetallene siden begyndelsen af februar ligget stabilt mellem 300 og 600, positivprocent har været meget lav, og indlæggelsestallene har været faldende.

- Vi er ikke spåmænd

Sent mandag aften adresserede Henrik Ullum så situationen i Danmark.

På Twitter erkendte han, at det gik bedre end forventet.

Overfor TV 2 pointerer Henrik Ullum, at der stadig er lang vej til midten af april, men også at SSI nu kigger på mere positive scenarier, der giver plads til en yderligere genåbning.

SSI er gennem de seneste uger blevet beskyldt for at være for pessimistiske i deres beregninger. Det er blandt andet blevet fremhævet, at det både gik bedre end forventet sidste forår, og igen ser ud til at gå bedre i år.

- Jeg ved ikke, om vi har skudt for højt. Vi har regnet på nogle forskellige scenarier, men vi er ikke spåmænd. Men når det går godt, så skal vi bare glæde os over det og rådgive politikerne efter det, siger Henrik Ullum.

Hvad der skal åbnes som det næste, vil han ikke kommentere på.

- Vi har eksperter, der sidder og regner. Jeg håber, at der snart bliver plads til noget mere genåbning, siger Henrik Ullum.

Flertal vil åbne skolerne

Flere partier har dog allerede meldt sig på banen og krævet mere genåbning og også været klare omkring, hvad der skal åbne.

Et flertal i Folketinget ønsker at åbne hele folkeskolen samt høj- og efterskoler.

Mandag slog Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff fast, at den nuværende situation giver grund til optimisme i forhold til en yderligere genåbning.

- Det ser mere positivt ud nu, end vi havde forventet og end de estimater, der blev givet tidligere. Dem må man jo tage til sig fremadrettet, når myndighederne bestiller udregninger på, hvad man kan forvente af smitte og indlæggelsestal ved yderligere genåbning, sagde Rasmus Horn Langhoff til TV 2 mandag.