Samfund

Prins Harry og Meghan får kongehusets fundament til at krakelere, siger eksperter

Parret tog i nat et familieopgør for åben skærm, men man skal ikke forvente en reaktion fra det britiske kongehus.

Det er et frontalangreb.

Sådan siger TV 2s korrespondent Ulla Terkelsen om interviewet med prins Harry og hans kone Meghan, der løb over de amerikanske tv-skærme i nat dansk tid.

Interviewet er første gang, Harry og Meghan fortæller offentligt om deres tid som en del af det britiske kongehus, siden de forlod deres kongelige pligter i starten af 2020. Og undervejs kom parret med flere beskyldninger.

Men selvom Buckingham Palace var under skarp beskydning, skal man ikke forvente, at det vil få fatale konsekvenser, mener Lone Theils, der er journalist og forfatter og har dækket det britiske kongehus i mange år.

- Jeg tror ikke, fundamentet er ved at skride under kongehuset, men det krakelerer, siger hun til TV 2.

Beskyldninger om racisme kan blive et problem

Stort set hver en sætning var en nyhed i det to timer lange interview, siger Ulla Terkelsen og uddyber, at hun især bed mærke i Meghans påstand om, at der skulle forekomme racisme i det britiske kongehus.

I interviewet fortalte Meghan, at det britiske kongehus var bekymret for, hvor mørk deres nu snart to-årige søn Archie ville blive, og at han af den grund måske ikke kunne blive prins.

- Det er klart, at når hun fyrer den af, ryger den lige ind på tavlen, som noget der gør hende endnu mere populær, fortæller TV 2s korrespondent med henvisning til, at amerikanerne i øjeblikket er meget optaget af racespørgsmålet i kølvandet på Black Lives Matter-bevægelsen.

Men da Meghan i sin tid fandt sammen med prins Harry, anså den britiske befolkning det som et moderne fremskridt, mener Ulla Terkelsen. Især fordi Storbritannien er et multikulturelt land med mange borgere af farvet herkomst, og som på det tidspunkt følte, at de kunne spejle sig i det nye medlem af kongehuset.

Ifølge hertuginden så hoffet det dog ikke som en fornyelse, men noget de skulle være bekymret over. Hun uddybede dog ikke, hvem det var, der fremførte bekymringerne om hendes søns hudfarve.

Lone Theils fortæller, at det kan blive et problem for det britiske kongehus, hvis folk begynder at tænke på dem som racistiske. Men man skal ikke forvente en reaktion fra dronningen eller hoffet, understreger hun.

Deler befolkningen i to

I interviewet kom det også frem, at Meghan som følge af pressens store mediebevågenhed på et tidspunkt overvejede selvmord.

Hertuginden har ved flere lejligheder svaret pressen igen, og parret angav også pressen som en af grundene til, at de kappede båndet til deres kongelige pligter.

Parrets farvel til kongehuset havde i forvejen delt Storbritannien i to lejre, men nattens interview vil utvivlsomt forstærke den opdeling, mener Lone Theils.

Hun siger, at på den ene side er der dem, som mener, at det er forræderi af tronen, og så er der modsat dem, som synes, at kongehuset skal være mere ægte. Ligesom prins Harrys mor Diana, som var kendt for at vise følelser, og dermed var en modsætning til den stivhed, som, ifølge Lone Theils, ellers kendetegner kongehuset.

Familieopgør for åbent tæppe

I første halvdel af interviewet sad Meghan alene overfor talkshowdronningen Oprah Winfrey, men i anden halvdel af interviewet var det med hendes mand, prins Harry, ved sin side.

Han fortalte blandt andet, at hans far, Prins Charles, ikke længere tager telefonen, når han ringer.

- Jeg føler mig svigtet. Fordi han har været igennem noget lignende. Han kender følelsen af smerte. Og Archie er hans barnebarn. Men samtidig vil jeg jo altid elske ham, men der er mange sårede følelser, sagde prins Harry om forholdet til sin far.

Ulla Terkelsen mener, at der er tale om et familieopgør for åbent tæppe – og ikke mindst et brud med Prins Charles.

Hun siger yderligere, at den åbenhed og brutalitet, som præger interviewet, ikke har været set siden et interview med prinsesse Diana i 1995.

I det omtalte interview fra 1995, der dengang blev set af 23 millioner briter, talte prinsesse Diana for første gang om, at hendes mand havde været hende utro med den berømte sætning, ”der var tre i det her ægteskab, så det var lidt trangt”. Sætningen hentyder til prins Charles' utroskab med Camilla Parker-Bowles, som han i dag er gift med.

Ved at optræde i dette interview fortsætter prins Harry sin mors tradition med at give et åbent indblik bag de ellers lukkede mure på Buckingham Palace, mener Ulla Terkelsen.

Sætter spørgsmålstegn ved kongehusets eksistens

Der er også løbet rygter om, at Prins Harry skulle være uvenner med sin bror Prins William. Og efter nattens udtalelser tror Lone Theils, at det bliver svært for prins Harry at samle den personlige forbindelse op igen.

- Når prins Harry siger nej tak til kongehuset, begynder han at sætte spørgsmålstegn ved hele den her institution, som man per definition ikke skal sætte spørgsmålstegn ved, siger hun.

Prins Harry og Meghan er netop flyttet til Californien, og i interviewet kom det frem, at de venter en datter.