Coronavirus

Intet flertal for regeringens forslag om testkrav

Konservative peger på, at bøder og tvang ikke er den rigtige vej at gå for at inddæmme smitten Vollsmose.

Regeringen har ikke kunnet finde flertal for et forslag om at indføre et krav om at lade sig teste i Vollsmose.

Det siger Magnus Heunicke, sundhedsminister (S), på et pressemøde mandag.

- Vi har drøftet to elementer og har ikke kunnet finde flertal for en pligt til at lade sig teste, men der er kun flertal for at isolere, enten privat eller kommunalt.

Det er regeringens epidemikommission, som har foreslået at indføre en pligt til at lade sig teste og tvangsisolation i Odense-bydelen Vollsmose Sogn med henblik på at inddæmme smitten.

Troede på "entydigt ønske"

Forslaget indebar ifølge TV 2s oplysninger, at borgere i Vollsmose skulle have en pligt til at lade sig teste.

Hvis de ikke ville det, skulle de gå i isolation. Overtrædelse af dette skulle medføre en bøde.

- Som jeg har forstået folketingets partier op til det her møde var der ønske om det. Det er altså et forslag, som Folketinget så alligevel ikke er klar til at bruge. Det vil jeg så tage til efterretning, siger Magnus Heunicke til TV2.

Den seneste tid er antallet af coronasmittede i Vollsmose eksploderet, og torsdag 4. marts toppede incidenstallet, hvor der var 973,4 smittede per 100.000 indbyggere. Det er dog faldet en smule over weekenden.

Som følge af smitten har regeringen anmodet den nedsatte epidemikommission, som består af en række embedsmænd fra primært ministerier og styrelser, om at vurdere en række forslag til at dæmpe smitten i bydelen.

Men indstillingerne fra kommissionen har altså ikke vundet gehør - eller i hvert fald flertal - hos de partier, der har været til forhandlingsbordet mandag.

Samtidig vil der kunne gives bøde for manglende brug af mundbind i detailhandlen.

- Vi fik opbakning til to ud af tre elementer af det, som epidemikommissionen indstillede til. Reglerne for mundbind er de samme i Vollsmose som andre steder, men hvis man så bliver antruffet af politiet uden mundbind og ikke har en gyldig grund til det, så kan man få en bøde straks, siger Magnus Heunicke.

Konservative ikke med

Per Larsen, der er sundhedsordfører for Konservative, siger at tvang ikke er et middel, som kan hellige målet om at inddæmme smitten lokalt i Odense-bydelen.

- Vi har set, at det kan lade sig gøre at få smittetallene bragt ned andre steder både på Vestegnen ved København, i Kolding og i Ringsted, så derfor er der ikke nogen grund til at stikke bøder ud nu, siger Per Larsen til TV 2.

Heller ikke Venstre har fra kommunalpolitisk hold villet gå med regeringen. Til TV 2 Fyn sagde Odenses by- og kulturrådmand, Christoffer Lilleholt (V) tidligere, at det ikke var tiden at bruge tvang.

- Mange ting fungerer effektivt i diktaturstater, men det betyder ikke, at vi skal bruge dem, lød det fra Christoffer Lilleholt.

Et sted mellem 7.000 og 8.000 ud af bydelens samlede beboergruppe på 9.100 personer er blevet testet for nylig, skriver Odenses borgmester Peter Rahbæk Juhl (S) på Facebook.