Coronavirus

Dansk covid-19-vaccine klar til test på mennesker

Positive data får Bavarian Nordic til at gå videre med sin vaccinekandidat mod covid-19 i mennesker.

Det danske medicinalselskab Bavarian Nordic er klar til at teste sin vaccine mod covid-19 på mennesker. Det skriver selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Vaccinekandidaten, der er kaldet ABNCoV2, har både vist sig effektiv mod covid-19 og efterfølgende problemer med sygdommen. Forsøg med mennesker vil "om kort tid" begynde ved Radhoud Medical Centre i Holland.

- Vi er glade for at kunne rapportere stærke prækliniske resultater for ABNCoV2, der støtter den videre udvikling, skriver administrerende direktør for Bavarian Nordic Paul Chaplin i fondsbørsmeddelelsen.

Til TV 2 siger selskabets ansvarlige for investor relation, Rolf Sass Sørensen, at resultaterne indtil videre har været positive.

- Vi har lavet museforsøg, som er blevet meget rost, og som har vist de rigtige resultater. Og også lavet forsøg med primater, hvor vaccinens effekt er efterprøvet.

Vaccinen ventes tidligst klar til næste år.

Langt fra de første

Det kommende studie vil være et fase 1 og 2 studie kombineret, og 42 raske voksne deltager. Viser studiet sig effektivt, vil der skulle gennemføres et fase 3 studie, og så skal vaccinen godkendes af myndighederne.

Dermed vil Bavarian Nordics vaccine langt fra blive den første på marked. Vacciner fra Pfizer/BioNTech, AstraZeneca og Johnson & Johnson er allerede godkendt eller forsvindende tæt på at blive det.

I øjeblikket mangler Bavarian Nordic en del finansiering, inden man kan starte en større testrunde i fase to og fase tre. Her skal man op og teste omkring 40.000 mennesker, siger Rolf Sass Sørensen.

- Hvis vi skal gennemføre de resterende forsøg, og resultaterne falder rigtigt ud, vil det kræve to-tre milliarder kroner mere. Sammenlignet med udgifterne til fremstilling af andre lægemidler er det ikke noget højt beløb. Vi er i markedet for at finde den finansiering, siger han.

Han ser dog flere fordele ved Bavarian Nordics ABNCoV2-vaccine i forhold til de øvrige producenter.

- Fordelen ved den vaccine, vi håber at kunne producere, er, at den kan opbevares ved stuetemperatur. Det er en stor forskel sammenlignet med nogle af de eksisterende vacciner. Og den vil vise stor effektivitet, siger han.

Mutationer kan skabe behov for flere vacciner

Bavarian Nordic peger på, at løbende mutationer af covid-19 kan skabe et behov for nye vacciner lang tid frem.

- Mens flere vacciner allerede er godkendt og bredt brugt for at bekæmpe pandemien, er længden og bredden på den beskyttelse, de yder mod nye varianter af sygdommen ukendt.

- Og det understreger behovet for fortsat at prioritere udviklingen af den næste generation af vacciner mod covid-19. Covid-19 vil sandsynligvis fortsætte hos os som smitsom sygdom, der skal håndteres, skriver Paul Chaplin.

Studierne med - og udviklingen af - vaccinen fra Bavarian Nordic sker under en gruppe firmaer og universiteter, der er gået sammen i konsortiet PREVENT-nCoV.

Konsortiet er økonomisk støttet af EU's Horizon 2020 - EU's forskningsfond, der har kastet penge i hurtig udvikling af blandt andet vacciner mod covid-19.