Hjertegalla

25-årig følte sig sløj med kvalme og hjertebanken, da han pludselig faldt livløs om i hotelsengen

Jeppe Mikkelsen havde aldrig haft hjerteproblemer, før han en dag følte trykken for brystet og fik hjertestop. Hans kæreste og svigermor reddede ham.

Kæresteparret Anne Sofie Balleby og Jeppe Mikkelsen, på 26 og 25 år, lærte sidste år noget vigtigt om tilværelsen, som de færreste af deres jævnaldrende endnu har erkendt:

At livet er skrøbeligt og kan være slut på et øjeblik.

Om morgenen søndag 20. september var Jeppe Mikkelsen nemlig død i nogle minutter, og han ville fortsat have været det i dag, hvis ikke hans kæreste havde reageret hurtigt og handlekraftigt.

- Det var et kæmpechok, da det skete, og i situationen forstod jeg slet ikke, hvad der foregik. Men jeg vidste bare, at jeg skulle handle med det samme, siger Anne Sofie Balleby til TV 2.

Hun og kæresten, som begge stammer fra Aalborg, var dagen før tjekket ind på et hotel i Helsingør, fordi de var inviteret til konfirmation på Sjælland. Anne Sofies forældre og farmor var også på hotellet.

Netop dét, at Anne Sofie Balleby hurtigt kunne få hjælp af familiemedlemmer – ikke mindst hendes mor, Marianne Balleby, som er sygeplejerske – var stærkt medvirkende til, at det hele endte godt, mener hun.

Hvad er 'Årets Hjerteredder'?

Prisen som 'Årets Hjerteredder' uddeles hvert år til en eller flere personer, som i det forgangne år har handlet snarrådigt og ydet genoplivning i forbindelse med en anden persons hjertestop.

Hjerteforeningen har modtaget 47 indstillinger til 'Årets Hjerteredder' 2021.

Et dommerpanel valgte at nominere tre redninger blandt de indstillede.

Du kan være med til at bestemme, hvem der skal vinde prisen, ved at stemme på din favorit her inden 10. marts klokken 12.00.

Vinderen afsløres ved 'Hjertegalla' lørdag 13. marts klokken 20.55 på TV 2 Charlie og TV 2 PLAY.

- Jeg er så stolt af min mors arbejde med at give hjertemassage. Hun er så sej. Jeg får helt kuldegysninger, når jeg taler om det. For det var helt vanvittigt, lyder det fra Anne Sofie Balleby.

Mor og datters fælles indsats med livreddende førstehjælp er blandt de tre nominerede til prisen som ’Årets Hjerteredder’, der uddeles ved ’Hjertegalla’ lørdag 13. marts på TV 2 Charlie og TV 2 PLAY.

Du kan deltage i afstemningen her, indtil 10. marts klokken 12.00. Se også rekonstruktion af redningsaktionen i video øverst.

Skidt tilpas

Allerede om natten efter ankomsten til hotellet blev Jeppe Mikkelsen så skidt tilpas, at han og kæresten besluttede at ringe til vagtlægen.

Han havde kvalme og kastede op, og vagtlægen mente, at det skyldtes for meget mavesyre.

- Klokken 04.30 kørte vi hen på en tankstation og købte mælk og brusetabletter i håbet om, at det kunne hjælpe på maven, siger Anne Sofie Balleby.

Men om morgenen fik Jeppe Mikkelsen det endnu dårligere. Han sad på sengen og kunne knap rejse sig. Han klagede over, at han havde trykken for brystet, og at hans hjerterytme var meget hurtig.

Anne Sofie Balleby skyndte sig derfor at ringe til sin mor, der sad i hotellets restaurant og spiste morgenmad. ”Mor, du må komme med det samme. Jeppe har det skidt, og hans hjerte slår rigtig hurtigt!”, lød det fra datteren.

I samme øjeblik, Anne Sofie Balleby afsluttede samtalen, faldt Jeppe bagover i sengen. Hans øjne stirrede ud i luften og læberne begyndte at blive blå.

Jeg kunne se, at hans blik var helt dødt og tænkte med det samme, at det måtte være hjertestop

Anne Sofie Balleby, nomineret til 'Årets Hjerteredder' 2021

- Jeg kunne se, at hans blik var helt dødt og tænkte med det samme, at det måtte være hjertestop, siger Anne Sofie Balleby, som straks trak sin livløse kæreste ned på gulvet, så hun kunne give hjertemassage. Det havde hun lært på et førstehjælpskursus.

Nominerede til 'Årets Hjerteredder' 2021

Tre hjerteredder-cases er nomineret, og vinderen kåres i 'Hjertegalla' 13. marts:
 

  • Natascha Zarp-Andersen reddede sin fireårige søn Huxi, da han fik hjertestop efter en tur på trampolinen hjemme i familiens have.
     
  • 11-årige Whillam kaldte på hjælp fra tre forbipasserende, Alma Palic, Louise Hagen Rasmussen og Patrick Schmidt Hansen, da hans far, Cebastian Mogensen, faldt om efter en løbetur. Samarbejdet mellem de fire reddede Cebastians liv.
     
  • Anne Sofie Balleby var ikke i tvivl om, hvad hun skulle gøre, da hendes kæreste, Jeppe Mikkelsen på 25 år, faldt om med hjertestop i en hotelseng. Sammen med sin mor, Marianne Balleby, gik hun straks i gang med at give Jeppe hjertemassage.
     

Du kan stemme på din favorit senest 10. marts klokken 12.00 her.

Hun var samtidig klar over, at hun måtte have hjælp. Så hun greb hurtigt mobilen igen og ringede 112, mens hun løb hen og åbnede døren og råbte: ”Hjertestop!”, så højt hun kunne.

Et par, der kom forbi, hørte hendes desperate råb. Kvinden kom ind på værelset for at hjælpe, mens manden løb afsted for at finde en hjertestarter.

Jeppe lå nu udstrakt på gulvet, og Anne Sofie lænede sig ind over ham og begyndte at give 30 hurtige tryk på hans bryst.

Samtidig kom hendes mor ind ad døren og tog straks over med hjertemassagen.

- Jeg vidste, at når min mor var der, skulle det nok gå. Hvis nogen kunne redde Jeppe, var det hende, lyder det fra Anne Sofie Balleby.

En koordineret indsats

Kort efter at Anne Sofies mor gik i gang med hjertemassagen, kom en mandlig hotelgæst ind og tilbød at give kunstigt åndedræt.

Marianne Balleby instruerede ham i, at han skulle puste to gange, hver gang hun havde givet 30 tryk på brystkassen.

Imens kommunikerede Anne Sofie Balleby med en kvinde på alarmcentralen, skiftevis med at hun kom med opmuntrende tilråb til sin kæreste: ”Kom nu, Jeppe. Du kan godt klare det. Træk nu vejret!”.

- Jeppe og jeg har kendt hinanden, fra vi var små. Mine forældre er venner med hans forældre. Så det var fuldstændigt ubærligt, at han lå der og var ved at dø fra os, lyder det bevæget fra Anne Sofie Balleby.

Der gik dog ikke mange sekunder, før manden, som var løbet efter en hjertestarter, trådte ind ad døren med apparatet i hænderne.

Anne Sofie Ballebys far rev Jeppes bluse op, så de kunne sætte pads på hans brystkasse. Og så fik han et første stød med hjertestarteren. Men der var ingen reaktion.

Kvinden fra alarmcentralen sagde, at de skulle fortsætte med hjertelungeredningen, og i samme øjeblik kunne Anne Sofie Balleby høre sirenerne fra ambulancen.

Hendes farmor var løbet ned foran hotellet for at guide redderne ind. Så nu var den professionelle hjælp på vej op til dem.

”Tager du pis på mig?”

Efter at redderne havde givet Jeppe Mikkelsen en iltmaske på, varede det ikke længe, før han begyndte at røre på sig og trække vejret selv.

Han var dog stadig ikke ved bevidsthed, da ambulancen kørte derfra. Det hele gik hurtigt.

- Klokken var 09.19, da jeg ringede 112, og allerede lidt i 10 var ambulancen på vej mod Rigshospitalet med Jeppe og min mor, siger Anne Sofie Balleby.

Så snart ambulancen var ude af syne, ringede Anne Sofies far til Jeppes forældre i Nordjylland, som straks hoppede ind i bilen og kørte mod København.

Herefter fulgte halvanden time i ulidelig uvished, mens Jeppe Mikkelsen blev scannet og undersøgt på kryds og tværs for at finde årsagen til hjertestoppet.

Det viste sig at være en blodprop i hjertet. Jeppe måtte på operationsbordet med det samme.

Hvis han ikke vågnede inden for få timer, skulle han lægges i respirator

Anne Sofie Balleby, nomineret til 'Årets Hjerteredder' 2021

I venteværelset gik den dybt chokerede Anne Sofie Balleby rundt om sig selv og havde hovedet fyldt med tunge tanker: ”Hvad nu, hvis hun mistede Jeppe, og hans forældre mistede deres søn, fordi han ikke havde fået den rigtige hjælp? Hvad nu, hvis han fik en hjerneskade på grund af iltmangel?”

- På et tidspunkt kom lægen ind til os og sagde, at Jeppe havde fået indsat en stent i kranspulsåren, og at han var kørt til opvågning. Hvis han ikke vågnede inden for få timer, skulle han lægges i respirator, fortæller Anne Sofie Balleby.

I de næste par timer voksede Anne Sofies bekymring for sin kærestes tilstand. For ville han overhovedet være den samme, når han vågnede igen?

Timerne gik, og der skete ingenting.

Men i samme øjeblik, Jeppes forældre trådte ind ad døren, kom en sygeplejerske ud og sagde, at Jeppe lige var vågnet. Hun fortalte, at da hun havde forklaret ham, at han havde haft hjertestop og en blodprop, udbrød han: ”Tager du pis på mig?”.

Da Anne Sofie Balleby hørte det, brød hun ud i gråd.

- Jeg græd fuldstændig febrilsk af glæde. For dér vidste jeg bare, at det var vores Jeppe. Det var lige hans ord det der, siger hun.

Tilbage på fuld tid

I dag er Jeppe Mikkelsen tilbage på sit arbejde som bankrådgiver på fuld tid. Han har ingen mén fra hjertestoppet og er lige så aktiv som før.

- Jeppe spiller golf igen, og han løber. Det er bare så dejligt for ham. Og jeg er sikker på, at lige så snart fodboldsæsonen starter, skal han også i gang med det, siger Anne Sofie Balleby.

Men selvom alting endte godt, og livet nu kan fortsætte som før, har oplevelsen sat sig dybe spor hos det unge par.

- Når man kommer ud for sådan noget her, så har man brug for at snakke med nogen om det. For man begynder at stille sig selv rigtig mange spørgsmål, og man ser tilværelsen på en anden måde, forklarer hun.

Parret har derfor valgt at søge hjælp hos en psykolog, som de stadig går hos. For de har fortsat mange tanker, der skal bearbejdes.

- Som 25-årig tror man jo, at man er udødelig. Jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle stå med min kærestes liv i hænderne. Men det har samtidig lært os, at vi skal nyde livet, mens vi har det, og ikke spilde tid på at tænke over ubetydelige ting, siger Anne Sofie Balleby og tilføjer.

- Jeg er bare så taknemlig over, at Jeppe stadig er her, og at vi kan få en fremtid sammen.

Hvad angår årsagen til, at Jeppe Mikkelsen fik hjertestop i så ung en alder, har parret ikke fået nogen nærmere forklaring, udover at det skyldtes en blodprop i en af hjertets kranspulsårer. Undersøgelser har fastslået, at der ikke er tale om arvelig sygdom.

Du kan være med til at afgøre, hvem der skal vinde prisen som Årets Hjerteredder ved at afgive din stemme her senest 10. marts klokken 12.00.

Se 'Hjertegalla' lørdag 13. marts fra klokken 20.55 på TV 2 Charlie og TV 2 PLAY.