Varslet genåbningsplan skaber håb for rejselystne danskere
Regeringen ønsker en plan for genåbning af udlandsrejser inden 5. april. Måling viser, at et flertal af danskerne ikke tror på sommerferie i udlandet.
Hele verden er i øjeblikket farvet rød, og derfor fraråder de danske myndigheder samtlige rejser til udlandet.
De skærpede rejserestriktioner gælder indtil videre til og med 5. april, men senest fra denne dato lover udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at der kommer en genåbningsplan for rejser til udlandet.
Det siger Jeppe Kofod til Politiken.
- Vi arbejder på en gradvis og sundhedsmæssigt forsvarlig genåbning af rejser, men det er desværre for tidligt at sige præcis hvornår og hvordan, lyder det.
Dermed er der skabt fornyet håb for de rejselystne danskere, der inden for en overskuelig fremtid - muligvis - igen kan se frem til at finde det rødbedefarvede pas frem fra gemmerne og drage ud i verden.
Mutationer skaber problemer
Men udenrigsministeren maner dog til besindighed.
For verden kommer ikke til at stå åben, som rejsende før har kendt den.
Det skyldes, at virus i sin natur konstant ændrer form, hvilket har afgørende betydning for rejsevejledningerne.
- Kendetegnet for pandemien nu er, at mutationer pludselig ændrer ligningen for alle lande. Sådan så det ikke ud for bare et par måneder siden, siger Jeppe Kofod til avisen.
De nuværende rejserestriktioner skyldes, at de danske myndigheder ønsker at have så godt styr på smittehåndteringen af coronavirus som muligt.
Og danskernes begrænsede rejseaktivitet ses som en afgørende faktor for kontrol med smittespredningen.
EU-coronapas er nøglen
Med det spirende forår er der imidlertid flere forhold, som i den kommende tid skaber optimisme for danskerne.
Verden kan gradvist begynde at åbne op i takt med, at flere og flere mennesker på verdensplan bliver vaccineret mod coronavirus, og samtidig bliver testformer mere effektive.
Udenrigsministeren mener desuden, at udviklingen af et fælles elektronisk EU-coronapas i form af en app kan spille en afgørende rolle i genåbningen af rejsebranchen.
Appen skal både kunne vise, om man er vaccineret, testet og for nylig har haft coronavirus og derfor har dannet antistoffer mod sygdommen.
Samlet set vil kombinationen skabe bedre kontrol med smitten, hvilket kan åbne op for rejser til sommer, lyder det fra Jeppe Kofod.
Regeringen er endnu ikke begyndt at forhandle om genåbning af udlandsrejser med de øvrige partier, og en endelig model for en genåbningsplan er heller ikke på plads.
Håb om rejser til Europa
Henrik Nielsen, der er professor og overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling ved Aalborg Universitetshospital, kalder regeringens udmelding for positiv.
Selvom genåbningsplanen stadig er ukonkret, skaber den trods alt håb om bedre tider for de rejsende.
- Jeg ser for mig, at vi kan få lov til at rejse i Europa til sommer. Det kan blive muligt, hvis vi får styr på vores eget beredskab i forhold til at vaccinere danskerne, siger han til TV 2.
Han mener, det vil være en milepæl, når de første otte grupper - eller cirka 1,5 millioner danskere - i den danske vaccinationsplan har fået deres to stik.
For dermed vil de svageste og mest udsatte grupper i samfundet være vaccineret, hvilket er godt nyt for det hårdt prøvede danske sygehusvæsen.
- Når sygehusene ikke længere er belastet af covid-patienter, forsvinder grundlaget for coronarestriktionerne, siger Henrik Nielsen.
Professoren tager dog to vigtige forbehold i forhold til de danskere, der ønsker at rejse ud til sommer.
- Der kan være steder, som vil være hårdt belastet i form covid-19-udbrud, og der kan være lande, som har fundet specielle mutationer af coronavirus, siger Henrik Nielsen.
Lav tiltro til udenlandsrejser
På trods af de relativt gode udsigter kan danskernes optimisme i forhold til udenlandsrejser i øjeblikket ligge på et meget lille sted.
For en ny Megafon-måling for TV 2 og Politiken viser, at et stort flertal af danskerne ikke regner med at kunne tage på sommerferie i udlandet i år.
Hele 66 procent af de adspurgte danskere erklærer sig helt eller delvist uenige i, at sommerferien skal tilbringes uden for landets grænser.
22 procent er dog mere optimistiske og siger, at de er helt eller delvist enige i spørgsmålet.
Det er værd at bemærke, at besvarelserne i Megafon-målingen blev afgivet, inden statens vaccineplan fredag 5. marts blev ændret fra at slutte i uge 25 og skubbet yderligere til uge 28.
Bekymring for vaccinationsdato
Rejsebranchen har tidligere over for TV 2 kaldt udskydelsen af den danske vaccinationsplan for en "enorm trist melding”.
- De tre uger virker måske ikke som meget, men det har en stor indflydelse på, hvordan danskerne tænker, siger Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.
Foreningen ønsker, at danskerne får mulighed for at rejse ud af landet allerede efter påske, men samtidig frygter man, at usikkerheden om datoen for de danske vacciner får betydning for danskernes rejsevalg til sommer.
- Der er brug for, at danskerne får mulighed for at planlægge ud i fremtiden, siger Lars Thykier.