Coronavirus

Til sommer vil vi have vaccineret så mange, at vi kan lukke meget op, forsikrer Heunicke

Sundhedsministeren udtrykker forståelse for danskernes stigende frustration med restriktionerne, men mener, at det er vigtigt at holde fast nu.

Følger Danmark sin vaccinationsplan, så vil vi til sommer have mulighed for at lukke store dele af samfundet op igen.

Det forsikrer sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om i et interview med TV 2 søndag aften.

- Danmark er et af de lande, der har vaccineret flest borgere, og til sommer vil vi have vaccineret så mange, at vi kan lukke meget op, siger han.

Også statsminister Mette Frederiksen har tidligere sagt, at hun ser midten af maj som et "springende punkt" i bekæmpelsen af covid-19 i Danmark.

- Jeg tør ikke sætte tal på, hvor mange der skal være vaccineret, før det har en klar effekt for genåbningen. Men der vil være et "tipping point", sagde Mette Frederiksen i slutningen af februar.

Frustration med restriktioner

Og der er brug for et vendepunkt. En stigende andel af danskerne er nemlig frustrerede over niveauet af restriktioner.

I en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken svarer 41 procent af danskerne, at der samlet set er for mange restriktioner. Det er til trods for, at regeringen genåbnede dele af detailhandlen 1. marts, og at elever er tilbage i folkeskolen flere steder i landet.

46 procent mener, at niveauet af restriktioner er passende, mens 10 procent af befolkningen mener, der er for få restriktioner i øjeblikket.

Også forskningsprojektet HOPE har tidligere kortlagt, hvordan befolkningens opfattelse af sundhedsmyndighedernes retningslinjer udvikler sig negativt.

Afgørende med opbakning

Det er ifølge forskerne bag ikke længere muligt for regeringen at "købe ro med små lunser genåbning":

- Der skal skabes mening igennem en langsigtet strategi, har professor Michael Bang Petersen, som står bag rapporten, forklaret til TV 2.

Danskernes tiltagende negative opfattelse af restriktionerne påvirker sundhedsministeren.

- Det påvirker mig meget. Vi kan komme med nok så mange henstillinger og lave nok så mange regler, men det er helt afgørende, at befolkningen bakker op, siger han og uddyber, at det dog er vigtigt at fastholde restriktionerne for ikke at miste kontrollen med epidemien.

- Vi kan se, det begynder at smuldre i nogle lande i Europa, hvor befolkningerne slet ikke overholder restriktionerne, og de lande er helt prisgivet ved en tredje bølge.

Eksperter regner på genåbning

Den næste tid vil en række eksperter regne på, hvad der kan anbefales at gøre i forhold til lempelser af de resterende coronarestriktioner.

Beregningerne vil regeringen præsentere for resten af Folketingets partier efter 15. marts, der er næste dato for en mulig yderligere genåbning. Derudover indkalder statsministeren løbende til drøftelser med Folketingets partier om, hvad næste fase af genåbningen skal være.

Der er de seneste 27 timer registreret 513 nye smittede med coronavirus i Danmark, viser den løbende opgørelse fra Statens Serum Institut.

Yderligere to personer er døde med coronavirus, så det samlede dødstal i Danmark nu er 2379.