Coronavirus

Massetest for covid-19 begyndt flere steder i landet

I Kokkedal nord for København har Styrelsen for Patientsikkerhed indsat personale, der stemmer dørklokker og opfordrer borgere til at lade sig teste.

Lokale smitteudbrud flere steder i landet får nu myndighederne til at sætte ind med omfattende tiltag i et forsøg på at inddæmme smitten med coronavirus.

Det er blandt andet sket i Fredensborg Kommune og Odense Kommune.

Således er ti ansatte og en indsatsleder fra Styrelsen for Patientsikkerhed lørdag eftermiddag blevet indsat i Kokkedal, hvor et smitteudbrud har sendt Fredensborg Kommunens incidenstal i vejret.

Her skal de i løbet af weekenden stemme dørklokker i et forsøg på at få flest mulige borgere i området til at lade sig teste. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

I Fredensborg Kommune er der blevet registreret 82 coronatilfælde de seneste syv dage. Det svarer til 201,2 tilfælde per 100.000 indbyggere. Kun Ishøj Kommune har et højere incidenstal. Det er på 245 tilfælde per 100.000 indbyggere.

- I dag er det Kokkedal, og for nogle uger siden var det Kolding, så det går op og ned. Derfor er det enormt vigtigt, at vi allesammen samarbejder om at bekæmpe smitten. Vi har ingen anelse om, hvordan det er poppet op her i Kokkedal, så det er vi målløse og meget chokerede over, siger borgmester i Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen (S) til TV 2.

Odenses borgmester håber på vendepunkt

Også i Odensebydelen Vollsmose bliver der i weekenden massetestet for covid-19.

Lørdag er en massetest "to go" startet, hvor beboerne kan blive testet i et beboerhus nær deres hjem eller i en testbil, der er i området.

Tidligere på ugen kom det frem, at Vollsmose isoleret set nærmer sig et incidenstal på 1000. Efterfølgende var meldingen fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, klar.

- Det her risikerer at sætte alt det på spil, som alle i det her land faktisk har gjort en kæmpe indsats for at opnå. Vi holder afstand, vi tager hensyn til hinanden, spritter af og går med mundbind, for at Danmark kan åbne igen. Så ser vi nu en lille gruppe, som ikke gør det. Dem må vi så hjælpe til at gøre det. Og hvis ikke man vil høre, må man føle.

I første omgang kører testindsatsen indtil og med søndag, hvorefter der tages stilling til det videre forløb.

Det fortæller Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S) til Ritzau.

- Der er ikke lavet massetest "to go" før i Danmark, så vi holder nøje øje med, hvordan det går, siger han.

Siden sidste weekend er omkring 5000 blevet testet i bydelen, hvor der bor omkring 9100 personer.

Danmark har rundet en vaccine-milepæl

Siden fredag har 17.065 danskere fået det første vaccinestik mod corona, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Det betyder, at flere end 500.000 nu har fået mindst et af de to stik, der med de tilgængelige vacciner kræves for at være færdigvaccineret.

I alt har 512.731 personer påbegyndt eller afsluttet vaccination mod covid-19. Det svarer til 8,8 procent af befolkningen.