Samfund

Falske positive tests giver problemer på efterskolerne

Ud af 100.000 tests med den nye kviktest vil man få omkring 500 falske positive, siger lektor.

Elever på efterskoler i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm kunne i denne uge trodse coronavirus og vende tilbage til undervisningen og kammeraterne.

Det er dog ikke foregået problemfrit. En af forudsætningerne for, at efterskolerne i områderne kunne få lov til at genåbne, var, at elever og personale bliver testet minimum to gange om ugen.

Det foregår med de nye kviktests, der skal tre centimeter op i næsen. Og det er netop de nye tests, der giver problemer på efterskolerne.

De nye kviktests resulterer nemlig i et antal falske positive tests, så personer, der ikke har coronavirus, bliver konstateret smittet.

Blev testet positiv

En af dem, der har oplevet det, er Julie Olsen, der blev konstateret smittet med covid-19 fredag. Lørdag er hun på vej tilbage til sin efterskole, da det viste sig at være en falsk positiv.

Hun skal testes igen i næste uge ligesom resten af efterskolen.

- Det har jeg det stramt med. Jeg er snottet og er bange for, at det viser et forkert resultat igen, og alle bliver sendt i isolation på deres værelser.

Hun understreger dog, at hun synes, at det er fint, at efterskoleeleverne skal testes to gange om ugen.

- Men jeg synes ikke, at det er okay over for os, der går på efterskole, at vi skal opleve eventuelt flere gange, at testen kan vise falsk positiv.

Peter Kamp Busk, der er lektor ved institut for naturvidenskab og miljø Roskilde Universitet, siger til TV 2, at de mest optimistiske tal for de nye kviktests viser, at ud af 100.000 tests vil man få omkring 500 falske positive.

- Det svarer nogenlunde til den positivprocent, vi har. Så det vil sige, at når man køber 100.000 tests, vil man få 500 falsk positive og 500 rigtige positive. Så halvdelen af dem, der er testet positive, vil få at vide, at det desværre ikke var en rigtig positiv, siger han.

Falsk positiv sendte 50 i isolation på værelset

På efterskolerne bliver der sat en masse foranstaltninger i gang, hvis en elev bliver testet positiv. Derfor er det problem, at der er så hyppige forekomster af falske positive tests, mener Søren Andersen, der er forstander på Solgården Efterskole.

- Sådan en positiv test, der er falsk, det sætter hele skolen på den anden ende og giver en masse hurlumhej, siger han.

Han fortæller, at der har været et tilfælde af en positiv test på efterskolen, og at det betød, at 50 ud af 73 af eleverne på skolen måtte isolere sig på deres værelse, fordi de havde været i tæt kontakt med den smittede.

Han ville foretrække, at man testede eleverne, inden de kom ind på efterskolen – og så nøjedes med at teste personer, der skal til og fra skolen.

- Frem for at skabe falsk utryghed blandt eleverne og hjemsende elever på baggrund af falske positive tests, siger han.

Ked af at sende elever hjem

Når en elev bliver testet positiv, sætter det også et koordineringsarbejde med både kommunen og Styrelsen for Patientsikkerhed i gang.

- Vi har elever fra hele landet, og jeg ville være rigtig ked af at sende dem hjem på baggrund af en kviktest, som vi havde en formodning om kunne være falsk, siger Søren Andersen.

I sidste uge udgav Sundhedsstyrelsen et nyt sæt anbefalinger, der slår fast, at man skal tage en pcr-test hos det offentlige, hvis man testes positiv i en antigentest. Ændringen skyldtes ifølge Sundhedsstyrelsen, at det ikke er muligt at undersøge en positiv lyntest for, hvilken variant af coronavirussen den stammer fra.