Rejsebranchen frygter aflysning af sommerferier – og bakkes op af ekspert

Rejsebranchen håber, at danskerne kan rejse ud af landet efter påske. Men de skal måske indstille sig på en sommer i Danmark, vurderer ekspert.

Håbet om en sommer, hvor hele den danske befolkning er fuldt vaccineret mod coronavirus, led fredag 5. marts et alvorligt knæk.

For vaccineplanen er skredet, og nu forventes alle danskere først at være færdigvaccineret 18. juli 2021.

Det er tre uger senere end den forventede slutdato, som før hed 27. juni – og et godt styk inde i manges sommerferie.

En ”enorm trist melding” lyder reaktionen fra rejsebranchen.

- De tre uger virker måske ikke som meget, men det har en stor indflydelse på, hvordan danskerne tænker, siger Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening (DRF), til TV 2.

Derudover frygter han, at usikkerheden omkring, hvorvidt datoen kan blive rykket igen, vil begynde at spille ind.

- Der er brug for, at danskerne får mulighed for at planlægge ud i fremtiden, så jeg håber, at regeringen vil se på, om den kan komme med en mere langsigtet plan, siger Lars Thykier.

Håber på rejser efter påske

På trods af skuffelsen over den forsinkede vaccineplan, mener DRF slet ikke, at vaccinationerne skal styre, om danskerne kan tage på sommerferie i udlandet.

Foreningen ser gerne, at den danske befolkning får mulighed for at rejse ud af landet allerede efter påske. Og det bør være lokale restriktioner, der afgør, hvor vi kan rejse hen, så længe de rejsende bliver testet før afrejse og efter hjemkomsten.

Hos rejsebureauet Spies er man da heller ikke bekymret for, at forsinkelsen i vaccinationsplanen får stor betydning. Her er det andre ting, der fylder.

- Det er ikke vores overbevisning, at vaccinationerne kommer til at betyde det store i forhold til rejser. Det vigtigste er, at der er økonomisk kompensation klar, hvis danskerne bliver nødt til at aflyse rejser på grund af manglende vaccinationer eller udrejserestriktioner, siger direktør Jan Vendelbo.

Men det er en risiko for rejsebureauerne og ferielystne borgere, at der ikke bliver meget rejseaktivitet ud af landet til sommer, vurderer Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

- Jeg tror under alle omstændigheder, at det bliver ret besværligt at rejse rundt, specielt hvis man skal uden for EU, henover sommeren. De problemer, vi kender omkring mutationer, vil vi formentlig også på det tidspunkt være bekymrede for bliver flyttet rundt i Europa, siger han.

Så er spørgsmålet bare, hvad det betyder for sommerplanerne inden for landets grænser, at befolkningen er færdigvaccineret senere end først ventet?

Festivaler i fare

Der er det især festivalplanerne, der er på spil. Og her kan den skridende vaccineplan tolkes som en kraftig indikator på, at festivalerne ligesom sidste år bliver aflyst. Det vurderer Viggo Andresen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

Hos festivalarrangørerne frygter man dog ikke, at det vil få direkte konsekvenser i form af aflysninger for de store festivaler.

- Men det er klart, at den nye udsættelse af vaccinationsplanen er et bevis på, hvor usikker fremtiden er for festivalerne. Og det understreger i høj grad, at politikerne allerede nu bør komme med et svar på, hvordan restriktionerne vil se ud til sommer, siger Esben Marcher, sekretariatschef i Dansk Live, som er interesseorganisation for festivaler og spillesteder.

På et samråd torsdag turde kulturminister Joy Mogensen (S) ikke udstede nogen garantier til festivalerne. Til det er coronasituationen stadig for usikker.

Ministeren nøjedes med en opfordring til festivalerne om at "planlægge forsigtigt".

Hos Danmarks største musikfestival, Roskilde Festival, der løber fra 26. juni til 3. juli, hersker der fortsat forsigtig optimisme. Og det ændrer en ny vaccineplan ikke på, lyder det fra administrerende direktør Signe Lopdrup.

Festivalen har foreslået et coronapas, som skal give grønt lys til at deltage forsvarligt i arrangementer, men som også skal kombineres med test.

- Vi har hele tiden været bevidste om, at tingene kan ændre sig hurtigt i denne tid. Vi håber selvfølgelig på en effektiv og hurtig udrulning af vaccinerne. Men den nye vaccineplan ændrer ikke umiddelbart noget for vores planlægning, siger Signe Lopdrup.

Kan nå at ændre sig endnu

Årsagen til den ændrede vaccineplan er blandt andet, at der er forsinkelser på leverancerne af nogle af de vacciner, Danmark har bestilt.

Det er ”brandærgerligt”, mener enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg. Men hun er ikke klar til at aflive drømmen om en fuldt vaccineret befolkning til sommer helt. Vaccineplanen kan stadig ændre sig både i den ene og den anden retning.

- Det er meget vigtigt for os at være gennemsigtige i forhold til de oplysninger, vi har. Men det gør jo også, at når den bliver opdateret så hyppigt, så vil der være de her forskydninger, siger Bolette Søborg.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men forsinkelserne skal håndteres i EU, lyder det fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

Fredag er 3,3 procent af den danske befolkning fuldt vaccineret.