Coronavirus

Pcr-testen er bedst til at påvise smitte med coronavirus, men er den også bedst til at forhindre spredning?

Eksperter kalder diskussionen om pcr-testen versus lyntesten forfejlet. I virkeligheden skal de to test bruges til to forskellige ting.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag åbnede for, at danske skolebørn skal teste sig selv, gav det samtidig næring til det, som flere forskere og eksperter længe har slået på tromme for.

Nemlig at antigentest – eller lyntest, som de populært bliver kaldt - skal have en dominerende rolle i den danske teststrategi, blandt andet fordi lyntests ifølge en gruppe forskere er gode til at fange de mest smitsomme personer.

Det er nu gået så galt, at ingen ved, om antigentest kan bruges til at forhindre smittespredning

Lars Østergaard, professor

De danske sundhedsmyndigheder har flere gange fremhævet pcr-test - altså podning gennem halsen - fremfor antigentest - eller lyntest som de populært bliver kaldt for.

I november lød det således, at antigentest kun kunne være et supplement til pcr-testen.

Årsagen er ifølge Statens Serum Institut, at det i en tid med stigende smittetal – som det blandt andet var tilfældet i november og december – er "afgørende med tests med den højest mulige følsomhed i forhold til smitteopsporing og inddæmning af pandemien."

Antigentest er bedst til at fange de mest smitsomme

Pcr-testen er mere følsom end lyntests, men det er ikke nødvendigvis et problem, påpeger flere eksperter.

Det gælder blandt andet Bjarke Frost Nielsen, der er ph.d-studerende ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.

Jeg ville aldrig bruge en kviktest til at undersøge, om min patient er smittet med coronavirus

Lars Østergaard, professor

Sammen med blandt andre Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi, og Christine Stabell Benn, der er professor i Global Health ved Syddansk Universitet, har han i en rapport til Statens Serum Institut (SS)) analyseret fordelene ved lyntest som del af den danske teststrategi.

Og ifølge rapporten bliver smittespredningen fra en person reduceret med op til 30 procent ved en antigentest to gange om ugen.

- Pcr-testen er den prøve, der er bedst til at påvise smitte med coronavirus. Men det betyder ikke, at den også er bedst i epidemiologisk forstand – at forhindre smittespredning, siger han til TV 2.

Bjarke Frost Nielsen fremhæver samtidig, at antigentesten i forhold til smittespredning er god til at fange de personer, der er mest smitsomme. For jo mere levende virus, en person har i svælget, jo mere smitter denne person.

Pcr-prøven tester ikke for, om der er levende virus i svælget, men derimod for gener fra virussen. Og de gener kan være i svælget i lang tid, efter personen er stoppet med at udgøre en smitterisiko for andre.

Lavere sensitivitet bliver opvejet af flere tests

Ifølge Viggo Andreasen bunder hele diskussionen i virkeligheden i, at de to test skal bruges til forskellige ting – og eksperter og myndigheder skal lære at forstå, hvad antigentesten kan fortælle.

- Antigentesten skal bruges til to ting. Den ene er at reducere smittespredningen. Den anden er, at den kan bruges til at få hurtigt svar - det kan også være en fordel i forbindelse med diagnose, så man kan komme hurtigere i gang med behandling og smitteopsporing, siger han til TV 2.

Han fremhæver samtidig, at selv hvis den nye og mere nænsomme antigentest - som de private udbydere har taget i brug i denne uge - på grund af en lavere sensitivitet ikke fanger helt så mange smittede, bliver det opvejet af, at flere tager testen.

Overlæge vil aldrig bruge kviktest til at undersøge egne patienter

På Aarhus Universitet Hospital (AUH) sidder overlæge og professor Lars Østergaard.

Han mener også, at diskussionen om antigentest versus pcr-testen er forfejlet - primært fordi myndighederne ifølge professoren ikke har gjort sig det klart, hvad de lyntest, som private virksomheder udbyder på vegne af sundhedsmyndighederne, skal bruges til: Finde syge folk eller forhindre smittespredning?

Og hele tiden skal der ligge et videnskabeligt grundlag og undersøgelser bag, fremhæver Lars Østergaard.

- Det er nu gået så galt, at ingen ved, om antigentest kan bruges til at forhindre smittespredning. Jeg ville aldrig bruge en kviktest til at undersøge, om min patient er smittet med coronavirus. Den er ikke god nok til at stille en diagnose. Men jeg vil gerne være med til at undersøge, hvorvidt den kan bruges til at forhindre smittespredning, siger Lars Østergaard.

Faktisk er han lige nu sammen med Divisionsforeningen, Dansk Live og Hvidovre Hospital ved at undersøge, om lyntest kan være med til at forhindre smittespredning til eksempelvis store sportsbegivenheder.

En hjemmetest skal være skudsikker

Tilbage til Mette Frederiksens tanker om, at danske skolebørn i lighed med de østrigske skal teste sig selv med en antigentest, som de fleste hjemmetests er.

For udover forsøg med smittespredning er Lars Østergaard desuden lige nu ved at udvikle en hjemmetest - en antigentest - der kan påvise smitte med coronavirus. Forsøgene er allerede i gang, og danskerne vil - hvis den bliver godkendt af Lægemiddelstyrelsen - formentlig allerede til sommer kunne teste sig selv for coronavirus i eget hjem.

- Vi laver et nyt produkt ud fra nogle af de ingredienser, som allerede findes til professionelt brug, og vi vil søge registrering og godkendelse, når vi har et solidt fundament af data for, hvor godt den virker i praksis, siger Lars Østergaard.

Testen – der har fået navnet AUH-testen - minder om den test, som mange danskere i den kommende tid vil få foretaget på steder med lyntest: En kort(ere) vatpind, noget væske og indenfor kort tid også et svar.

Den store forskel er ifølge Lars Østergaard, at mens lyntesten lige nu bliver foretaget af professionelle, skal AUH-testen være så skudsikker, at enhver dansker selv og sikkert kan tage den. Samtidig skal testen selvfølgelig i forsøgene vise, at den kan finde de danskere, der enten er eller ikke er smittet med coronavirus.

- Jeg ser muligheder overalt – ethvert sted, hvor folk skal mødes med andre mennesker for at undgå smittespredning, siger han.

Flere hjemmetests er på vej

Der er flere forsøg i gang med andre hjemmetest, herunder en spyttest fra den danske virksomhed Bioporto. Forsøg bliver lige nu udført i USA, og Bioporto oplyste onsdag, at hvis forsøgene viser det samme som fundene i laboratoriet, så vil virksomheden søge om godkendelse hos FDA og CE-godkendelse i Europa i andet kvartal i 2021.

Ifølge mediet Medwatch er også den danske, men New York-baserede, virksomhed Genomic Expression snart klar med en spyttest som hjemmetest.

På AUH er man desuden også i gang med forsøg med en spyttest til hjemmetest.

To tyske og en østrigsk hjemmetest blev i sidste uge nødgodkendt i Tyskland, oplyser Politiken.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, har godkendt en hjemmetest med podning gennem næsen fra den australske virksomhed Ellume. Til TV 2 oplyser Ellume, at selv om Europa er et interessant marked, så koncentrerer Ellume sig lige nu om at levere hjemmetesten til det amerikanske marked.

Men hvorfor adskiller det sig fra det, der nu med den nye antigentest er muligt i dag – at tage en smertefri test med hurtigt svar?

- Hvis man ikke går uden for sit hus, når man tester positiv, smitter man ikke andre udenfor sit hjem. Og når man skal have bekræftet sin hjemmetest med en pcr-test, ved man, at man skal betragte sig som smittet og derfor passe ekstra på, siger Lars Østergaard.

Endnu er ingen hjemmetest godkendt i Danmark

Mens alle bliver tilbudt fem gratis hjemmetest om måneden i Østrig, er ingen hjemmetest endnu tilgængelig i Danmark.

Østrig har indkøbt millioner af hjemmetest til formålet - hvilken hjemmetest, der kan komme på tale i Danmark, og fra hvornår det skal blive muligt, kom den danske statsminister ikke ind på torsdag.

Da der er tale om medicinsk udstyr, skal en hjemmetest ikke godkendes af Lægemiddelstyrelsen, men den skal være CE-mærket, og det kan kun ske, hvis udstyret lever op til lovgivningens krav.