GO'

21-årig tabte sig 50 kilo med piller – nu advarer hun andre mod at spise dem

Pillerne kan have livsfarlige bivirkninger, lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Jasmin Ghantous var bare 13 år, da hun første gang tog en ulovlig slankepille.

Hun blev mobbet med sin vægt i skolen, så da en veninde præsenterede hende for pillerne, var hun klar til at løbe risikoen.

- Jeg var sådan lidt ligeglad og sked lidt på, hvad det kunne have af bivirkninger, forklarer hun i ‘Go’ aften LIVE’.

Pillerne virkede. Hun tabte 10-15 kilo i sine teenageår, og senest har hun tabt 50 kilo.

Det er dog ikke sket uden konsekvenser for 21-årige Jasmin Ghantous, der var afhængig af de ulovlige slankepiller i otte år.

Og nu advarer hun andre mod at gøre det samme som hende.

- Jeg har bare prøvet at komme ud af det her med, at man skal se ud som alle dem på Instagram, forklarer Jasmin Ghantous om sit stop med de ulovlige slankepiller.

- Jeg har haft voldsom kvalme, jeg har rystet rigtig, rigtig meget, jeg har ikke kunnet sove, jeg har haft meget hjertebanken, og jeg har haft sådan en uro, som ikke er nem at forklare, lyder det.

Og Jasmin Ghantous fortæller også, hvordan hendes to børn har kunnet mærke bivirkningerne fra pillerne:

Indholdsstofferne har fatale bivirkninger

Karen Juul Jensen, specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen

- Jeg kunne ikke made min søn på seks måneder, fordi jeg rystede så meget på hænderne. Den her indre uro har de kunnet mærke, det er helt sikkert, fortæller hun.

Da Jasmin Ghantous vejede mest, vejede hun omkring 115 kilo, fortæller hun.

- Ingen aner, hvad du har spist

En af dem, som kender til de ulovlige slankepiller, er specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen Karen Juul Jensen.

- Vi er desværre bekendt med, at der foregår rigtig meget salg af ulovlig medicin, blandt andet slankemedicin, siger hun.

Pillerne, der sælges på internettet og via sociale medier, er et dansk og et globalt problem, og Karen Juul Jensen advarer kraftigt mod pillerne:

- Det er nogle aktive indholdsstoffer, som man kender, men omvendt er det også noget medicin, som er fremstillet uden nogen form for tilladelser eller kontrol. Så for at være helt ærlig er der ingen, der aner, hvad du har spist.

En af de ting, som man derimod ved, er, at pillernes indhold kan variere fra pille til pille, selvom de er pakket i samme æske, og at der kan være en stor fare forbundet med at spise dem.

Karen Juul Jensen forklarer, at handel med ulovlig medicin er et globalt problem, som de i Lægemiddelstyrelsen forsøger at bekæmpe i samarbejdet med Told samt dansk og internationalt politi.

- Til trods for, at de, der sælger det, ofte siger, at det er helt harmløst, viser det sig, at nogle af indholdsstofferne har fatale bivirkninger som hjerte-kar-sygdomme, blodpropper, angst og depression, siger hun og fortsætter:

- Det er jo nogle bivirkninger, som i værste tilfælde kan være livsfarlige.

Jeg har et meget større behov for at være den bedste mor for mine børn

Jasmin Ghantous, studerende

Opfordringen er derfor klar fra Karen Juul Jensen, som understreger, at man udelukkende skal købe medicin på apoteker eller netforhandlere med det grønne EU-logo:

- Det kan aldrig være lovligt at sælge medicin på Facebook eller andre sociale medier, siger hun.

Hvis man gerne vil sikre, at det medicin, man køber, er godkendt, skal man holde øje med, om hjemmesiden har det grønne EU-logo.

Lavt selvværd

Jasmin Ghantous kunne i dag ikke finde på at tage de ulovlige slankepiller igen, og det er gået op for hende, hvor farlige pillerne er.

Når hun ser tilbage, kan hun godt se, hvorfor hun blev så fristet, som hun gjorde.

- Jeg må erkende, at jeg kæmper rigtig, rigtig meget med mit selvværd, og det har gjort, at jeg har været tilbøjelig til at gøre de her ting, på trods af at det er superfarligt at indtage, lyder det.

Jasmin Ghantous har gennem otte år forsøgt at holde vægten nede med slankepiller. Hun har nu sluttet fred med sig selv og sit udseende, fortæller hun. I dag kunne hun ikke finde på at spise slankepiller.

Jasmin Ghantous har nu sluttet fred med sig selv, selvom det har været svært ikke at sammenligne sig med andres kroppe på Instagram:

- Jeg har et meget større behov for at være den bedste mor for mine børn, end at jeg skal se ud som en, der ikke har født nogen børn overhovedet.

Har du kendskab til ulovligt salg af medicin, kan du indberette det anonymt på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside her.

Se interviewet med Ghantous og Karen Juul Jensen i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY