Hjertegalla

11-årigs nødråb tiltrak afgørende hjælp, da hans far fik hjertestop efter løbetur

Cebastian Mogensen kan takke sin søn, Whillam, og tre tilfældige forbipasserende for, at han er i live i dag.

Ved middagstid mandag 16. marts – lige efter coronanedlukningen – var 54-årige Cebastian Mogensen ude at løbe en tur sammen med sin 11-årige søn, Whillam, der fulgte efter på løbehjul.

De var netop kommet hjem til familiens hus i Herning og var i gang med at lave strækøvelser i indkørslen, da Cebastian pludselig faldt om på fliserne.

Hans forfærdede søn råbte "Far, far!" og forsøgte at få faren til at reagere ved at ruske i ham.

Ude på vejen var 34-årige Alma Palic lige gået forbi indkørslen, hvor hun havde set de to løbe ind. Hun hørte en høj, dump lyd, efterfulgt af Whillams nødråb og vendte om for at se, hvad der var sket.

Da hun kom hen til manden, der lå sammenkrøllet i fosterstilling på de hårde fliser, var hun ikke i tvivl om, at det var alvorligt. Han var grå i ansigtet og udstødte nogle lyde, der mest af alt lød som de sidste udåndinger.

Manden reagerede ikke, da hun flere gange råbte: ”Hallo, hallo! Er du okay?”

- Han vendte det hvide ud ad øjnene – eller det var nærmest gult. Det var meget skræmmende, og jeg gik helt i panik. Jeg var klar over, at jeg måtte skaffe hjælp, siger Alma Palic til TV 2.

Hvad er 'Årets Hjerteredder'?

Prisen som 'Årets Hjerteredder' uddeles hvert år til en eller flere personer, som i det forgangne år har handlet snarrådigt og ydet genoplivning i forbindelse med en anden persons hjertestop.

Hjerteforeningen har modtaget 47 indstillinger til 'Årets Hjerteredder' 2021.

Et dommerpanel valgte at nominere tre redninger blandt de indstillede.

Du kan være med til at bestemme, hvem der skal vinde prisen, ved at stemme på din favorit her inden 10. marts klokken 12.00.

Vinderen afsløres ved 'Hjertegalla' lørdag 13. marts klokken 20.55 på TV 2 Charlie og TV 2 PLAY.

Mens hun tastede 112 ind på mobilen, løb hun ud på vejen for at finde nogen, som kunne tage sig af den livløse mand og hans søn, mens hun talte med alarmcentralen.

Herefter begyndte en redningsaktion, hvor tre fremmede arbejdede tæt sammen om at redde en mands liv. Et samarbejde, som resulterede i, at Cebastian Mogensen lever i dag. Uden mén.

De tre er nu også, sammen med 11-årige Whillam Daviessborg, nomineret til prisen som ’Årets Hjerteredder’, fordi de alle handlede resolut og formåede at samarbejde effektivt, selvom de ikke kendte hinanden.

Hvem der får prisen, hvor også to andre hjerteredder-cases er nomineret, afsløres ved 'Hjertegalla' lørdag 13. marts på TV 2 Charlie og TV 2 PLAY.

Se rekonstruktion af redningsaktionen i videoklip øverst.

En kamp mod tiden

Da Alma Palic løb ud for at hente hjælp, var der flere biler, der kørte forbi, selvom hendes paniske ansigtsudtryk og vilde fagter tydeligt viste, at noget var helt galt.

Efter lidt tid fik Alma Palic stoppet en bil med 28-årige Louise Rasmussen bag rattet. Hun var på vej for at hente sine små søskende, men kunne se på kvindens ansigt, at der var noget alvorligt på færde. Så hun parkerede bilen og fulgte med.

Han døde dér lige foran mig

Louise Rasmussen, nomineret til 'Årets Hjerteredder'

Ved synet af den ubevægelige Cebastian Mogensen tænkte Louise Rasmussen straks, at han var ved at dø. Han stønnede et par gange opgivende efter luft. Men så hørte det op, læberne blev blå, og øjnene stirrede tomt ud i luften.

- Han døde dér lige foran mig, lyder det fra en berørt Louise Rasmussen.

Alma Palic var nu blevet viderestillet til en sygeplejerske på alarmcentralen. Ud fra beskrivelsen af Cebastian Mogensens tilstand opfordrede sygeplejersken til, at de straks gik i gang med hjertemassage.

Louise Rasmussen prøvede derfor at få vendt den livløse mand om på ryggen.

Imens fortsatte Alma Palic indsatsen for at skaffe yderligere hjælp, og kort efter holdt endnu en bil ind til siden. Det var 24-årige Patrick Hansen, som kunne se, at den vinkende kvinde tydeligvis var i panik. Så han rullede vinduet ned for at høre, hvad der var galt.

- Kan du hjertelungeredning?, råbte kvinden. ”Ja, det skulle jeg mene”, svarede Patrick Hansen, som havde været til førstehjælpskursus i forbindelse med fornyelsen af sit lastbilkørekort. Han krydsede over vejen.

Alma Palic sendte Whillam ind i huset for at skåne ham for synet af, at hans far blev forsøgt genoplivet.

Patrick Hansen lagde sig på knæ foran den livløse mand i indkørslen og fulgte de instrukser, som Alma Palic fik fra alarmcentralen. Han kunne dog ikke få sig selv til at give kunstigt åndedræt ved mund-til-mund-metoden, da der var hvid fråde om den nu døde mands mund.

I stedet gav han hjertemassage uden at puste luft ind: 30 tryk på brystkassen efterfulgt af en pause, 30 faste tryk og pause igen. Sådan blev han ved.

Imens fik Alma Palic besked fra alarmcentralen om, at de skulle prøve at skaffe en hjertestarter. Så Louise Rasmussen skyndte sig af sted til den nærmeste lokation, hvor hun kunne finde sådan én.

Kort efter kunne Alma Palic høre ambulancesirener i det fjerne, og hun gik ind til Whillam i huset.

Whillam havde prøvet at ringe til sin mor, som ikke svarede, fordi hun var på arbejde.

Han var bange og græd: ”Har min far corona? Skal han dø nu?”, spurgte han. ”Nej, det skal du slet ikke være bange for”, svarede Alma Palic, som forsøgte at lyde ubekymret.

For at få den skræmte dreng til at tænke på noget andet, tog hun ham med om i baghaven, hvor de ledte efter hans kat.

Hjælpen nåede frem

I samme øjeblik, Louise Rasmussen vendte tilbage med hjertestarteren, nåede ambulancen med de professionelle reddere og udstyr også frem.

Selvom det føltes som evigheder, gik der reelt kun fem minutter

Alma Palic, nomineret til 'Årets Hjerteredder'

- Selvom det føltes som evigheder, gik der reelt kun fem minutter, fra jeg ringede 112, og til ambulancen ankom, fortæller Alma Palic.

Patrick Hansen fortsatte med at yde livreddende førstehjælp, indtil ambulanceredderne havde gjort deres udstyr klar. Så tog de over.

Det første, redderne gjorde, var at give Cebastian en indsprøjtning med adrenalin. Derefter satte de elektroder på hans bryst og gav ham et stød med defibrillatoren.

Ingen reaktion.

Patrick og Louise stod sammen lidt derfra og så redderne arbejde. De var begge dybt bevægede. De frygtede, at de ikke havde gjort det rigtige, så mandens liv kunne reddes. Hvad nu, hvis Whillam mistede sin far. Det ville være frygteligt, tænkte de.

Redderne fortsatte med hjertemassage i et stykke tid og gav et stød mere. Heller ingen reaktion.

I mellemtiden havde Alma Palic og Whillam fået fat i Whillams storesøsters kæreste, som ville komme og hente ham, så han blev forskånet for det skræmmende scenarie.

Håbet var gradvist ved at svinde hos Alma Palic og de to andre voksne, der var trådt til for at hjælpe. Men det ville de ikke lade Whillam mærke.

Nominerede til 'Årets Hjerteredder' 2021

Tre hjerteredder-cases er nomineret, og vinderen kåres i 'Hjertegalla' 13. marts:
 

  • Natascha Zarp-Andersen reddede sin fireårige søn Huxi, da han fik hjertestop efter en tur på trampolinen hjemme i familiens have.
     
  • 11-årige Whillam kaldte på hjælp fra tre forbipasserende, Alma Palic, Louise Hagen Rasmussen og Patrick Schmidt Hansen, da hans far, Cebastian Mogensen, faldt om efter en løbetur. Samarbejdet mellem de fire reddede Cebastians liv.
     
  • Anne Sofie Balleby var ikke i tvivl om, hvad hun skulle gøre, da hendes kæreste, Jeppe Mikkelsen på 25 år, faldt om med hjertestop i en hotelseng. Sammen med sin mor, Marianne Balleby, gik hun straks i gang med at give Jeppe hjertemassage.
     

Du kan stemme på din favorit senest 10. marts klokken 12.00 her.

Redderne stødte for tredje gang med defibrillatoren. Og pludselig var der en reaktion.

- Der er puls!, råbte en af ambulancefolkene højt.

Ordene havde en overvældende virkning på de tre redningsmænd, som for kort tid siden var tilfældigt forbipasserende, men som nu var dybt involverede i kampen på liv og død. Lettelsen var enorm.

Cebastian Mogensen havde været død i 10 minutter. Nu var han tilsyneladende bragt tilbage til livet.

Men hvilken tilstand ville han være i, når han indenfor nogle døgn blev vækket fra den kunstige koma, som patienter med hjertestop ofte lægges i?

Bekymringen var bestemt ikke slut for Alma Palic, Louise Rasmussen og Patrick Hansen. De udvekslede telefonnumre, så de havde hinanden at støtte sig til i ventetiden.

En lang indlæggelse

De efterfølgende døgn føltes endeløse. Ikke bare for Whillam Davis, der lå vågen om natten, men også for de tre hjælpere, som var dybt påvirkede af oplevelsen.

- Jeg brød fuldstændig sammen, da jeg kom hjem til mine forældre, efter at ambulancen var kørt. De boede på samme vej, og det var dem, jeg var på vej hen for at besøge, da ulykken skete, siger Alma Palic.

Hun, Louise Rasmussen og Patrick Hansen skrev sammen i dagene efter, og det hjalp lidt.

- Jeg takkede dem flere gange for, at det lige netop var dem, der var stoppet op, husker hun.

Cebastian Mogensen lå nedkølet i respirator i tre døgn på Skejby Sygehus, før han langsomt begyndte at vågne op. Han var ekstremt træt og havde hallucinationer på grund af medicinen.

Først på femtedagen kunne Whillam komme på besøg, og han var noget utryg ved, at hans far dårligt nok var i stand til at sige ”hej” til ham. Det blev dog meget bedre de efterfølgende dage, hvor han sagde mere og mere. Whillam var nu jublende lykkelig over, at hans far var ved at blive sig selv igen.

Det viste sig, at Cebastian Mogensens kranspulsårer var så forkalkede, at han skulle opereres hurtigst muligt. Hjertet var ellers stærkt og sundt, takket være hans aktive livsstil med træning og løb fem-seks gange om ugen.

- Jeg havde aldrig tidligere haft nogen problemer med hjertet eller symptomer af nogen art. Derfor forstod jeg heller ikke noget, da jeg vågnede op på hospitalet, siger Cebastian Mogensen, som i øvrigt intet kan huske fra dagene op til hjertestoppet.

Efter to en halv uges indlæggelse gennemgik Cebastian Mogensen 1. april 2020 en tredobbelt bypass-operation. Lægerne fjernede 60 centimeter blodårer fra hans ene ben, så de kunne indoperere dem i hjertet.

Helt fantastisk

I dag har den nu 55-årige Cebastian Mogensen det med egne ord ”helt fantastisk”. Han har på intet tidspunkt haft nævneværdige smerter efter bypass-operationen, og han har i det hele taget ingen mén efter hjertestoppet.

- Jeg løber igen seks gange om ugen og passer mit arbejde fuldstændigt som før. Desværre kan jeg jo ikke komme i fitnesscenter på grund af corona, men så træner jeg bare derhjemme i stedet, siger Cebastian Mogensen, som heller ikke har oplevet problemer med hukommelsen eller lignende.

Det eneste, der generer ham en smule, er hans højre ben, som blodårerne blev opereret ud af.

- Det er stadig lidt følelsesløst, siger han om benet.

Hvad angår sine fire redningsmænd, som har æren for, at han overhovedet trækker vejret i dag, har han næsten ikke ord for at beskrive sin taknemlighed.

- Jeg er så rørt over det, de gjorde. De er alle unge, og de gjorde bare alt det rigtige. Jeg er så lykkelig over at være i live, og det er jeg kun takket være dem, siger han.

Cebastian Mogensen og Whillam har flere gange siden mødtes med de tre forbipasserende, som endte med at få så stor en betydning for dem. De har blandt andet været ude og spise sammen. Den dramatiske oplevelse har skabt et ubrydeligt bånd imellem dem.

De fem mødes næste gang 13. marts i forbindelse med ’Hjertegalla’, hvor Cebastians redningsmænd er nomineret til prisen som Årets Hjerteredder.

Du kan være med til at afgøre, hvem der skal vinde prisen som Årets Hjerteredder ved at afgive din stemme her senest 10. marts klokken 12.00.

Se 'Hjertegalla' lørdag 13. marts fra klokken 20.55 på TV 2 Charlie og TV 2 PLAY.