Samfund

Sydvestjysk Sygehus kasserede 31 fejlfri vacciner: - Det er rigtig beklageligt

En uopdateret akutliste og en indskærpelse om, at personale ikke må vaccineres med overskydende vacciner, betød, at vacciner ikke kunne afsættes.

Selvom der med garanti er mange, der gerne vil have en coronavaccine, blev der tirsdag i sidste uge smidt 25 fejlfri vacciner ud på Sydvestjysk Sygehus’ vaccinationscenter i Esbjerg. Og fredag blev der kasseret yderligere seks.

Problemet var ikke at finde nogen, der ville have dem. Det var derimod at finde nogen, der måtte få dem.

Sådan lyder det fra Sydvestjysk Sygehus’ lægefaglige direktør, Anna-Marie Bloch Münster, som beklager forløbet:

- Jeg synes, det er rigtig beklageligt, for jeg synes, at vi normalt er så præcise, hvilket vores meget lave spildprocent også viser, men den her tirsdag var det bare ikke godt nok, siger hun.

Kun fire fra lang liste sagde ja

Ifølge Anna-Marie Bloch Münster betød lange telefonkøer i Region Syddanmark, at mange af de ældre over 85 år, som skulle have vaccinen i sidste uge, opgav at komme igennem for at få booket en tid. Det betød, at Sydvestjysk Sygehus til sidst stod med alt for mange vacciner.

- Vi gjorde en kæmpe indsats for, at folk indenfor målgruppen fik besked om, at de skulle booke tid. Fra at vi torsdag havde 2000 ubookede vacciner, der udløb tirsdag, til at vi på udløbsdagen måtte kassere 25 vacciner, det synes jeg egentlig er en god redning, siger Anna-Marie Bloch Münster.

Men at personalet var nødt til at smide 25 ellers velfungerende vacciner ud, ærgrer alligevel den lægefaglige direktør.

Tirsdag aften ringede personalet på vaccinationsklinikken til folk på akutlisten for at tilbyde de sidste vacciner, men ud af 60-70 opkald, takkede kun fire borgere ja, oplyser den lægefaglige direktør.

Langt de fleste var nemlig allerede vaccinerede, eller også havde de allerede booket tid til en vaccine.

Og det er essensen af problemet, skriver Sydvestjysk Sygehus i en mail. Personerne på akutlisten er nemlig de samme personer, som har mulighed for selv at booke tid, og ifølge Sydvestjysk Sygehus bliver listen forældet i det øjeblik, den sendes afsted.

Vil have åbnet for ny målgruppe

Tidligere har sygehuset givet de overskydende vacciner, som de ikke kunne få afsat til personer på akutlisten, til medarbejdere på sygehuset. For eksempel har ansatte, som ikke er i målgruppen, men som reparerer ting på kliniske afdelinger, fået overskydende vacciner.

Men for tre uger siden fik de indskærpet fra Sundhedsstyrelsen og regionerne, at de overskydende vacciner kun må gives til personer i målgruppen.

Blandt andet som konsekvens af mediers afsløring af, at direktører og læger uden patientkontakt rundt om i landet er blevet vaccineret.

Anna-Marie Bloch Münster kalder indskærpelsen ”fair”, men påpeger, at det forøger risikoen for, at vacciner kasseres.

Hun mener, der er brug for at åbne for nye målgrupper, hvis akutlisterne skal bakke op om nulspild.

- På trods af at akutlisterne løbende opdateres, så er det vores vurdering, at mange allerede er vaccinerede eller allerede har booket tid til vaccine, før vi kontakter dem, siger hun og fortsætter:

- Der ville nok være et større incitament til at træde til med kort varsel og tage imod en overskydende vaccine, hvis de borgere, der kontaktes via akutlisterne, ikke allerede havde fået tilbud om vaccine.

Tip os

Har du et tip vedrørende kasserede vacciner? Så skriv til sosh@tv2.dk. Du kan også bruge TV 2 secure.

"Vanskeligt men utrolig vigtigt"

TV 2 har spurgt Sundhedsstyrelsen, hvad den synes om forslaget fra Sydvestjysk Sygehus, men den henviser til Danske Regioner.

Danske Regioner kalder arbejdet med at få personer fra akutlisten til at komme og blive vaccineret med meget kort varsel for "vanskeligt, men utrolig vigtigt".

De er klar til at optimere, hvis det er nødvendigt:

- Hvis det viser sig, at de eksisterende akutlister ikke er tilstrækkelige, vil vi naturligvis sammen med sundhedsmyndighederne fortsat se på, hvordan vi kan optimere dem. Der må for alt i verden ikke gå vacciner til spilde, skriver Danske Regioner i en mail til TV 2.

Som reaktion på sidste uges vaccinespild har Sydvestjysk Sygehus nu sat flere initiativer i gang for at forhindre, at flere vacciner bliver smidt ud.

Akutlisterne er blevet længere, og så har sygehuset igangsat en time-for-time-vurdering af, hvor mange overskydende vacciner der vil være, så de kan få ringet rundt til borgerne på akutlisten tidligere på dagen, oplyser Sydvestjysk Sygehus.