Samfund

Skarp kritik af Mette Frederiksens Israel-besøg

Mette Frederiksen kunne være blevet hjemme lyder det fra De Radikale.

En fælles forsknings- og udviklingsfond i coronavirus og en bestræbelse på sammen at producere vacciner. Det var kulminationen på Mette Frederiksen og Østrigs forbundskanslers, Sebastian Kurz', besøg i Israel. Selvom der var rosende ord på det efterfølgende pressemøde mellem de to europæiske ledere og vært premierminister Benjamin Netanyahu, får rejsen til Israel kritik.

Hos Radikale Venstre er udenrigsordfører Martin Lidegaard ikke videre begejstret for besøget, som han kalder "provokerende". Blandt andet fordi Netanyahu er midt i en valgkamp og samtidig plaget af anklager om korruption.

- Jeg har svært ved at se, hvordan det her kan begrunde en rejse til Israel. Man kunne jo se, at Benjamin Netanyahu slikkede sig om munden, for det her var en kæmpe gave til ham, siger Lidegaard til TV 2, som udover udover at være udenrigsordfører, også er formand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Jeg forstår ikke, at statsministeren ikke blev hjemme og passede sine forhandlinger om genåbningen. Det her kunne lige så godt være fundet sted virtuelt, siger Martin Lidegaard.

Også Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup mener, at besøget er med til at forsinke genåbningsforhandlingerne, da Mette Frederiksen nu skal i karantæne, og han er ikke begejstret, hvis aftalen om en fond er det mest konkrete resultat. Det skriver han på Twitter.

Mette Frederiksen afholder i øjeblikket møder med Folketingets partiledere hver især for at høre deres input til næste fase genåbningen. Noget rejsen til Israel ligger midt i.

Research for åben skærm

Det er mindre end en uge siden, Statsministeriet meddelte, at Mette Frederiksen skulle til Israel med den østrigske forbundskansler. Og tirsdag kom det frem, at en del af samarbejdet med Israel og Østrig indebærer ambitioner om en fælles vaccineproduktion.

Ifølge sikkerhedspolitisk korrespondent på Berlingske, Kristian Mouritzen, kom der torsdag ikke noget uventet eller særligt nyt frem på pressemødet. Men selve tilgangen fra Mette Frederiksen er bemærkelsesværdig i en diplomatisk sammenhæng, særligt på grund af den korte tid fra annonceringen til selve besøget.

- Det lyder som tre regeringschefer, der researcher for åben skærm på, hvad man kan gøre ved den her krise. Det lyder jo ikke så betryggende. Det er meget usædvanligt, at det her er sket så hurtigt. Man kunne høre på pressemødet, at det her ikke har været forberedt grundigt, siger Kristian Mouritzen.

Mette Frederiksen stillede efter det fælles pressemøde op for at besvare spørgsmål fra den danske presse. Her afviste hun, at være blevet brugt i en valgkamp af Israels Premierminister og understregede, at turen var "tiden og pengene værd."

- Israel er i front, når det gælder vacciner. At der er valgkamp i et land, vi samarbejder med, er et vilkår i et demokrati. Det betyder ikke, at vi ikke kan samarbejde med det land, lød det fra Mette Frederiksen.