Samfund

Populær skatteapp blev bestormet af danskerne – men nu vil 6000 have slettet deres data

På kun en uge er Skatteguiden blevet downloadet 200.000 gange, og 80.000 danskere har allerede opgivet personfølsomme oplysninger.

Normalt er det et digitalt tilløbsstykke uden lige, når danskerne i midten af marts kan se deres årsopgørelse på Skats hjemmeside.

Men i år har det været muligt at tyvstarte med hjælp fra firmaet Skatteguiden, der via en app har tilbudt at beregne, om man skal have penge tilbage eller betale restskat.

Skatteguiden er mildest talt blevet bestormet af danskere, og på bare en uge er appen downloadet 200.000 gange. Da det gik vildest for sig, var appen den mest populære i Danmark og blev downloadet tre gange hvert sekund.

Folk stoler på, at systemerne vil os det godt, men det er langt fra tilfældet altid

Henrik Larsen, chef for DKCERT og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed

Men nu advarer flere eksperter mod Skatteguiden, som, de mener, ikke har godt nok styr på behandlingen af danskernes oplysninger.

En af dem er Henrik Larsen, som er bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed og chef for DKCERT, som overvåger netsikkerheden i Danmark.

- Der er flere ting, som får mine alarmklokker til at ringe. Vi har ingen kontrol over sikkerheden af sådanne apps, og det kan meget vel være en sårbarhed, siger han.

Skatteguiden mener selv, at de er blevet løbet over ende af brugernes interesse, men de forsøger at fikse problemerne og understreger, at de holder sig inden for loven.

6000 vil have slettet deres data

For at Skatteguiden kan regne på din årsopgørelse, skal du give tilladelse til, at virksomheden kan tilgå alle dine oplysninger fra skat.dk, herunder indkomst, gæld, civilstand og meget andet.

80.000 danskere nåede at give den tilladelse, inden virksomheden måtte lukke for yderligere tilstrømning, fordi de ikke kunne følge med.

Eksempler på data Skatteguiden får adgang til

  • Skatteoplysninger
  • Indkomstoplysninger
  • Pensionsforhold
  • Oplysninger om bidrag (hustru- og/eller børne)
  • Ansættelsesforhold
  • Gæld
  • Bolig- og ejendomsoplysninger
  • Bil
  • Befordringsfradrag
  • Modtagelse af sociale ydelser
  • Sponsorater 
  • Studielån 

Kilde: Skatteguiden 

Men hvad sker der med brugernes data, efter at de har fået beregnet deres årsopgørelse?

Ifølge Skatteguiden har flere end 6000 brugere skrevet til dem den seneste uge og bedt om at få deres data slettet fra arkiverne. Men der er ikke sket noget endnu.

- Vi arbejder på højtryk, men vi havde på ingen måde regnet med, at vi ville få så mange anmodninger, siger Nikolai Geurtze Høgskilde, direktør for Skatteguiden, til TV 2.

Skatteguiden forventer, at alle, der måtte ønske det, vil få deres data slettet inden for de 30 dage, som loven i udgangspunktet dikterer.

Alligevel møder processen kritik.

- Jeg synes, at det er meget mærkeligt, at Skatteguiden endnu ikke er kommet i gang, for brugerens data skal slettes så hurtigt som muligt, når de anmoder om det, siger Henrik Larsen.

Ifølge Morten Eeg Ejrnæs Nielsen, som er databeskyttelsesrådgiver i Danish e-Infrastructure Cooperation (Deic), er det muligt at slette data fra cirka 60-120 personer i timen, hvis man har et velfungerende system. Men Skatteguiden er altså ikke gået i gang endnu.

- Det er meget typisk den slags apps, at de gerne vil være først på markedet, og eventuelle problemer, der opstår, forsøger man at håndtere undervejs. Det er bare problematisk, når det handler om folks mest følsomme oplysninger, siger han til TV 2.

Hvad er Skatteguiden?

  • Skatteguiden blev lanceret i december 2020 og har pt. to services: 1. Hjælpe med at finde fradrag, borgeren ikke vidste, han/hun havde krav på, 2. Beregne et estimat på årsopgørelsen. 
  • Appen er gratis, men for at få hjælp, skal brugeren opgive Skatteguiden som ekstern skatterådgiver på Skat.dk. Dermed får Skatteguiden adgang til at trække samtlige personoplysninger ud fra Skat. 
  • Der eksisterer flere lignende apps såsom Taxhelper og Taxmate, som hjælper danskerne med at beregne fradrag.
  • Indtil videre er Skatteguiden den eneste app, der tilbyder smugkig på årsopgørelsen. 
  • Appen er blevet downloadet 200.000 gange den seneste uge, og 80.000 danskere har givet deres oplysninger. 

 

Data opbevares i fem år

Edin Lind Ikanovic er en af de personer, som er bekymret for, hvad der kunne ske med hans personlige oplysninger, hvis han opgav dem til Skatteguiden.

Han downloadede appen, men valgte ikke at gå længere, så snart han havde gennemlæst privatlivspolitikken.

- Jeg er rimelig datakyndig, men det tog mig flere timer at gennemlæse politikken, og jeg forstår den stadig ikke helt, siger Edin Lind Ikanovic, som er uddannet astrofysiker og arbejder hos analysebureauet Analyse og Tal.

En af de ting, der særligt afskrækkede ham, var, at dele af hans oplysninger kunne blive opbevaret i op til fem år.

Jeg havde ikke i min vildeste fantasi set det her komme

Nikolai Geurtze Høgskilde, direktør, Skattguiden

Ifølge Skatteguiden er det dog helt normalt procedure. I en mail til TV 2 skriver de:

- Nogle datatyper gemmes i op til fem år, for eksempel de data, der ligger til grund for de betalingsservices, som Skatteguiden tilbyder.

Ifølge Morten Eeg Ejrnæs Nielsen er det korrekt, at data, der bruges i forbindelse med udfærdigelse af et regnskab, må gemmes i op til fem år. Men da Skatteguiden på nuværende tidspunkt ikke har nogen betalingsservice, har han svært ved at se, hvorfor det er relevant i øjeblikket.

- Når tjenesten er gratis, forstår jeg ikke argumentet omkring, at data skal gemmes i op til fem år, siger han.

Væltet fuldstændig omkuld

Ifølge direktøren for Skatteguiden, Nikolai Geurtze Høgskilde, er det eneste formål med appen at hjælpe danskerne med at blive klogere på deres skatteforhold.

Han havde derfor håbet, at mange ville gøre brug af appen, men han havde ikke regnet med så voldsom en tilstrømning.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi set det her komme, og det er klart, at vi er blevet udfordret af, at så mange har oprettet sig som bruger på så kort tid, siger Nikolai Geurtze Høgskilde.

Den massive interesse har blandt andet betydet, at flere danskere har oplevet at opgive deres oplysninger uden at få et estimat på deres årsopgørelse retur.

Og utilfredsheden har sat sine tydelige spor på Trustpilot.

Skatteguiden er, ifølge direktøren, gået fra 4,9 stjerner inden lanceringen af smugkig på årsopgørelse til 2,1 stjerner nu.

Nikolai Geurtze Høgskilde lader sig dog ikke påvirke af de negative anmeldelser, fortæller han.

I stedet vil han fokusere på at komme i mål med de sidste tusinde danskere, der mangler at få beregnet deres årsopgørelse. Samtidig vil han tage fat på problematikken omkring de mange anmodninger om at få slettet data, der ligger og venter.

Danskerne er for ukritiske

Generelt er danskerne ikke verdenskendt for at gå meget op i persondata, og derfor er Morten Eeg Ejrnæs Nielsen imponeret over, at så mange rent faktisk forholder sig kritisk i sagen.

- Fra mit perspektiv er det fantastisk, at 6000 danskere kender så meget til reglerne, at de ved, at de kan bede om at få deres data slettet, siger han.

Henrik Larsen er mere bekymret.

Ifølge ham viser den store tilslutning til appen, at danskerne er for ukritiske overfor, hvem de afleverer følsomme oplysninger til.

- Folk stoler på, at systemerne vil os det godt, men det er langt fra tilfældet altid, siger han.

Ifølge ham er det langt mere usikkert at opgive sin data til såkaldte tredjeparter såsom Skatteguiden end at opgive dem til Skat, som er et offentligt system, hvor man kontrollerer sikkerheden.

Han frygter, at private virksomheder indsamler så meget data på folk, at de bliver attraktive for hackere eller udsat for læk internt i firmaet.

- Danskerne skal forstå, hvor gyldne deres personlige oplysninger er, og så skal de være meget mere kritiske, end de er nu, siger han.

TV 2 har været i kontakt med Skatteguiden både skriftligt og mundligt. Virksomheden understreger, at beskyttelse af persondata prioriteres højt, og at de altid arbejder inden for lovens rammer.