Samfund

Politi rejser tiltale mod kvinde, der opfordrede til at smadre byen

Kvinden blev anholdt umiddelbart efter demonstration og nægter sig skyldig.

Københavns Politi rejser tiltale mod den 30-årige kvinde, der opfordrede til at "smadre byen på en ikke-voldelig måde", fra et podium i forbindelse med Men in Black-demonstrationen 9. januar.

Hun er tiltalt for at opfordre til grov vold mod politiet og grov forstyrrelse af den offentlige orden, da hun ifølge politiet tilskyndede til overfald ved at foreslå at kaste med blandt andet kanonslag, sten og fakler.

Det skriver politiet på Twitter.

Til demonstrationen 9. januar gik den nu tiltalte kvinde på talerstolen og spurgte folkemængden, der var samlet for at demonstrere mod coronarestriktioner:

- Vi er vrede, og vi er trætte, og vi er ved at blive sindssyge. Hvor er den virus?

- Er I klar til at smadre byen på en ikkevoldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her, sagde hun.

Hun nægter sig skyldig.

Var arrangeret af 'Men in Black'

Demonstrationen, kvinden talte til, var arrangereret af gruppen Men in Black, der sidenhen har stået bag en række demonstrationer rundt omkring i landet.

De ville sætte fællesskab i fokus og samle Danmarks vågne befolkning, skrev de i Facebook-invitationen til ’Demonstration for frihed’, der var lovligt anmeldt.

Umiddelbart efter demonstrationen blev 18 personer anholdt. De fleste blev løsladt, men personer blev varetægtsfængslet i 17 dage efterfølgende.

Ifølge Ritzau var kvinden en af dem, der blev anholdt umiddelbart efter demonstrationen. I første omgang blev hun løsladt efter et grundlovsforhør, men den afgørelse blev kæret til og omstødt af Østre Landsret.

Gruppen har sidenhen arrangeret demonstrationer i flere danske byer.

Også en anden fra demonstrationen sigtet

Tidligere på dagen blev en 20-årig varetægtsfængslet sigtet for angreb på politiet ved blandt andet at kaste med brændende fakler, skrev politiet på Twitter tidligere på dagen.