Coronavirus

Eksperter ser store muligheder i ny test - føles som lige før et nys, siger forælder

Generelt bliver børn ikke testet særlig meget, fordi ingen af testmetoderne indtil nu har været behagelige, siger ekspert.

- Børn ville helt klart kunne overkomme den her test. Og jeg vil selv til en hver tid hellere have denne test.

Sådan lyder det fra Camilla Bloch, der er klasselærer for en 4. klasse i København. TV 2 møder hende, efter hun har fået foretaget en lyntest med den nye og mere nænsomme podning gennem næsen.

Mange forældre har været tilbageholdne med at lade deres børn blive testet med en antigentest - eller lyntest, som de populært bliver kaldt. For som de - der har prøvet den - ved, er den ganske enkelt for mange voldsomt ubehagelig.

Børn bliver generelt ikke bliver testet særlig meget, fordi ingen af testene har været særligt behagelige

Viggo Andreasen, lektor

Men fra denne uge har det mange steder været muligt at få en mere nænsom lyntest, hvor podepinden kun skal to til tre centimeter op i hvert næsebor.

Ingen af testene er særligt behagelige for børn

Teststeder bruger nu ny antigentest

Falck, der udfører antigentest på vegne af myndighederne, oplyser, at den nye og mere nænsomme antigentest var tilgængelig fra torsdag. Fra fredag begynder Copenhagen Medical at bruge metoden i BellaCenteret – og fra mandag i de øvrige testcentre.

For alle udbydere gælder, at man fortsat ikke anbefaler at børn under 12 år får foretaget en antigentest.

TV 2 møder også 39-årige Anders Bjørn-Andersen, lige efter han har fået foretaget en lyntest med den nye metode for første gang. Han har børn på 9 og 11 år, og han vil ikke tøve med at lade sine børn lynteste nu.

- Det kilder - lidt på samme måde som det gør lige før et nys. Det er en klar forbedring. Faktisk også i forhold til den test, der bliver taget i halsen (pcr-testen, red).

Og netop af den grund har den nye metode store muligheder, når det blandt andet gælder børn og unge, lyder det fra flere af de eksperter som TV 2 har talt med.

Fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, lyder det, at den nye test er en klar fordel i en tid, hvor flere børn i forbindelse med den britiske mutation tilsyneladende bliver smittet.

- Om det er et udtryk for, at den variant bare er mere smitsom i det hele taget, ved jeg ikke. Men det er klart, når vi har åbnet skolerne og skal åbne yderligere, så er det en fordel at kunne teste flere børn, siger Allan Randrup Thomsen.

Også Viggo Andreasen, lektor i epidemiologisk matematik på Roskilde Universitet, kalder den nye og mere nænsomme test en "rigtig god nyhed."

- Børn bliver generelt ikke testet særlig meget, fordi ingen af testene har været særligt behagelige, siger han.

Børn under 12 år må stadig ikke blive lyntestet

Sammen med flere andre forskere afleverede han i sidste uge en rapport til Statens Serum Institut (SSI). Rapporten viser, at smittespredningen fra en person bliver reduceret med op til 30 procent ved en antigentest to gange om ugen.

Rapporten er baseret på, at alle personer lader sig teste ved en antigentest, men det har langt fra været tilfældet, når det blandt andet gælder børn.

Men den nye og mere skånsomme metode bliver det nu også lettere at teste børn

Helene Probst, Sundhedsstyrelsen

Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, oplyser til TV 2, at det med den nye og mere skånsomme metode nu bliver lettere at teste børn. Alligevel ser styrelsen ingen anledning til at ændre Styrelsens anbefalinger, hvor det fremgår, at det i "henhold til de sundhedsfaglige anbefalinger (vil) være sjældent, at antigentest af børn vil være relevant."

- Børn under 12 år kan godt lyntestes. Vi fraråder ikke brug af hverken antigentest eller pcr-test til børn under 12 år, oplyser Helene Probst i et skriftligt svar.

Børn under 12 år kan fortsat ikke blive lyntestet

Dorte Christensen, vicedirektør Region Midtjylland

Men netop fordi styrelsen ikke vil ændre anbefalingerne, må de private udbydere, der foretager lyntest på vegne af myndighederne, fortsat ikke teste børn under 12 år. Det fremgår nemlig af deres kontrakt med Danske Regioner. Og Danske Regioner følger anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.

- Derfor fremgår det i kontrakten, at børn under 12 år ikke kan få en antigentest, og børn under 12 år kan fortsat ikke blive lyntestet. Hvis anbefalingerne bliver ændret, bliver kontrakten det selvfølgelig også, siger Dorte Christensen, der er vicedirektør i Region Midtjylland.

Regionen har ansvaret for kontrakterne med de private udbydere på vegne af alle regionerne