Samfund

Corona ændrede vores forbrug af pap og emballage - nu kommer konsekvenserne

Flere spisesteder har været nødt til at nytænke serveringen. På tværs af branchen er det et øget forbrug af emballage, viser ny undersøgelse.

Måske har du selv set det:

Containere der er så overfyldte med papkasser, at låget ikke kan lukke.

Skraldespande på gader og i parker, hvor kaffekrus af pap ligger som en ring rundt om, fordi der ikke er mere plads i selve affaldsspanden.

Mademballage der engang fungerede som en fiks lille tallerken, men nu er endt i affaldet, fordi det ikke kan vaskes op og ikke genbruges.

Coronakrisen har på flere fronter øget forbruget af pap og andet emballage i det meste af verden, men det er ikke uden konsekvenser.

For en måned siden kunne britiske BBC således fortælle om et firma, der havde været nødt til at forsinke sin vareforsendelse, fordi de ikke kunne skaffe papkasser til at sende deres produkt i.

Faktisk har det øgede forbrug af pap medført en knaphed på de træfibre og det papir, der bruges til at lave pap, som har presset prisen op. Hos emballageproducenten DS Smith har de oplevet en prisstigning på 24 procent, fortæller Michael Fisker, der er kommercielt ansvarlig.

300.000 kroner om måneden på emballage

Det øgede forbrug af emballage og pap har flere årsager, men coronakrisen har været en væsentligt del.

Tal fra FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel, viser blandt andet, at danskerne sidste år købte varer på nettet som aldrig før. Det har betydet flere papkasser, når den megen onlinehandel har skullet sendes ud til forbrugerne.

- Efterspørgslen er drevet af forbrugerne. E-handel har i høj grad taget nogle kvantespring, og coronakrisen har givet det et ekstra skub, siger Michael Fisker fra DS Smith. Han forventer dog ikke, at prisstigningerne på pap vil få nogen betydning for forbrugerne for nu.

Også andre steder har coronakrisen medført mere emballage.

Hos virksomheden Jespers Torvekøkken, der blandt andet leverer mad til kantiner og andre frokostordninger, har man været nødt til at nytænke den måde, man bringer maden ud til kunderne. Normalt kunne det blive serveret på fade, men for at mindske smitterisikoen laver man nu en lille boks til hver sulten kunde.

Ronny Saul, der er administrerende direktør hos Jespers Torvekøkken, fortæller, at de inden coronakrisen brugte cirka 30.000 kroner om måneden på emballage til de godt 6000 kuverter mad, de normalt servede hver dag.

Nu er antallet af kuverter faldet til det halve, men omkostningerne ved emballage er skudt i vejret.

- Det er rigtig dyrt at købe plastikemballage. Inden krisen havde vi ikke så meget emballage, men nu bruger vi 300.000 kroner på det hver måned. Hvis vi kørte 6500 kuverter, som vi gjorde før corona, så ville vi bruge 650.000 kroner hver måned på plastik, siger Ronny Saul.

En jungle og en kæmpe udfordring

Restaurantkæden Madklubben er et andet af de steder, hvor de har været nødt til at overveje deres forbrug af emballage.

- Pludselig skulle al vores mad ned i bøtter, så i starten var det bare: Hvem har noget emballage på lager? Hvad kan man få? Vi købte alt det, der var, og det var en blanding af plast, pap og alt muligt andet, siger Anders Aagaard, der er administrerende direktør for Madklubben.

I dag, næsten et år senere, har Madklubben fået fremstillet et udvalg af emballage til deres mad, hvor materialet både er lavet af genbrug og passer bedre til indholdet.

Men Anders Aagaard så gerne, at man fik lavet et helt retursystem for pap og mademballage, som man kender det fra pantsystemet på blandt andet sodavand og øl.

En undersøgelse fra Verdensmål i Værdikæden, der hører under FN's Global Compact og er i samarbejde med Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC), viser, at der "på tværs af restaurationsbranchen ses et markant øget forbrug af engangsemballage".

Ifølge Karen Panum Thisted, der er projektleder hos Verdensmål i Værdikæden, udgør det øgede emballageforbrug en "kæmpe udfordring", fordi Danmark i forvejen producerer meget affald.

For restauratører, der er vant til at lave mad og ikke bekymrer sig om emballage, er det "en jungle" at finde rundt i, mener Karen Panum Thisted:

- Det handler om, at emballagen skal kunne genanvendes i vores affaldssystem. Men det sker kun i allerbedste fald, og hvis vi ellers husker at sortere vores affald. Det er kun en brøkdel, der bruges igen og igen, så forbruget af engangsemballage er helt enormt.